Tam olarak bir türden diğerine dönüşmek diye bir şey yoktur. Canlıların hepsi aynı ortak atadan gelir. İki tür(örneğin çiftleşince verimli döller verme olasılığı yüksek olan leopar ve aslan) mensup oldukları aynı en düşük taksonda(Aslanla kaplan aynı ''cins'' adı verilen taksona mensuptur.) bir ortak ata türe işaret ederler.
En büyük yanılgımız bilim dışı kaynaklardan doğan terminolojiyi bilimde geçerli sanmaktır. İnsan ve maymun adında iki ayrı takson yoktur. İnsan-maymun ayrımı bilimsel değildir. Gerçekte olan insanların mensup olduğu cins homo(homo sapiens türü dışındakilerin soyu tükenmiştir) ait olduğu familya ise hominini(insangiller)dir ki bu familyaya goriller, şempanzeler, orangutanlar ve bonobolar da mensuptur. Maymun olma ve olmama konusunda biyoloji bilimi açısından insan ve şempanzenin farkı yoktur. Bu türlerin birleştikleri ortak ataları ne insan, ne şempanze, ne goril.. değildi. Bugün bir tür olarak var olmayan ve nesli pek çok farklı türle devam eden başka bir türdü.
İnsanı özel bir yere koyan ve hayvanları ayıran terminoloji biyoloji kaynaklı değildir. Aynı veya benzer kelimelerin kullanılması aynı şeyden bahsedildiğini göstermez. Din, hukuk, felsefe vs. gibi alanlarda insan diğer biyolojik organizmalardan farklı olarak ele alınır. Evrim bu alanların değil biyolojinin bir konusudur.
Gel gelelim evrim ihtiyaca göre ilerlemez. Daha doğrusu evrim aslında ilerlemez. Evrim canlıların nesiller boyunca genetik olarak farklılaşıp bazı özellikler kazanmalarına veya bazı özelliklerini kaybetmelerine sebep olur. Bu bir tür ilerleme olmak zorunda değil ki ilerleme de biraz keyfi kullanılan bir kelime. Evrimde ana esas, mutasyonlarla kazanılan özelliklerin o canlının soy hattının çoğalması veya hayatta kalmasına pozitif etkisidir(veya negatif olmayan etkisi, çoğu zaman nötr özellikler de tür içinde yayılır). Bu bir çok özelliğe sahip bir organizmanın bir çok özelliğe sahip başka bir organizmaya dönüşmesi değildir. Adım adım gerçekleşen gen değişimleri türün soyunu nereye götürür muamma. Belki tür bir çok farklı türe ayrılır. Belki toplu halde(bir birlerinden kopmadan gen alışverişi yaparak) değişime devam eder. Bu değişim süreci fenotip(görülen özellikler) bakımından büyük bir değişim yaratmayabilir. Veyahut epeeey ilginç özellikler kazandırıp kaybettirebilir. Nesiller sonra türün geçmişine ve geleceğe bakarak ne kadar farklılaştıklarını görürüz.