Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Evrim, biyolojiyi kapsayan fizik ile desteklenemiyor mu?

Fizik biyolojiyi kapsayan bir bilim dalıdır. Örneğin bir canlıdan bahsetmemiz için zamana ve mekana ihtiyaç vardır. Entropi ve entalpiye göre karmaşık organizmalardan daha karmaşık bir yapı olusturulamıyor. Açıklayabilirseniz çok sevinirim. Soruyu anlaması zor. Umarım anlatabilmişimdir.
279 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Fiziği anlamak, kimyayı, biyolojiyi ve evrimin işleyişini anlamak açısından önemlidir.

Sadece doğaya bakmamız gerekiyor. "Entropiye göre karmaşık organizmalardan daha karmaşık bir yapı oluşturulamaz." gibi bir iddia varsa sormanız gerekiyor. O zaman karmaşık yapılar nasıl oluştu? Hatta siz basit bir zigottan nasıl karmaşık bir yapıya geliştiniz? Bu evrim değil, gelişim biyolojisi. Ama bu iddiaya göre sizin var olmanız bile fizik ile desteklenmiyor. Oysaki doğada karmaşıklaşma görüyoruz.

İzole bir sistemde entropi her zaman artar ama neredeyse hiçbir şey izole bir sistem değil. Kütle ve enerji girişi var. Örneğin fiziğin üstüne kurulan kimya. Atomlar bağ kurar, etkileşir ve daha düzenli hale gelir, bu etkileşimler birikimli olduğu için ve bu kimyasallar kendi kopyalarını üretmekte daha başarılı. Onlar "hayatta kalıyor" ve kimyasal tepkimeler Dünya gibi açık sistemlerde daha karmaşık yapıları oluşturuyor. Bunlar cansızlıktan canlılığın oluşmasını ve biyolojiyi de mümkün kılan süreçler. Aynı termodinamik yasaları evrime de etki ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Entropi ve evrime gelelim:

Siz bebeklikten başlayıp ölene kadar besin alarak entropiye karşı koyarak vücut bütünlüğünüzü koruyorsunuz. Yani burada enerji girişi önemli. Yani açık sistemsiniz. Ölüm de zaten entropiye yenik düşmek olarak görülebilir. Artık enerji alarak vücut bütünlüğünüzü koruyamıyorsunuz. Ama bebekllikten ölünceye kadar bir besin ve enerji girişi sayesinde vücut bütünlüğünüzü koruyorsunuz ve yetişkin olup ürüyorsunuz. Bu sayede kendi çeşitliliğinizi aktarıyor ve yeni bir çeşitliliğin oluşmasını sağlıyorsunuz. Siz entropiye yenik düşüp ölseniz bile sizin nesliniz devam ediyor. O çeşitlilik içinde açık sistem olup entropiye en çok karşı koyabilen karmaşık sistemler daha çok hayatta kalıp daha çok ürüyor ve karmaşık sistemler evrimleşebiliyor.

Sadece karmaşıklaşma değil, basitleşme ve körelme de birebir evrimin termodinamik yasalarından kaynaklıdır. Bir organın kendisi ya da bir işlevi kullanılmıyorsa masraflıdır. Dolayısıyla popülasyon içerisinde bu organları üretmeyenler ya da daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyon taşıyanlar, enerji tasarrufu bakımından diğerlerine göre avantajlı konuma geçerler. O organa ya da işlevine harcayacakları enerjiyi hayatta kalmak ve üremek için kullanabilirler. Böylece nesiller içerisinde olan organı ya da o işlevi daha körelmiş şekilde oluşmasını sağlayan kalıtsal mutasyonlara sahip olanlar, en avantajlı olanlardır. Bunlar daha fazla üreyecek ve o kalıtsal mutasyonları gelecek nesillere aktaracaklardır. Böylece nesiller içerisinde o organlar körelir.

Fiziği anlamadan kimyanın ve biyolojinin (dolayısı ile evrimin) işleyişini tam olarak kavramanız mümkün değil.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Termodinamik Yasaları Ve Evrim: Entropi Nedir? Evrim, Termodinamiğin İkinci Yasası Ile Çelişir Mi?. (27 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı. Kaostan Gelen Düzen: Entropi Sürekli Artıyorsa Karmaşık Canlılar Nasıl Evrimleşiyor?. (24 Ekim 2021). Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close