Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Evrim Ağacı'na teoloji dışı sorulan sorulara verilen cevaplarda ayetlerin kaynak olarak gösterilmesi neden kabul edilmiyor?

Diğer cevapları okuğumda genelde felsefik mantıklı fikirlerle kişiler cevap veriyor. Yani cevapların çok azı ampirik(deneysel) ya da formal(aksiyomatik). Kuran ayetlerinin metafizik(ampirik olmayan bilim) olarak bir fikir delil teşkil etmemesinin sebebi nedir?
548 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Evrim Ağacı
Evrim Ağacı

Her şeyden önce, Soru & Cevap Platformu kurallarından 1.'sini hatırlayalım:

"Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla Evrim Ağacı'nın perspektifi ve Dünya görüşü; bilime, bilimsel konsensüse, akademik çalışmaların işaret ettiği genel gerçeklere dayalıdır."

Tüm Reklamları Kapat

Madde bütünlüğü olması açısından, alt maddelerini de koyalım:

  • 1.a. Sitenin geri kalanından farklı olarak, bu sınırların dışına çıkanlara, ek olarak aşağıdaki kuralları ihlâl etmedikleri sürece göz yumulabilir; çünkü Soru & Cevap Platformu, her görüşten insanın sorulara cevap verebileceği şekilde geliştirilmiştir.
  • 1.b. Buna karşılık, Soru & Cevap Platformu'nda, popüler veya marjinal değil, bilimsel gerçekler ve veri ile doğrulanabilir cevapları ön plana çıkaracak algoritmalar geliştirmekteyiz.

Tüm kuralları buradan okuyabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza gelince: Böyle bir kısıtımız yok, cevap verirken dilediğiniz kaynağı kullanabilirsiniz. Ancak bilimsel kaynaklar yerine bilim-dışı kaynaklar içeren cevapların öne çıkarılma ihtimali yok denecek kadar az ve sitedeki algoritmalarımızı geliştirdikçe, bu tür cevapların okurlara gösterilme ihtimali de eksponansiyel olarak azalacak. Bu, sadece din/teoloji ile ilgili bir durum değil, genel olarak sahtebilimin bütün türleri ve bilimsel olarak bariz bir şekilde hatalı olan bilgiler yayan diğer kişiler için de geçerli (örn: aşı karşıtlığı veya astroloji). Çünkü yukarıdaki kurallarda da açıklandığı gibi; burası bir bilim sitesi, burada zaman geçirenlerin bilim kimlikleri ile zaman geçirmesi bekleniyor ve buraya gelen ziyaretçilerin bilimsel içeriklere ulaşabilmesini önceliyoruz.

Kullanıcılarımız kutsal kitapların güvenilir kaynaklar olduğuna inanabilirler, bunda bizim açımızdan hiçbir problem yok. Ancak akademik perspektiften kutsal kitaplar, teoloji ve din felsefesi çalışmaları haricinde geçerli bilimsel kaynaklar olarak görülmüyorlar. Dolayısıyla bilimsel bir meselede başvurulabilecek bir kaynak olarak da kabul edilmiyorlar. Burada da aynısı geçerli.

Burada sık yapılan bir hataya da yeri gelmişken değinelim: Bazı kullanıcılarımız, kasıtlı bir şekilde sıradan bilimsel konuları da düzenli olarak şahsi inançlarına bağlayacak cevaplar yazmayı seçiyorlar. Bu, sadece Soru & Cevap Platformu kurallarıyla değil, doğrudan doğruya ta 2010 yılından beri geçerli olan Evrim Ağacı İlkeleri'nden birincisi, yani "Şahsi İnançlardan Bağımsızlık İlkesi" ile çelişiyor (spesifik olarak 1.6 maddesiyle):

  • "1.6. Evrim Ağacı, bu alanlarda propaganda yapmaya yönelik hiçbir yorumu, içeriği, iletiyi/girdiyi kabul etmez ve yayınlamaz. Evrim Ağacı'nda hiçbir şekilde açık ya da gizli olarak din ve şahsi inanç propagandası yapılamaz ve siteyi bu amaçla kullananlar uyarılmaksızın engellenirler. İçeriğinde temel argümanı inanç veya inançsızlığı yaymaya veya dayatmaya yönelik yorumlar ve ifadeler bulunan mesajlar/içerikler silinecektir."

Bu örüntüleri tespit ettiğimizde, o cevapları silip, hesapları engelleyebiliyoruz. Yeri geldiğinde inanç sistemleri perspektifinden cevap vermekte bir sorun yok (özellikle de Teoloji & Din Felsefesi kategorisi bu nedenle var); ancak Evrim Ağacı, biyolojisi net bir şekilde bilinen meselelerde, -örneğin- hücre bölünmesiyle ilgili bir soru sorulduğunda, bunun herhangi bir kısmında dini referanslar vermek için uygun bir yer değil. Bu tür sohbet/paylaşımları başka yerlerde yapabilirsiniz.

Umarız açıklayıcı olmuştur, sevgiler.

120 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Çünkü kuran ayetlerinin birçoğunun iddiası bilimsel olgular ile ilgilidir. Ve genelde ayetlerin birçoğunun metafiziksel olgular ile ilgili bir iddiası yoktur. Kuranın büyük bir kısmının tanrıyı kanıtlama veya benzeri olgular ile ilgili bir iddiası yoktur. Metafizik işin içine girdiğinde kuran konuşmak biraz saçma olur çünkü belirttiğim gibi kuran bir argüman üretmiyor veya sunmuyor. keza din felsefesi alanında da öyle tanrının varlığına dair yeni argümanlar geliştirmiyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close