Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye
0

Evrimleşmenin itici gücü nedir?

Evrimleşmenin oldugunu buyuk bir çogunlumuz kabul ediyor. En azından bu siteyi ziyaret edenlerin buyuk çoğunluğu. Benim merak ettigim asıl sey evrimlesmenin itici gücü nedir? Neler düşündüğünüzü merak ediyorum. Yani sizce ne oluyorda evrimleşme sürekli oluyor? Tamamiyle tesaduf mü sizce? Cevap verenlere soru soramamak kötü
137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Evrimin itici gücü, değişen çevresel şartlar ve doğal seçilimdir.

Evrimin var olmadığını iddia eden (ve nedense bir türlü tek bir ikna edici kanıt sunamayan) kişiler, milyonlarca yıl evrim geçirmediği iddia edilen canlıları örnek verip "bakın, evrim yalan " derler. Bilmezler ki bu gayet normaldir ve evrimi yalanlayan bir durum değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimi tam olarak anlayabilmek için birçok temel bilgi gerekir ama bence bunların da en önemlisi doğal seçilimdir. Şöyle açıklamaya çalışayım: Herhangi bir nedenle Dünyada küresel bir değişiklik olsa, örneğin güneşlenme ve sıcaklıklar birkaç derece artsa, beyaz tenliler bu değişimden çok fazla etkilenir, hayat onlar için çok daha zor olur. Esmer tenliler ise bu değişime ayak uydurmakta çok da zorlanmaz. Ve yeni iklim koşulları altında beyaz tenliler daha az ürerler ve genlerini gelecek nesillere daha az aktarırlar. Sıcaklıklar artmaya devam da ederse muhtemelen 10-20-50-100 nesil sonra dünyada beyaz tenli insan kalmaz. Bu dinamiğe doğal seçilim deniyor. Doğa değişiyor, bu değişime ayak uydurabilenler hayatta kalıyor, uyduramayanlar eleniyor. Gayet basit.

Temel dinamik, canlı, çevresi ile ne kadar uyumlu? Uyumlu ise rahatça beslenir, ürer ve genini aktarır. Uyum içinde değilse beslenemez, üreyemez ve nesli tükenir. Eğer çevre şartları hiç değişmez ise evrim de geçirmez. Çünkü neslini devam ettirmesi kolay olur. Ama dünyada çevresel şartlar, tamamen rastgele (evrim karşıtları ısrarla "tesadüf" kelimesini kullanırlar. Biz, bilime güvenenler ise "rastgele" deriz. Aynı şey gibi görünse de değil) değiştiği için evrim de rastgeledir. Dinamikleri, kuralları, yöntemleri belirlidir ama gelecekte çevre şartlarının nasıl değişeceğini öngörmek olanaksız olduğu için evrime de "rastgele" deriz. BU "tesadüf" demek değildir. Dünyanın nasıl değişeceğini, atıyorum 1 milyon yıl sonra dünyada sıcaklık, nem, radyasyon, bitki örtüsü vs. (bu kadar değil tabi ama bunlar) gibi birçok durumun nasıl olacağını bilsek insanın nasıl bir evrim geçirebileceğini yüksek tutarlılıkla söyleyebilirdik. Ama bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim dediğiniz gibi sürekli devam ediyor çünkü çevre sürekli değişiyor. Beslenme şartları, sıcaklık, topoğrafya, bitki örtüsü vs. sürekli değişiyor. Bu durumda evrim de sürekli devam ediyor.

Şu başlıkta konuya ayrıntılı biçimde cevap vermiştim. Umarım yeterli olur.

https://evrimagaci.org/soru/evrimi-ne-kontrol-ediyor--12942#11568

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close