Fiziği anlamak, kimyayı, biyolojiyi ve evrimin işleyişini anlamak açısından önemlidir.
Sadece doğaya bakmamız gerekiyor. "Entropiye göre karmaşık organizmalardan daha karmaşık bir yapı oluşturulamaz." gibi bir iddia varsa sormanız gerekiyor. O zaman karmaşık yapılar nasıl oluştu? Hatta siz basit bir zigottan nasıl karmaşık bir yapıya geliştiniz? Bu evrim değil, gelişim biyolojisi. Ama bu iddiaya göre sizin var olmanız bile fizik ile desteklenmiyor. Oysaki doğada karmaşıklaşma görüyoruz.
İzole bir sistemde entropi her zaman artar ama neredeyse hiçbir şey izole bir sistem değil. Kütle ve enerji girişi var. Örneğin fiziğin üstüne kurulan kimya. Atomlar bağ kurar, etkileşir ve daha düzenli hale gelir, bu etkileşimler birikimli olduğu için ve bu kimyasallar kendi kopyalarını üretmekte daha başarılı. Onlar "hayatta kalıyor" ve kimyasal tepkimeler Dünya gibi açık sistemlerde daha karmaşık yapıları oluşturuyor. Bunlar cansızlıktan canlılığın oluşmasını ve biyolojiyi de mümkün kılan süreçler. Aynı termodinamik yasaları evrime de etki ediyor.
Siz bebeklikten başlayıp ölene kadar besin alarak entropiye karşı koyarak vücut bütünlüğünüzü koruyorsunuz. Yani burada enerji girişi önemli. Yani açık sistemsiniz. Ölüm de zaten entropiye yenik düşmek olarak görülebilir. Artık enerji alarak vücut bütünlüğünüzü koruyamıyorsunuz. Ama bebekllikten ölünceye kadar bir besin ve enerji girişi sayesinde vücut bütünlüğünüzü koruyorsunuz ve yetişkin olup ürüyorsunuz. Bu sayede kendi çeşitliliğinizi aktarıyor ve yeni bir çeşitliliğin oluşmasını sağlıyorsunuz. Siz entropiye yenik düşüp ölseniz bile sizin nesliniz devam ediyor. O çeşitlilik içinde açık sistem olup entropiye en çok karşı koyabilen karmaşık sistemler daha çok hayatta kalıp daha çok ürüyor ve karmaşık sistemler evrimleşebiliyor.
Sadece karmaşıklaşma değil, basitleşme ve körelme de birebir evrimin termodinamik yasalarından kaynaklıdır. Bir organın kendisi ya da bir işlevi kullanılmıyorsa masraflıdır. Dolayısıyla popülasyon içerisinde bu organları üretmeyenler ya da daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyon taşıyanlar, enerji tasarrufu bakımından diğerlerine göre avantajlı konuma geçerler. O organa ya da işlevine harcayacakları enerjiyi hayatta kalmak ve üremek için kullanabilirler. Böylece nesiller içerisinde olan organı ya da o işlevi daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyonlara sahip olanlar, en avantajlı olanlardır. Bunlar daha fazla üreyecek ve o kalıtsal mutasyonları gelecek nesillere aktaracaklardır. Böylece nesiller içerisinde o organlar körelir.
Fiziği anlamadan kimyanın ve biyolojinin (dolayısı ile evrimin) işleyişini tam olarak kavramanız mümkün değil.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı, et al. Termodinamik Yasaları Ve Evrim: Entropi Nedir? Evrim, Termodinamiğin İkinci Yasası Ile Çelişir Mi?. (27 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Evrim Ağacı. Kaostan Gelen Düzen: Entropi Sürekli Artıyorsa Karmaşık Canlılar Nasıl Evrimleşiyor?. (24 Ekim 2021). Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı