Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oguz Oguz
Üye
2

Evrimde neden hep ihtimal ve olasılıktan bahsediliyor?

Evrim konularında neden hep olabilir, ihtimal, olasılıklar üzerine konuşuluyor. Tasarlanarak ortaya çıkmış eserlerin uzerinde sadece imza yok degil mi
553 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
1.Nesil Yazar

Merhaba.”Olabilir” diyoruz,çünkü olmayabilir de! Konunun daha net anlaşılabilmesi için @Evrim Ağacı yazılarımızdan birini spesifik örnek olarak seçelim(kaynaklara bırakacağım) : konu endojen retrovirüslerle ilgili.Çok detay girmeden,bilim insanları, son yapılan çalışmalarda kalp nakli için bir çözüm üretmek adına kalp yedek organ için domuzları kullanıyorlar.Ancak domuzları kullanmak iyi bir fikir “olmayabilir”! Neden? Çünkü domuzların da bizim gibi ERV(endojen retrovirüsler) i var.Ve bu ERV’ler bizim ERV’lerimizfen yapı olarak farklıdır.Bir domuz kalbini insan kardiyovasküler sistemine soktuğunuzda bağışıklık sistemi buna şifdetli tepki verir.Ama vermeyebilir de.Niye vermeyebilir,çünkü 1)her bireyin bağışıklık sistemi eşik değeri farklıdır. 2) son yapılan çalışmalarda (hep böyle son yapılan çalışmalar diyorum kaynak belirtmeden.Ancak konu başlı başına bir araştırma alanı olduğu için ve onunla ilgili kaynak makale bırakacağım,orada hepsinin referansları mevcut; içiniz rahat olsun) domuz ERV’lerinin yeterli koşullarda insan hücrelerini enfekte edebileceğini göstermiş.Yani,olabilirmiş de!

Tüm bunlarda anlatmaya çalıştığım şeyin özeti olarak; bilim birikimli olarak ilerleyen bir prosesler bütünüdür.Dolayısıyla dinamik ve canlıdır.Bu yüzden her an yayınlanan bir çalışma diğer herhangi bir çalışmanın yanlışlığını kanıtlayabilir! Bu yüzden dogmalarda olduğu gibi; bilim dilinde kesin ve net komutlar yerine, daha evrimleşmeye müsait bir dil kullanılır.Umarım sorunuz aydınlığa kavuşmuştur.İyi günler

Tüm Reklamları Kapat

193 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Alperen Yılmaz. Erv’ler Insan Evrimine Nasıl Işık Tutar?. (9 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

"Tasarlanarak ortaya çıkmış eserler" derken bunun konu ile ne alakası var çözemedim ama evrimsel sürece dair her ayrıntıyı bilemiyoruz. Evrimsel sürece dair elimizdeki veriler kısıtlı. Bilim insanları bunu biliyor. Birçok veri evrimsel süreci genel hatları ile anlamamızı sağlasa da ayrıntıları veri geldikçe daha iyi anlayabiliriz yani değişebilir.

Bilimde Bayesçi bir olasılık yaklaşımına sahibizdir denebilir: Yani yeni veriler geldikçe, eski veriler sayesinde belli bir olay, olgu veya sürece yönelik gerçeklik algımızı gözden geçirir ve güncelleriz. Böylece, elimizdeki modele veya teoriye yeni bir "gerçek olma olasılığı" atarız. Buna bağlı olarak, veriler ışığında bir model veya teorinin gerçek olma ihtimali artar veya azalır. Böylece gerçek olanı açıklamak için birbiriyle rekabet eden model ve teorileri, en olası olandan en düşük olasılığa sahip olana göre sıralar, bu çerçevede bilimi geliştiririz.

Tüm Reklamları Kapat

252 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Korelasyondan Nedenselliğe Giden Yol: Olay, Olgu Ve Süreçler Arasında Neden-Sonuç İlişkisi Nasıl Tespit Edilir?. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close