Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
13

Evrim teorisini modelleyip bir yazılım program olusturulmus ve bu program kuantum bilgisayarlar ile milyarlarca yıl simule edildi mi?

Sinan Canan hocanın katıldığı bir programda o bunun yapıldığını ve sonunda insana benzeyen canlilar bulundu dedi. Bu deneye doğru mu yoksa şehir efsanesi mi? Doğru ise nasıl ulasabilirim bu deneye ve sonuçlarına ? Bu modellemeye nasıl ulaşırım bende mühendisin çok merak ediyorum. Videonun 53 saniyesinde tabi yapıldı modelledik diyor modeli nerde?
1,897 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Attığınız videoda örneği veren Enis Doko, "evrim teorisini modelleyip insana benzeyen canlılar bulundu" diye bir şey söylemiyor ("Game of Life" diye bahsettiği simülasyonu buradan inceleyebilirsiniz).[1] Ama sorunuza yanıt vereyim:

Evrim (veya genel olarak Dünya) tarihini birebir ve eksiksiz olarak modelleyemeyiz, çünkü Dünya tarihinde her gün, her saniye, her lokasyonda olan her atom altı parçacığın durumunu ve bunların nasıl etkileşip ne tür sonuçlar yarattığını bilmiyoruz. Dolayısıyla geçmişi kusursuz bir şekilde gösterebilen bir simülasyon muhtemelen hiçbir zaman yapılamayacak.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak doğada var olduğunu kesin olarak bildiğimiz evrim yasasını tabii ki bilgisayarlarda modelliyoruz ve tabii ki evrimsel geçişleri bu modellerde direkt olarak gözleyebiliyoruz. Tabii ki bu simülasyonlarda bir türden bambaşka türlerin evrimi de gözlenebiliyor. Yani bilgisayar simülasyonlarıyla yapılan çalışmalar, evrimin gerçek olduğunu ve tam da biyologların düşündüğü gibi çalıştığını ispatlayan yüzlerce kanıttan sadece biri. Hatta bilinçsiz, öngörüsüz ve zekası olmayan evrim simülasyonlarını kullanarak, aklı, zihni, bilinci, zekası, onlarca yıllık tahsili olan mühendislerin özene bezene, akıllıca tasarladıklarından binlerce kat başarılı tasarımlar evrimleştirebiliyoruz da...[2] :) Bu sahaya "evrimsel algoritmalar" deniyor - ve mesela ben de doktoramı bu sahada yaptım. Bu alanı siz de araştırabilirsiniz.

Bu konuda Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı kitabımızı edinebilirsiniz.

Not: Gönderdiğiniz kesitte Enis hoca harika bir örnek vermiş, Sinan hoca da muhteşem bir ders vermiş bilim düşmanlarına. Kendilerini buradan tebrik ediyorum. Reyting peşinde koşan bu dandik TV programlarının artık azalarak bitmesini ümit ediyorum.

109 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilim,Felsefe ve İslam. Evrim Tartışmasında Sinan Canan'ı Çileden Çıkardılar!. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Hornby, et al. Automated Antenna Design With Evolutionary Algorithms. (18 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2023. Alındığı Yer: American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) doi: 10.2514/6.2006-7242. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close