Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf 266
Yusuf 266
35K UP
Üye
2

Evrimsel süreçte her basamak bir öncekinden daha avantajlı olmak zorunda mıdır? Sadece son basamağın avantajlı olduğu bir özellik evrimleşebilir mi?

Ve eğer mümkünse bunun örnekleri nelerdir?
479 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ugurcan Yagız
Merakli

Evrimsel süreci, doğal seçilim yöntemleri ile açıkladığımızda; yeni popülasyonların mevcut adaptasyonda her zaman daha avantajlı kalıtsal özellikler edindiğini görürürüz. Aslında çevremizde de olduğu gibi, ihtiyaçlarımız doğrultusundaki başarılarımız cebimizdeki telefonlarda dahi her zaman yükselen ivmeli gelisim özellikler edinir.

Doğal seçilim, canlı organizma popülasyonlarının adapte olduğu ve değiştiği süreçtir. Bir popülasyondaki bireyler doğal olarak değişkendir, yani hepsinin bazı yönlerden farklı olduğu anlamına gelir. Bu varyasyon, bazı bireylerin çevreye diğerlerinden daha uygun özelliklere sahip olduğu anlamına gelir. Uyarlanabilir özelliklere sahip bireylerin -kendilerine bazı avantajlar sağlayan özellikler- hayatta kalma ve üreme olasılıkları daha yüksektir. Bu bireyler daha sonra adaptif özellikleri yavrularına aktarırlar. Zamanla, bu avantajlı özellikler popülasyonda daha yaygın hale gelir. Bu doğal seçilim süreci sayesinde, olumlu özellikler nesiller boyunca aktarılır.

Darwin, doğal seçilim adını, "yapay seçilim" veya insanlar tarafından kontrol edilen seçici üreme ile çelişmek için seçti. Yapay seçilime bir örnek olarak, zamanının popüler bir hobisi olan güvercin yetiştirme eğlencesine işaret etti. Hobiciler, hangi güvercinlerin diğerleriyle çiftleşeceğini seçerek, vahşi güvercinlerden farklı, süslü tüyleri veya akrobatik uçuşları olan farklı güvercin ırkları yarattılar.

Tüm Reklamları Kapat

Darwin ve onun zamanının diğer bilim adamları, yapay seçilime çok benzeyen bir sürecin doğada herhangi bir insan müdahalesi olmadan gerçekleştiğini savundular. Doğal seçilimin, çok çeşitli yaşam formlarının zaman içinde tek bir ortak atadan nasıl geliştiğini açıkladığını savundu.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Evrimi severim evrilenden ötürü...

''Evrimsel süreçte her basamak bir öncekinden daha avantajlı olmak zorunda mıdır? Sadece son basamağın avantajlı olduğu bir özellik evrimleşebilir mi?''

Soruyu tam olarak anladığımdan emin değilim. Basamakları bugünden bakarak düşünüyoruz, kuruyoruz ve anlatım kolaylığı açısından kullanıyoruz. O an veya nesil için canlıda basamaklar yok. Avantajlı ve dezavantajlı genler var. Neyin avantaj veya dezavantaj olduğunu da üreyebilmek belirliyor. Her genetik özelliğin üreme ihtimaline pozitif veya nötr katkı yapması gerekiyor. Negatif etkisi olursa uzun vadede popülasyan içinde yok olacağı(ya da epey azalacağı) öngörülür. Üreme ihtimalini etkileyen faktörler değişir. Bazen tür içi rekabet adına birey için avantajlı özellik tür için dezavantaj yaratabilir(örneğin ağaçların uzama yönünde evrimleşerek birbirlerini gölgelemeleri). Dezavantaj yaratan bir özellik, daha büyük bir dezavantajdan dolayı avantajlı olabilir(orak hücre anemisi, fillerde dişsizlik vs.). Bazen hemen hemen bir faydası olmayan özellikler daha sonra önemli bir fayda getirebiliyor(mesela Türkiye'de A rh+ kan grubuna sahip olmak). Yapay seçilim işin içine girince işler daha da ilginçleşir. Aslında çok zararlı özelikler insanların işine yaraması veyahut hoşlanmasından dolayı hayvanın üremesini kolaylaştırabilir(taklacı güvercinler, ipek böcekleri vs.).

Basamaklar şeklindeki tasvirler, anlatımı kolaylaştırsa da evrimsel süreci tasavvur etmeye çalışırken yanlış bir yöntemdir. Bir türün içindeki tüm soy hatları aynı macerayı yaşamazlar. Tür içindeki evrim süreci bilinçli ve tek yönlü değildir. Bir çok kez popülasyonlara ayrılıp birleşebilirler(neandertaller ve homo sapienler gibi). Farklı soy hatları oluşabilir. Farklı noktalarda soyları kuruyabilir. Bu soy hatları arasında bazen ufak tefek, bazen daha yoğun karışmalar olabilir. Tek yönde bir gelişim şeklinde ilerlemeyebilir(mesela balinaların ataları sudan çıkıp karaya sonra tekrar suda yaşama adapte olmuştur). Sitenin ismi gibi, evrimi bazen yakın dalların yeniden kaynaşabildiği bir birlerini aşılayabildikleri bir ağaç gibi düşünmek daha doğru.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close