Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Evrimi ne kontrol ediyor ?

Evrime inanıyorum fakat bir dış gücün kontrol etmesi gerekiyormuş gibi geliyor. Yani biz evrim geçiriyoruz fakat isteyerek ve farkında olarak değil. Bu da beni Panteistliğe itiyor. Ama kesin bir karar veremiyorum yardımcı olabilecek var mı ?
173 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Evrimin dinamiklerini tam olarak anlayamamışsınız. Konu ile ilgili olarak Ernst Mayr'ın Evrim Nedir adlı kitabını okumanızı öneririm. BEn burada çok basit bir şekilde anlatayım:

Tüm canlıların kendilerine has dna zincirleri var. Bu zincirin belirli bölgeleri canlının belirli kalıtsal özelliklerini taşıyor. İnsanın iki gözlü olması gibi. Ve bu zincirin bazı bölgeleri ise değişken. Yani tüm insan dnalarında iki göz var ama değişken olabilen genler nedeni ile bazı insanlar sarışın, bazıları kısa boylu, bazıları bazı hastalıklara hassas, kimi çok terler sıcağa hassas, kimi kel saçı az, kimi başka bir şey. Dna hiç değişmeyen, süpersağlam bir yapı değil. Hatta işlevsiz kısımları bile var.

Bu bilgiden yola çıkarak: herhangi bir nedenle Dünyada küresel bir değişiklik olsa, örneğin güneşlenme ve sıcaklıklar birkaç derece artsa, beyaz tenliler bu değişimden çok fazla etkilenir, hayat onlar için çok daha zor olur. Esmer tenliler ise bu değişime ayak uydurmakta çok da zorlanmaz. Ve yeni iklim koşulları altında beyaz tenliler daha az ürerler ve genlerini gelecek nesillere daha az aktarırlar. Sıcaklıklar artmaya devam da ederse muhtemelen 10-20-50-100 nesil sonra dünyada beyaz tenli insan kalmaz. Bu dinamiğe doğal seçilim deniyor. Doğa değişiyor, bu değişime ayak uydurabilenler hayatta kalıyor, uyduramayanlar eleniyor. Gayet basit.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumu kontrol eden bir dış güç yok. Tamamen rastgele oluşan çevresel etkilerle canlılar doğaya uyum sağlamaya çalışıyor. 1000 yıl sonra dünyada nasıl bir çevresel değişim olacak biliyor muyuz? Hayır. Belki dünyaya bir göktaşı çarpacak ve bambaşka çevresel koşullar oluşacak. Belki besin zincirini kıracak bir değişim olacak ve beslenme alışkanlıklarında bir seçilime maruz kalacağız, belki tüm dünyayı denizler okyanuslar kaplayacak, suda hayatta kalabilenler yaşamaya devam edecek... Bilmiyoruz. O nedenle insanın nasıl bir doğal seçilim baskısına maruz kalacağını da bilmiyoruz. O nedenle 10 bin yıl sonra da insan nasıl bir canlı olacak, emin değiliz.

Bahsettiğiniz "isteyerek-farkında olarak" gibi yakıştırmalar, evrimin temel dinamikleri ile uyumsuz tanımlamalar. Zaten hiç bir birey, tek başına evrim geçirmez. Evrim, binlerce yıl ya da nesil ile ortaya çıkan bir değişimdir. 1000 nesillik bir zincir neyin farkında olacak? Siz ya da her hangi birimiz, 45 bin yıl önceki atamızın nasıl bir doğal seçilim baskısı yaşadığını biliyor muyuz? Hayır. Belki yaşadığı kabile, kaplanların saldırına uğruyordu ve hızlı koşup ağaca çıkabilenler hayatta kaldı, koşamayan ve ağaca çıkamayanlar öldü. BU bir farkındalık meselesi değil. Çevre değişir ve canlılar değişen çevreye ayak uydurdukları ölçüde hayatta kalırlar uyduramayan da elenir, gayet basit bir denklem bu.

Ekte verdiğim kaynaktaki doğal seçilim başlığını ve dediğim gibi Ernst Mayr'ın Evrim Nedir adlı kitabını okursanız detaylı bilgi edinebilirsiniz. Keyifli okumalar. :)

Kaynaklar

  1. wikipedia. Evrim. (18 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 18 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close