Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Evrim hangi kaynaklara dayanılarak ortaya atıldı?

404 görüntülenme
Evrim hangi kaynaklara dayanılarak ortaya atıldı?
Evrim hangi kaynaklara dayanılarak ortaya atıldı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
İnternetten araştırmalar sonucu buldum

Bu soruyu evrim teorisinin nasıl ve hangi kanıtlarla ilk defa ortaya atılıdı olarak anlıyorum. Çünkü şu anda evrim tamamen kanıtlanmış durumda zaten internete aratırsan tonla kanıt bulursun bu nedenle soruna ilk defa evrim teorisi neye dayanarak atıldı? Olarak alıp cevaplayacağım. Altaki metinde evrimin babası sayılan Carls Darwin'in evrim teorisini ortaya atmasındaki süreç ve kanıtlarla beraber duruyor.

Kısaca bahsetmek gerekirse C.Darwin evrim teorisini doğal şeçilime bağlantılı bir şekilde ortaya atı.(bu konudaki düşünceleri, süreci ve kanıtları vb... Şeyleri alt kısımda bulabilirsiniz bu kısmı koyma nedenim konu hakkında okumak istemeyen kişilerin hiç olmasa Carls Darwin evrim teorisini neye dayanarak atı deyince biraz fikir sahibi olmalarını istedim)[1][1][2]

Darwin , Güney Amerika'da da birçok fosil canlı ortaya çıkardı. Fosillerin neden bu kıtanın şimdiki sakinlerine diğer türlerden daha çok benzediğini merak etti. Yeni türler nereden geldi? Aslında, dünya neden bu kadar farklı türde canlılarla kaplıydı? Neden bazıları birbirine çok benzerken, diğerleri çok farklıydı? Eğer türler bir şekilde çevrelerine uyacak şekilde yaratılmışsa, o zaman inanıldığı gibi, iklim benzerliğine rağmen orman türleri neden Asya, Afrika ve Güney Amerika'da farklıydı?

Tüm Reklamları Kapat

Beagle Zoolgy'den memeli kemikleriDarwin, Beagle yolculuğu sırasında değil, birkaç yıl sonra Londra'da, seyahatleri hakkında kitaplar yazarken ve topladığı örnekleri incelerken bir çözüm düşündü. Ornitolog John Gould gibi Londra'daki uzmanlar, ona Galapagos Adaları'ndan topladığı bitki ve hayvan örneklerinden kaçının, başka hiçbir yerde bulunmayan benzersiz türler olduğunu söyleyebildiler. Açıkça 600 mil ötedeki Güney Amerika'dan gelen türlere benziyorlardı. Darwin'e, adalar denizden volkanlar olarak yükseldikten ve zamanla adalarda tecrit halinde değiştikten sonra, Güney Amerika'dan başıboş göçmenler Galapagos'a gelmiş gibi görünüyordu.

Darwin, doğal olarak gözlemlenebilir nedenlerle yeni türlerin nasıl ortaya çıkabileceği konusunda spekülasyon yapmaya başladı. Kendine has eklektizmi, onu bazı geleneksel olmayan kanıtları araştırmaya yöneltti. Hayvan yetiştiricilerine sayısız soruşturma yaptı.İngiliz somurtkanı, hem çiftçiler hem de hobiler güvercin meraklıları gibi, farklı bitki ve hayvan türlerini nasıl yaptıklarını anlamaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş Darwin, organizmaların sonsuz değişken olduğu ve türlerin sözde sınırlarının veya engellerinin temelsiz bir inanç olduğu sonucuna vardı. Modern terimlerle, Darwin'in yaşamın evrimleştiğini kabul ettiğini söyleyebiliriz. Zamanın geleneksel bir görüşü, türlerin çevreye uygun olarak şimdi bulundukları yerde yaratıldığıydı. O zaman çok az bilim adamı, yalnızca tek bir tür yaratma olayının olduğu görüşündeydi. Fosil kanıtları, farklı jeolojik dönemlerde çok sayıda yaratılışın meydana geldiğini gösteriyor gibiydi.

Darwin daha sonra canlı formların zaman içinde nasıl değiştiğini açıklamaya çalıştı. Daha önce dedesi Erasmus Darwin ve büyük Fransız zoolog Jean-Baptiste Lamarck tarafından önerilen evrimsel spekülasyonlara aşinaydı . Ama Darwin'in kuramlaştırması şimdiden yeni yönlere uzanmıştı. O, yaşamın tarihini, bir şekilde monadlardan maymunlara doğru ilerlemeye zorlanan bir dizi bağımsız soy olarak düşünmüyordu. Bunun yerine Darwin, tüm yaşamı, dallanan ve yeniden dallanan tek bir soy ağacı olarak gördü. Böylece farklı canlı türleri arasındaki benzerliklerin ortak atalarından veya ortak atalarından olması beklenir. (Bkz. Hodge 2005 ) Darwin'in spekülasyonları ve erken teorileştirmeleri bir dizi deftere kaydedildiBeagle yolculuğu sırasında tuttuklarına benzer .

