Merhaba,
Öncelikle bazı tanımların altından tekrar geçmem gerek.
Bizler evrende bazı olayları gözleriz bu yıldız kayması da olur, kalemin yere düşmesi de olur, insanlar arasındaki ten rengi gibi şeyler de olur.
Sonra bu gerçekleri açıklayabilen bir fikir ortaya atarız bu fikre Hipotez (ön tez) deriz.
Ama gözlediğimiz olaya göre bir tane hipotez söylemek olayı açıklamak için yeterli olmayabilir bu yüzden daha çok 'gerçek' gözlemi yaparak daha çok hipotez öne süreriz.
Daha sonra bütün bu hipotezleri birleştirerek daha genele uygun bir tanım yaparız bunlara Teori diyoruz.
Şimdi eğerki hipotezimizde hata varsa teorimiz bundan etkilenir ama daha önce bahsettiğim gibi genellikle bir tane hipotez ile dünyaları açıklamaya çalışmayız daha çok gözlem yapar daha çok hipotez yazarız.
Kanıtlamak mevzusuna değinmek gerekirse çok sağlam, kainatın sırrını çözdük dediğimiz Newton'nun hareket yasaları yanlış hemde öyle küçük bir şeylerde değil temelde yanlış!
3 Gezegenin hikayesinde[1] gördük Einstein bir çıktı hareket yasalarını baştan yazdı.
Ama şunu anlamak lazım Einsten'ın söyledikleri aynı zamanda Newton'un gözlediği olayları da açıklıyordu.
Evrim gibi güçlü bir teoride elbet bir şeyler yanlış olabilir ama bunu fark ettiğimiz zaman yerine açıklayacağımız teori Evrim teorisinin açıkladığı olayları da açıklamak zorunda!
Son olarak şunu tavsiye olarak söylemek istiyorum sorunuzun cevabı burda yazdığımdan daha uzun ve önce bilimin metadolojisini anlamaktan geçiyor size Evrim Kuramı ve Mekanizmaları kitabını tavsiye ederim.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. 3 Gezegenin Hikayesi: Merkür, Uranüs, Neptün Ve... Vulcan? X Gezegeni?. (19 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı