Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrime inanır mısınız? Neden?

618 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
60K UP
Öğrenci

Evrim bir doğa yasası dır. Evrim Teorisi ise bu evrim yasasını açıklamaya çalışır. Bu zamana kadar evrimi yenebilen bir kanıt çıkmadı ama ileride çıkma ihtimali de yok değildir. Ancak şuan için konuştuğumuz da evrime inanan birisiyim. Çünkü günümüzden milyonlarca yıl önce den kalma şuanda yaşamayan canlıların fosilleri bulundu. Ve şuanda yaşayan canlıların milyonlarca yıl önceden kalma fosilleri bulunamadı. Yani bir türün nesli tükenmiş. Ve şuan ki canlıların nesli de milyonlarca yıl önce yaşayan canlıların neslinin tükenmesiyle başlamış. Bu fosillere birde ara fosiller eklendiğinde milyonlarca yıl önce yaşayan ve şuanda var olmayan canlıların nasıl günümüz canlılarına evrimleştiğini görmekteyiz. Yani milyonlarca yıl önce yaşayan canlıların fosili ilen şuan ki canlılar arasında ki bağ ara fosiller sayesinde kanıtlanmış oldu.

Tabi tek kanıt fosiller de değil. Örneğin akraba olduğumuz şempanze, goril ve orangutanların kromozom yapısının bize ne kadar benzediğinin kanıtı:

Tüm Reklamları Kapat

İnsan, şempanze, goril ve orangutan kromozomlarını yan yana kıyaslamak mümkündür. 2. kromozom haricinde her birinin kusursuz bir şekilde örtüştüğüne dikkat ediniz.
İnsan, şempanze, goril ve orangutan kromozomlarını yan yana kıyaslamak mümkündür. 2. kromozom haricinde her birinin kusursuz bir şekilde örtüştüğüne dikkat ediniz.
Indiana University

şempanzeler ve orangutanlar ilen akraba olmamız ilk önce kulağa komik ve saçma geliyor olabilir. Ancak bu düşüncenin yukarıdaki görsel gibi sağlam kanıtları olduğunu unutmamamız gerek.

Evrimi laboratuvarda şu anda gözleyebiliyoruz. Bakteriler, yepyeni özellikler kazanıyor. 2012 senesinde Minnesota Üniversitesi'ndeki bir laboratuvarda, tek hücreli maya mantarları yapay seçilim yoluyla olan evrim sayesinde çok hücreli yapılara evrimleşti! Hem de sadece 60 günde! Bu tip yepyeni özellikler, uzun vadede bir araya gelerek yepyeni canlı türlerini yaratmak zorundadır; çünkü canlı türleri ve çeşitleri, birbirinden genetik, ekolojik ve eşeysel gibi çeşitli biçimlerde ayrılan canlılar olarak tanımlanırlar. Yeterince özellik bir bakteri türü üzerinde ufak ufak ama kademeli bir biçimde biriktiğinde, yeni bir canlı türü türleşmiş olacaktır. Çünkü o yeni özelliklerle donanmış canlı, deneyin başlangıcındaki atasından genetik, ekolojik ve eşeysel olarak farklı yapıda olacaktır. Bu yüzden laboratuvar deneylerinde gözlediğimiz değişiklikler, evrimin gözlenebilir kanıtlarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimi laboratuvar da gözlemliyebildiğimizi söyledim bunlara kanıt olarak da bahsettiğim bakteri deneyinin fotoğrafı ve deney kaynağını gösterebilir:

50 hafta içinde evrimin nasıl yaşandığını gösteren çizimler ve gerçek deney fotoğrafları...
50 hafta içinde evrimin nasıl yaşandığını gösteren çizimler ve gerçek deney fotoğrafları...
Nature Scientific Reports

bu ve bunun gibi birçok kanıt var evrim teorisi için. Ancak hepsini bu yazıda bulamazsın daha fazla kanıt istiyorsan Evrim Ağacının youtoube adresine bakabilirsin.

134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Indiana University . (4 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Nature Scientific Reports. (4 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Tek Hücreliliğin Çok Hücreliliğe Evrimi Videoya Kaydedildi!. (4 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Evrimcilerin Cevap Veremediği Sorular: Darwin Yok, Evrim Yalan! . (4 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close