Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrimin tetikleyicisi yani türlerin değişimini sağlayan mutasyonların oluşumu neye göre ortaya çıkar ve şartlara uygun biçimde şekillenir?

Evrimin tetikleyicileri biliniyor ve bildiğim kadarıyla bunlar genetik mutasyon doğal seçilim adaptasyon cinsel seçilim gibi özellikler ancak seçilim fonksiyonları bazı uygun mutasyonların devamını sağlayacak güçte değil Örn:daha küçük apandisite sahip bir insan jenerasyonunun doğal seçilimle ya da üstünlük sağlayacak kadar belirgin değil
651 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Öğrenci

Mutasyonlar sürekli olmaktadır. Örneğin güneş ışınları, DNA’mıza zarar vermekte, hatta belli durumlarda cilt kanserine yakalanma oranımızı artırmaktadır. Tüm canlıların DNA’ları sürekli mutasyona uğramakta, değişim geçirmektedir. Bazen bu mutasyonlar yararlı olabilir. Örneğin; siyah bir çevrede yaşatan beyaz farelerden birinin DNA’sı şans eseri mutasyon geçiriyor ve sonraki nesillerde siyah fareler gözlemleniyor. Siyah fareler, siyah oramda daha az gözüktüğü ve daha az avlandıkları için, doğal seçilimle, zaman içinde popülasyondaki farelerin rengi siyaha dönüyor. Ama bu değişim dahi 1000 yıllık bir sürede gerçekleşiyor. Ele aldığımız zaman çok uzun olduğu için en küçük yararlı mutasyon dahi yüzbinlerce yıl içinde popülasyonda baskın hale gelmekte. İnsanlar, apandisit yüzünden hayatlarını kaybetmektedirler. Bu oran 7 milyar insan içinde küçük kalsada bin yıllar sonucunda apandisitin avantajsız özelliğine direnç sağlamış genler popülasyonda baskın hale gelicektir. Örneğin; memelilerin çok az bir kısmı çocukluk çağı sonrası süt içmektedir. İnsan da çocukluk çağı sonrası süt tüketten türlerdendir. Bunun nedeni: kuzeyde yaşamaya başlayan insanlar için hayvan sütünün temel bir besin olması ve zamanla bireylerin laktoz direncini yenebilmesidir. İnsanların %35’inde laktoz direnci yoktur. Bu oran Avrupa’da daha fazladır, daha sıcak bölgelerde daha azdır. Sonuç olarak en küçük yararlı mutasyon dahi uzun yıllar sonuçu popülasyona etki etmektedir.

354 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Güneş Işını. (31 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Fare. (31 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Süt . (31 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close