Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 12 Eylül
1

Evrim ihtiyaca göre mi ilerler? Maymun insan olmaya ihtiyaç mı duydu?

433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Editör 12 Eylül

Evrimsel süreç ise fiziksel güce, zayıflığa veya büyüklüğe göre değil, çevresel şartlar ve genetik mirasa göre ilerler.

Bu soru "Neden babanız ile anneniz neden tanışmaya ihtiyaç duydu da siz doğdunuz?" diye sormak ile aynı. Doğada her tür kendi evrimsel süreçlerini yaşar. Örneğin şempanzeler ile insanın ortak atası farklı popülasyonlara bölündü, aradan geçen 6 milyon yılda birçok yeni tür doğdu ve yok oldu. Bunlardan biri de insan. Şempanzelere gidecek diğer soy hattında da onların kendi çevresine göre evrim devam etti. Örneğin iki farklı şempanze popülasyonu coğrafi olarak ayrıldığı için bayağı şempanze ve bonobo diye iki ayrı türe evrimleştiler.

İnsanların ve diğer akrabalarının ayrıntılı evrimsel geçmişini buradaki yazı dizimizden okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Damla Eken
Damla Eken
65K UP
Fizik Öğrencisi 12 Eylül

Evrim, canlıların nesilden nesile genetik özelliklerindeki değişimlerdir ve bu değişimler tamamen rastlantısaldır. Yani, bir canlı türünün belirli bir özelliğe "ihtiyacı" olması, o özelliğin evrimleşmesini garantilemez. Evrim, canlıların çevrelerine uyum sağlama sürecinde doğal seleksiyon adı verilen bir mekanizma sayesinde gerçekleşir. Bu mekanizmada, çevreye daha iyi uyum sağlayan bireyler hayatta kalma ve üreme şansını artırır. Bu sayede, faydalı olan genetik özellikler sonraki nesillere aktarılırken, zararlı olanlar elenir.

Örneğin, bir böcek türü yeni bir böcek ilacıyla karşılaştığında, bu ilaca dirençli olan birkaç birey hayatta kalabilir ve çoğalabilir. Zamanla, bu dirençli genler popülasyonda yaygınlaşır ve tüm popülasyon ilaca karşı dirençli hale gelir. Bu, böceğin ilaca "ihtiyacı" olduğu için değil, rastgele mutasyonlar sonucu ilaca dirençli bireylerin ortaya çıkması ve doğal seleksiyon sayesinde bu bireylerin çoğalması sayesinde olur.

Evrim, bir amaç veya hedef doğrultusunda ilerlemez. Tamamen rastlantısal süreçler ve doğal seleksiyonun etkisiyle oluşur. Canlıların karmaşık yapıları ve uyumları, milyonlarca yıl süren bu rastlantısal süreçlerin sonucudur. Bu nedenle, evrimi bir mühendis gibi amaç belirleyerek çalışan bir süreç olarak düşünmek yanlış olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, evrim canlıların ihtiyaçlarına göre değil, çevresel koşulların değişmesi ve genetik mutasyonların ortaya çıkmasıyla oluşan bir süreçtir. Doğal seleksiyon, bu değişimlerin yönünü belirleyerek canlıların çevrelerine daha iyi uyum sağlamalarını sağlar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Üye 13 Eylül

Tam olarak bir türden diğerine dönüşmek diye bir şey yoktur. Canlıların hepsi aynı ortak atadan gelir. İki tür(örneğin çiftleşince verimli döller verme olasılığı yüksek olan leopar ve aslan) mensup oldukları aynı en düşük taksonda(Aslanla kaplan aynı ''cins'' adı verilen taksona mensuptur.) bir ortak ata türe işaret ederler.

En büyük yanılgımız bilim dışı kaynaklardan doğan terminolojiyi bilimde geçerli sanmaktır. İnsan ve maymun adında iki ayrı takson yoktur. İnsan-maymun ayrımı bilimsel değildir. Gerçekte olan insanların mensup olduğu cins homo(homo sapiens türü dışındakilerin soyu tükenmiştir) ait olduğu familya ise hominini(insangiller)dir ki bu familyaya goriller, şempanzeler, orangutanlar ve bonobolar da mensuptur. Maymun olma ve olmama konusunda biyoloji bilimi açısından insan ve şempanzenin farkı yoktur. Bu türlerin birleştikleri ortak ataları ne insan, ne şempanze, ne goril.. değildi. Bugün bir tür olarak var olmayan ve nesli pek çok farklı türle devam eden başka bir türdü.

İnsanı özel bir yere koyan ve hayvanları ayıran terminoloji biyoloji kaynaklı değildir. Aynı veya benzer kelimelerin kullanılması aynı şeyden bahsedildiğini göstermez. Din, hukuk, felsefe vs. gibi alanlarda insan diğer biyolojik organizmalardan farklı olarak ele alınır. Evrim bu alanların değil biyolojinin bir konusudur.

Tüm Reklamları Kapat

Gel gelelim evrim ihtiyaca göre ilerlemez. Daha doğrusu evrim aslında ilerlemez. Evrim canlıların nesiller boyunca genetik olarak farklılaşıp bazı özellikler kazanmalarına veya bazı özelliklerini kaybetmelerine sebep olur. Bu bir tür ilerleme olmak zorunda değil ki ilerleme de biraz keyfi kullanılan bir kelime. Evrimde ana esas, mutasyonlarla kazanılan özelliklerin o canlının soy hattının çoğalması veya hayatta kalmasına pozitif etkisidir(veya negatif olmayan etkisi, çoğu zaman nötr özellikler de tür içinde yayılır). Bu bir çok özelliğe sahip bir organizmanın bir çok özelliğe sahip başka bir organizmaya dönüşmesi değildir. Adım adım gerçekleşen gen değişimleri türün soyunu nereye götürür muamma. Belki tür bir çok farklı türe ayrılır. Belki toplu halde(bir birlerinden kopmadan gen alışverişi yaparak) değişime devam eder. Bu değişim süreci fenotip(görülen özellikler) bakımından büyük bir değişim yaratmayabilir. Veyahut epeeey ilginç özellikler kazandırıp kaybettirebilir. Nesiller sonra türün geçmişine ve geleceğe bakarak ne kadar farklılaştıklarını görürüz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close