Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Evrimini tamamlayamamış/başarısız olup soyu tükenmiş canlılar var mı?

Evrim sürecinde yok olup giden canlılar var mı?
553 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

"Evrimini tamamlayamamış" şeklinde bir ifade olmaz. Canlılar değişen çevre şartlarına göre ya uyum sağlar ve yaşamlarına devam ederler ya da tersi olur ve yok olurlar. Örneğin; biz insanların çevre şartlarında ani bir değişiklik olsa ve uyum sağlayamayıp yok olsak, bu ifadeyi kullanır mıydınız? Günümüzde bile pek çok tür yok oluyor veya yok olmanın eşiğinde. Özellikle insan kaynaklı yok oluşlarda büyük artış var, bunun nedenleri; ormanların veya yaşam alanlarının yok edilmesi, insan kaynaklı iklim değişikliği, deniz kirliliği veya deniz ısısındaki artışlar v.b. Bu ani değişiklikler, türlerin besin kaynaklarının yok edilmesi, kimyasal atıkların meydana getirdiği kirlilik pek çok sebebe dayalı olabilir. Yok olan bu canlılar için "evrimini tamamlayamamış" diyemeyiz. Çünkü bizim etkimiz olmasa yaşam çevrelerinde gayet başarılılar.

İnternette yaptığım araştırmaya göre insan aktivitelerine dayalı yok oluşları inceleyebilirsiniz.

17.yy’dan beri insanların etkisi sonucu dünyada nesli tükenerek yok olduğu tespit edilen en az 1.622 canlı türü bulunmaktadır. Bunlardan 191 yumuşakça türü, 115 kuş türü, 58 memeli türü, 120 diğer hayvan türleri, 654 bitki türü yer almaktadır .Thomas’a (2018) göre insanların doğa üzerindeki etkisi soncu birçok canlı türü tamamen yok olmuştur. Bu canlılara örnek olarak, smilodon, İrlanda elki, Steller'ın denizineği, atlas ayısı, büyük auk (deniz kuşu), yünlü mamut, moa, quagga, Japon honshu kurdu, Tazmanya kaplanı, Hazar kaplanı, Karayip monk foku, batı kara gergedanı, Pinta adası kaplumbağası, Meksika boz ayısı, Cava kaplanı, Japon deniz aslanı, Pirene dağ keçisi, Zanzibar leoparı vb. Bunlar dışında IUCN tarafından nesli doğada kritik olarak nesli tükenmeyle karşı karşıya olan bazı türler de şunlardır: Amur leoparı, siyah gergedan, Borneo orangutanı, Cava gergedanı, Sumatra fili, orangutan vb.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Er
Mehmet Er
59K UP
11. Sınıf öğrencisiyim

Evrim, canlının çevrenin belli bir zaman aralığındaki şartlara göre şekillenir ve bu şekillenme o zaman aralığı için hayatta kalmayı sağlayacak şeyleri canlıya kazandırır. Evrim canlıları mükemmel yapmak için çalışmaz. Çünkü evrim doğanın bir kanunudur, kördür ve düşünemez. Doğanın o anki şartlarına göre şekillenir ve buna ayak uyduranlar hayatta kalır. Hayatta kalanların kalamayanlardan farkı bir özelliği diğerlerine kıyasla daha fazla veya fazladan barındırıyor olmasıdır. İşte bu hayatta kalanlar, ileriki nesillere bu özelliği aktaracak. Aktaramadığı çocuklar ölecek ve hayatta kalamayacak. Hayatta kalanlar bu özelliği taşıyanlar olduğundan o özellik daha çok öne çıkacak (Biyolojideki çarprazlama ve kalıtım ile ilişkili).Yani bir adaptasyon, türdeki bir özelliği diğer nesillere aktarılmasına sebep oldu. Fakat her tür bu kadar şanslı olmayabilir. Şanssız türler bu özelliği hiç taşımayabilir. İşte bu türlerin yok olmasına Nesillerinin Tükenmesi diyoruz. Bu yüzden ‘’evrimsel süreçte neden kanatlarımız çıkmadı?’’ Gibi argümanlar evrimin bir doğa yasası olduğunun anlaşılamaması ve tanımının bilinmemesine bağlayabiliriz. Yani evrim tamamlanmaz. Çünkü doğa şartları hep değişkendir, mutasyonlar rastgeledir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muzaffer Kılınc
Sade vatandaş

Soyu tükenen canlıların yok olmasının sebebi evrimi tamamlayamamaktır eğer evrime uyum gerçekleşse canlı yaşamının gerektiği gibi örneğin dik duruş daha uzun gaga daha geniş kanatlar gibi özellikleri daha kuvvetlendirir hayatta kalmasını üremesini beslenmesini destekler soyun devamını sağlardı

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close