Darwin'in Dönüşüm Defteri B'den bir sayfaEylül 1838'de Darwin, Thomas Malthus'un Nüfus İlkesi Üzerine Deneme'yi (1798) okudu. Janet Browne'ın yazdığı gibi, Darwin 'bireysel varyasyon, ortalamalar ve şansla ilgili araştırma satırlarını açıkça takip ediyor ve aynı zamanda insan nüfusu istatistikleri hakkında bilgi arıyordu.' ( Browne 1995 , s. 385) Malthus, insan nüfusu artışının, bir şekilde kontrol edilmediği takdirde, zorunlu olarak gıda üretimini geride bırakacağını savundu. Nüfus artışı geometrikti. Örneğin, iki ebeveynin her birinin dört çocuğu olabilecek dört çocuğu olabilir, çocukları da dört çocuğu olabilir. Böylece dört kuşakta 2'den 4'e, 24'ten 96'ya vb. bir artış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu argümanın odak noktası Darwin'e ilham verdi. Canlıların çok büyük bir bölümünün üremeden önce her zaman yok edildiğini fark etti. Bu doğru olmalı, çünkü aksi takdirde her tür dünyayı birkaç yüz nesilde dolduracak kadar ürerdi. Bunun yerine popülasyonlar yıldan yıla kabaca sabit kalır. Bunun böyle olmasının tek yolu, çoğu yavrunun (polenlerden tohumlara ve yumurtalara kadar) üremek için yeterince uzun süre hayatta kalmamasıdır.

Halihazırda yeni yaşam çeşitlerinin nasıl oluşabileceğine odaklanan Darwin, birdenbire anahtarın, hayatta kalanlar ile üreyemeyenler arasındaki farkı yaratan şey olduğunu anladı. Bu açık uçlu nedenler koleksiyonunu "doğal seçilim" olarak adlandırmaya başladı, çünkü bu, yetiştiricilerin hangi bireylerden türeyeceklerini seçmelerine ve böylece bir türü zaman içinde önemli ölçüde değiştirmelerine benziyordu.

Darwin'in 1876'daki Otobiyografisinde yazdığı gibi : "Ekim 1838'de, yani sistematik araştırmama başladıktan on beş ay sonra, Malthus on Population'ı eğlenmek için okudum ve her yerde var olan varoluş mücadelesini takdir etmeye hazırdım. Hayvanların ve bitkilerin alışkanlıklarının uzun süre devam eden gözleminden sonra, bu koşullar altında uygun varyasyonların korunmaya ve uygun olmayanların yok edilme eğilimine gireceğini hemen anladım. Bunun sonucu yeni türlerin oluşumu olacaktır. İşte o zaman, sonunda işe yarayacak bir teorim vardı'. Aşağıda, bu fikirlerin ilk kez kaydedildiği Darwin'in defterindeki ünlü pasaj yer almaktadır:

[Eylül] 28.[1838] <Malthus>'un enerjik dili «Decandoelle» bile türlerin savaşını Malthus'tan bir çıkarsama olarak aktarmaz.— Kıtlığın arzuyu durdurabilmesi dışında, "hayvanların artışı, yalnızca olumlu kontrollerle önlenmelidir.—" Doğa üretiminde. artmaz, hiçbir kontrol geçerli olmasa da, kıtlığın ve dolayısıyla ölümün olumlu kontrolü..

...—Bütün bu sıkışmanın nihai nedeni, uygun yapıyı tasnif etmek ve onu değişime uyarlamak olmalıdır.—Bunu form için yapmak, Malthus'un gösterdiği gibi, ancak bu kalabalığın iradesinin dünya üzerindeki nihai etkisidir. insanın enerjisi. Her türlü uyarlanmış yapıyı doğa ekonomisindeki boşluklara zorlamaya, daha doğrusu daha zayıf olanları dışarı atarak boşluklar oluşturmaya çalışan yüz bin kama gibi bir güç olduğu söylenebilir

Darwin ayrıca, bazı bireylerin torunları olacağı ve diğerlerinin olmayacağı başka bir yol da tanımladı. Daha sonra buna cinsel seçilim adını verdi. Descent of Man'den Sinek KuşlarıBu teori, birçok türdeki erkek cinsiyetinin neden dişileri çekmek veya diğer erkeklerle rekabet etmek için renkli görüntüler veya özel vücut parçaları ürettiğini açıkladı. Diğer erkekleri yenen veya dişiler tarafından üremek üzere seçilen erkekler, daha fazla yavru bırakır ve bu nedenle sonraki nesiller, daha az başarılı olanlardan daha fazla onlara benzer. Darwin'in işaret ettiği gibi, "Boynuzsuz bir geyik ya da mahmuzsuz bir horozun yavru bırakma şansı zayıftır." ( Köken s. 88 )

