Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kerem Gun
Kerem Gun
1,847 UP
Üye 15 Kasım 2019
0

Evrim teorisi, olusan yeni turlerin kendi aralarinda çiftleşemeyebileceklerini varsayiyorsa. Bunu destekleyen hayvan deneyleri varsa hangileridir?

Fosillerden bahsetmiyorum. Ve ayni hayvanin farkliliklarindan da bahsetmiyorum. Demek istedigim bir hayvandan baska bir hayvana donusum deneyi var mi
203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Lise Öğrencisi 15 Kasım 2019

Fosiller dışında hayvanlar üzerinde denenmiş bir deney istiyorsanız böyle bir deneyi sunmak çok kolay değil. Çünkü türlerin başka türlere dönüşümüne makro evrim deniliyor. Mikro evrim ise tek bir canlı türü ve bu türün popülasyonları içinde çeşitli seleksiyonlar sonucu oluşan tüm küçük değişimler ve evrimleşme olaylarıdır.

Yani türlerin birbirine dönüşümüne örnek istiyorsanız makro evrim arıyorsunuzdur. Bu da çok uzun yıllar sürmektedir. Özellikle hayvanlar ve insanlar da yüz binlerce hatta milyonlarca yıl sürebilir. Bu nedenle böyle bir deneyi hayvanlar üzerinde yapmak neredeyse imkansızdır.

"Peki ya o zaman hayvanların makro evrim geçirdiğini nereden biliyoruz?" sorusunun cevabı ise mikro evrimdir. Çünkü mikro evrimdeki küçük değişimler makro evrimi oluşturur. Hatta sözler köşkü kendi aklınca mikro evrimi çürütüp makro evriminde artık geçersiz olduğunu savunmuştu. Mikro evrim çürürse makro evrimin de çürüyeceği doğrudur. Ancak günümüzde çok fazla mikro evrim örneği var. Buna karşılık hiçbir bilim adamı mikro evrimi çürüte bilmiş değil.

Tüm Reklamları Kapat

Yani eğer fosil örnekleri dışında türlerin başka türlere dönüşüm deneyini istiyorsanız mikro evrim örneklerine bakabilirsiniz. Bunlar oldukça kısa sürede gerçekleşebilir ve deney-gözlem yoluyla gözlemlenebilir değişiklikleridir. Mikro evrimler birikerek makro evrimi oluşturur ve sonuç olarak bir tür Popülasyonu başka bir türe doğru evrimleşebilir.

"Bu sadece bir varsayım hani bilimde Deney-Gözlem yolu kullanılırdı makro evrimi gözlemliyemiyorsak makro evrim sadece bir varsayımdır" bu cümle tamamıyla hatalıdır. Çünkü soru biçiminiz gereği fosil örneklerini saymadım. Bulunan fosiller üzerinde birçok deney ve gözlem yapılmakta ve evrimsel süreçte nasıl bir tür oldukları araştırılmaktadır. Siz de araştırırsanız fosil bilimi olarak bilinen bilim dallarını görürsünüz. Yani bu fosiller Deney-Gözlem yoluyla incelenmekte varsayım yapılmamaktadır.

Ancak fosilleri saymazsak bilim adamlarının deney yoluyla gözlemleyebildiği makro evrim yoktur. Bunun nedeni de makro evrimin hayvanlar ve insanlar da çok uzun sürmesidir. İstersek mikro evrimin varlığını düşünüp makro evrimin varlığını ön görebiliriz. İstersek de fosil örneklerine bakarak makro evrimi tam anlamıyla kanıtlayadabiliriz.

Zaten mikro evrimden yola çıkarak makro evrimin gerçekliğini savunmak saçma bir varsayım değildir. Çünkü mantıken düşünecek olursanız DNA üzerindeki küçük değişikliklerin bir zaman sonra büyük değişikliklere yol açacağını anlayabilirsiniz.

Kaynak bölümündeki videolara göz atarak daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (15 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak2. (15 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Akbaş
Murat Akbaş
52K UP
Öğrenci 24 Kasım 2019

Evrim teorisinin direkt olarak türlerin kendi aralarında çiftleşemeyeceklerini söylediğini pek sanmıyorum zaten hayvanların türleşmesi(farklı türler olarak sayılması) demek birbirleriyle çiftleşememeleri,çiftleşseler dahi verimli döl oluşturamamaları demek.

2.Sorunuza gelirsek elbette var bununla ilgili 2 örnek verebiliriz.

1-)Köpekler geçtiğimiz 30.000 yılda insanların kurtlardan daha pasif olanların birbirleriyle çiftleştirmeleri sonucunda oluşturdukları birbirinden fiziksel olarak farklı 2 türdür.

Tüm Reklamları Kapat

2-)Dmitri Belyaev'in Vulpes Vulpes Deneyi de benzer şekilde yürütülmüş tilkilerden köpek benzeri hayvanların oluşturulmasını gösteren deneydir

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Köpeklerin Evrimi. (24 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Belyaev-1. (24 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Belyaev-2. (24 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close