Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Yılmaz
Murat Yılmaz
1,086 UP
Üye
3

Evrim teorisine göre bütün canlıların ortak atadan geldiği ispatlı mıdır? Bilim değişime açık olduğu için ileride bu görüş değişebilir mi?

Merhaba. Sorum bilen arkadaşlara basit gelebilir belki ama bu konularda yeniyim. Bilim insanları bütün canlıların ortak atadan geldiğini ispatlamış mıdır? Bilim değişime açık olduğu için ileride bu görüşün değişme ihtimali var mıdır? Yoksa 2*2=4 gibi kesin midir?
2,410 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Oğuz
Oğuz
4,871 UP
Yazılım mühendisi

Bu konuda verilebilecek en büyük kanıt, ortak özellikleri tespit etmektir. Mesela omurga yapısına bakarak omurgaya sahip tüm canlıların ortak bir atadan geldiğini söyleyebiliriz. Aynısı diğer organlar için de geçerli. Ama omurga yeterince eski değil. Tüm canlıların ortak atadan geldiğini söyleyebilmemiz için tüm canlılarda ortak olan bir yapı bulmamız lazım.

Bildiğimiz tüm canlıların genetik kodunun ya DNA yada RNA bazlı olması cevap olabilir. Evrende başka bir yerlerde, başka canlılar kalıtımsal metodlar için başka yollar geliştirmiş olabilirler, veya DNA ve RNA yerine direk organa has bölgesel protein yumaklarıyla da ve onların santral dogmadan farklı metodlarla kopyalanarak çoğalıtlmasıyla, bizimkiyle aynı bir genetik koda ihtiyaç duymadan yaşayabilen canlılar olabilirdi. Lakin dünya üzerindeki tüm yaşam, ve buna canlı olmayan virüsler bile dahil, genetik kodda ortak bir metod ve yapı sistemini paylaşıyor. Bu, canlılığın son derece temel özelliği ilk canlıların üreme sistemlerini geliştirdiklerinde en azından RNA'ya veya onun bir proto versiyonuna sahip olduğunu, ve bizim ondan evrildiğimizi kanıtlamaya yeterlidir.

Örnekler çoğaltılabilir. Dünya üzerindeki tüm canlılarda bulunan 23 ortak protein, tüm canlıların zorunlu olarak yaptığı temel döngüler (üreme, hücresel solunum ve glikoliz basamakları)...

Tüm Reklamları Kapat

604 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nat Geo. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Bilim , tekrarlanabilir gözlemleri ve test edilebilir hipotezleri içeren bir sorgulama sürecidir. (1) Bu demektir ki bilim , elbette belirli gözlem yöntemlerinin bizlere sunacağı incelemelerle desteklenebilecek verileri ve bu verilerin bizleri götüreceği sonucu içeren belirli kalıpları sunmalıdır. Evrim kuramı tam olarak da bunun gibi gözlemlenebilir ve test edilebilir tüm verilerin ortaya koyduğu bir sonucu içerir. Ama Evrim tanımı , bir popülasyonda bir özelliğin tür içi çeşitlilik gösterebilmesine dayanır. Bu bir deney ve gözlem esasında oluşturulmuş bilimsel yöntemin bir sonucu değildir , varolan bir olgudur. Bu tanım ise bizi kimi mekanizmaların etkisiyle türleşmeye götürür (canlılığın çeşitlenmesi). Bunun nasıl oluştuğunu açıklamayı bir teori diye nitelendirmek , bahsettiğimiz olguların olmadığını bir gün göreceğimiz anlamına gelmez.

Evrimin gerçekçiliği hakkında bir tartışma konusu olamaz , bu tıpkı kütle çekim kuramının bizlere açıkladığı olguların varlığı gibi bir durumdur. Bir top siz yere atınca düşer , bunu inkar edemeyiz , ama düşme biçimine dair dinamik bağıntıları açıklamak "teori" dediğimiz konumda yer alır ve geliştirilmeye açıktır.

Darwin , yine bilimin en temel anahtar kelimelerinden biri olan "Gözlem"i kullanarak , bir çok kişinin ayrık olarak gözlemlemiş olduğu verilerden birbirine uyan parçaları birleştirerek (Bireyler arasındaki farklılığı ve hayatta kalış mücadelelerine dayanan) üreme başarısının yol açtığı doğal seçim mekanizmasını ortaya atmıştır. (2) Ve bu mekanizma , bugüne doğru canlılığın nasıl türleştiğine dair bir örnektir. Bu mekanizma , bugün için yazıldığı gibi kalmamıştır elbette. Bilimin ilerlemesi , "Genetik" bilgimizin gelişmesi ve teknolojik gelişmelerin gittikçe artması sonucunda canlıların genetik ilişkilerindeki benzerliklerin tespiti , fosil kayıtlarının artması ve bunların sınıflandırılması gibi bir çok aktivite (Jeoloji , biyoinformatik , genetik , ... gibi bir çok bilim dalının ilaveleriyle) sayesinde evrim mekanizmalarının kendine adayabileceği delil sayısı artmıştır. Ve doğrulanmaya devam etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün , evrimin gerçek olup olmadığı bir tartışma konusu değildir , ama evrimi açıklayabildiğimiz mekanizmaların bütününün oluşturduğu Evrim Teorisi geliştirilmeye ve ilerlemeye devam etmektedir.

(1) Kaynak 1 , İlgili Bölüm : Bilimsel Süreç

(2) Kaynak 1 , İlgili Bölüm : Darwin ve Doğal Ayıklanma

483 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Campbell&Amp;Reece Biyoloji , . (29 Mart 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close