Darwin, hayvanlar ve bitkilerle üreme deneyleri yaptı ve evrim teorisini geliştirmek ve doğrulamak için uzun yıllar boyunca geniş çapta okudu ve yazdı. 1842'de teorisini özetleyen bir makale hazırladı. Bu, 1844'te yazılan başka bir denemede büyük ölçüde genişletildi. Darwin, midyeler üzerine çalışmasını tamamladıktan sonra, türleri açıklamak için hemen teorisine döndü. 18 Haziran 1858'de İngiliz doğa bilimci ve koleksiyoncu Alfred Russel Wallace'tan (1823-1913) bir mektupla kesintiye uğradığında , konuyla ilgili büyük bir çalışmanın yarısından fazlasındaydı . Wallace daha sonra Güney Doğu Asya'da koleksiyon yapıyordu. Ekteki bir makalede, Wallace fikirlerini açıkladı 'Çeşitlerin Orijinal Türden Süresiz Ayrılma Eğilimi Üzerine '. Darwin, benzerlik karşısında şaşırmıştı. Mektubu, talep edildiği gibi aynı gün Lyell'e gönderdi ve Darwin'in arkadaşı JD Hooker ile birlikte , öncelik rekabetinden kaçınmaya, her iki adamın da yayınlanmamış belgelerini aynı sunumda okumasına karar verildi. Makaleler, Darwin ve Wallace'ın yokluğunda, Linnean Society of London'ın 1 Temmuz 1858'deki toplantısında okundu ve daha sonra Proceedings'de yayınlandı . Daha sonra Darwin, arkadaşları tarafından, doğal seçilim üzerine devam etmekte olan çalışmasının bir "soyut" ya da genel bakışını yayınlaması için teşvik edildi. Bu özet, şimdiye kadar yazılmış en ünlü kitaplardan biri oldu: Türlerin Kökeni Üzerine(1859).

Darwin, 15-20 yıl içinde uluslararası bilim camiasının çoğunu modifikasyonla veya evrimle türemenin doğru olduğuna ikna etmesine rağmen, birçoğu doğal seçilimi birincil mekanizma olarak reddetti. Türlerin değişebileceğini öne süren ilk kişi Darwin değildi. ' Türlerin kökeni hakkındaki görüşlerin ilerleyişinin tarihsel bir taslağı'na bir bakış, Darwin'in evrimi kendi başına ortaya çıkardığı veya keşfettiği iddiasında bulunmadığını gösterir. Bununla birlikte, Darwin'in dallanma inişi anlayışı, örneğin bir cinsin üyelerinin yaygın olarak türetilebileceğini düşünen öncüllerinden daha doğru, rafine ve ikna ediciydi. George Combe'un İnsan Anayasası (1828) gibi geniş bir popüler literatürün ve anonimVestiges of the Natural History of Creation (1844) şimdiden geniş halk kitlelerini şoke etmiş ve doğanın ve toplumun gelişimini kontrol etmek için doğal yasaların gücüne olan inanca dönüştürmüştü. Bilim tarihçileri artık Darwin'in etkisinin, James Secord'un belirttiği gibi, bir devrimden ziyade seçkin bilim adamları arasında bir 'saray darbesi' olduğuna inanıyor. Gerçekten de son araştırmalar, Darwin'in Kökeni'ne verilen tepkinin bir zamanlar inanıldığından daha az öfkeli olduğunu gösteriyor. ( Fleming & Goodall 2002 ) Bununla birlikte Darwin, yaşamının sonuna kadar kendi kuşağının fikirlerini alt üst etmiş büyük bir bilimsel devrimci olarak kabul edildi.

Kaynaklar

  1. darwin-online.org.uk. Charles Darwin: Gentleman Naturalist. Alındığı Yer: darwin-online.org.uk | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Biyolojik Evrim Ile Ilgili Olan Araştırmalarıyla Tanınan İngiliz Biyolog. (15 Nisan 2005). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kuzey Oğlu
Kuzey Oğlu
1,408 UP
Araştırmacı

Evrim teorisi, çeşitli bilimsel disiplinlerin bulgularına dayanarak ortaya atılmıştır. Bu bulgular arasında paleontoloji, genetik, embriyoloji, biyokimya, anatomı ve fizyoloji gibi alanlarda elde edilen veriler yer almaktadır. Ayrıca, fosil kayıtları, genetik benzerlikler, embriyonik benzerlikler ve yapısal benzerlikler gibi kanıtlar da evrim teorisinin temelini oluşturan başlıca dayanaklardır. Ek olarak, doğal seçilim, mutasyon, adaptasyon gibi evrimsel süreçlerin gözlemlenmesi ve deneysel olarak belirlenmesi de evrime dair kanıtlar sunmaktadır. Bu şekilde, evrim teorisi birçok bilimsel çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış ve desteklenmiştir.

Kaynaklar

  1. Tarihi Olaylar. Evrim Teorisi | Tarihi Olaylar. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Tarihi Olaylar | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close