Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rick Ve Uzaygemisi
Üye 19 Aralık 2019
4

Evrim ağacının makalesini okurken hafıza kaybının çok zor olduğunu okudum. Peki buna rağmen insanlar nasıl Alzheimer hastalığına yakalanıyor?

Çok soğuk ortamlarda bile hafızaya bir şey olmadığı yazıyor. Peki neden Alzheimer hastalığı var, bu hastalık ne zaman ve neden ortaya çıkmış?
1,142 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cansu Erdem
Cansu Erdem
173K UP
Cansu Erdem, Eczacılık öğrencisi 5 Şubat 2020

Öncelikle Alzheimer bir hafıza kaybı değildir, kronik nörodejeneretif bir hastalıktır. Yine de vakaların büyük bir çoğunluğu, hafıza kaybı ile karakterize olan bunama dolayısı ile meydana gelmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler ve dış etkiler sebep olabilmekle beraber, birkaç hipotez de mevcuttur. Biyokimyasal açıdan ise, beyinde tau ve beta amiloid proteinlerinin yanlış katlanması sonucu plakların oluşması ve buna bağlı olarak beynin çeşitli işlevsel bölgelerinde işlev kaybı gerçekleşebilir.

Alois Alzheimer isimli Alman bir psikiyatrist tarafından 1900'lu yılların başında tespit edilebilmiştir. Hastasının sanrılar gördüğünü fark etmesi ile ileri araştırmalar gerçekleştirilmiş ve hastalık isimlendirilmiştir. 20.yüzyılda senile dementia olarak da isimlendirilen bunak Alzheimer'ı, genellikle bunamanın akabinde ve 65 yaş üstü bireylerde gerçekleşir. Semptomları; hafıza kaybı, sanrı görme, cümle oluşturmada güçlük, dikkat dağınıklığı ve problem çözmede güçlükler şeklinde seyredebilir.

Bahsedilen olay, herhangi bir travma veya vasküler bir hasar meydana gelmediği sürece hafızada kayıplar yaşanmayacağı yönündedir. Aksi takdirde amnezi ve Alzheimer gibi beyin hasarı sonucu ortaya çıkan hafıza kayıpları bu savı güçlendirmektedir. Beyindeki uzun süreli bellek bölümünde kaydolan anılar tabii ki herhangi hasar meydana gelmediği sürece bütünlüğünü koruyacaktır. Makalede bahsedilen durumda herhangi bir nöron dejenerasyonundan söz edilmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

361 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (5 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close