Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anıl Yılmaz
Anıl Yılmaz
3,352 UP
Üye 19 Şubat 2021
0

Evrim ağacı akademinin "evrim algoritması oyunu" hangi prensiple çalışıyor tam olarak?

Birikimli, hedefli, maymun modu olmak üzere 3 mod var. Bunlar tek tek hangi prensibe dayanarak işliyor emin olamadım tahmin ediyor olsam da. Teşekkür ederim şimdiden.
149 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Moderatör 19 Şubat 2021

Bu kodun ve seçeneklerinin açıklandığı makaleden alıntı yapıyorum:

Rastgele Evrim?!

(...)

Tüm Reklamları Kapat

Kızı daktilonun tuşlarına rastgele basar. Elbette kızının bu şekilde bu cümleyi yazması imkânsıza yakın bir olasılıktır.

Dawkins bu noktada bilgisayarı, doğadaki evrim yasasını daha doğru yansıtacak biçimde kullanmaya başlar ve ilk iş olarak tamamen rastlantısal bir kod yazar ve bekler. İmkânsızlık yine ortadadır. Program 28 harften oluşan tamamen rastlantısal binlerce satır üretir ama amaçtan çok uzaktadır. Bunu yukarıda bağlantısını verdiğimiz sayfamızda Yöntem kutusundan Maymun Modu'nu seçerek siz de görebilirsiniz. Olasılık hesabı olarak bir değer isteyenler için belirtelim ki bu şekilde bir yaklaşım ile o cümleyi rastgele yazma ihtimali yaklaşık 10 milyar kere milyon kere milyon kere milyon kere milyonda birdir. Bu nedenle bilgisayarınız ya da işlemciniz kilitlenebilir, ekrandaki deneme sayısı 100 bini geçince sayfayı yenileyerek buna engel olmanızı tavsiye ederiz.

Ama zaten yaratılışçı evrim karşıtları tarafından ileri sürülen bu model, “faydalı mutasyonların kalıcı olması", yani birikimli doğal seçilimin gerçekçi bir modeli değildir. Dawkins bunu modellemek için başka bir kod yazar. Bu koda geçmeden önce, Dawkins'in denemediği üçüncü bir metot ortaya atarak onu incelemek istiyoruz. Sonrasında da Dawkins'in kullandığı “birikimli” metoda geçeceğiz.

Hedeflenmiş Evrim?

Tüm Reklamları Kapat

Kendi geliştirdiğimiz bu ikinci metot için “hedefli” kelimesini kullanacağız. Bu fikre aslında DAWKINS’in metodundan daha da hızlı biçimde hedef cümleye ulaşmak için bir alternatif ararken ulaşmıştık; ama denemelerimiz şaşırtıcı (hatta akla aykırı) biçimde bizim "akıllı tasarım" ürünü olan “hedefli evrim” metodumuzun Dawkins'in “birikimli evrim” metodundan daha geç sonuca ulaştığını gösterdi. İşte bir noktadan durup bir olayın nasıl olabileceğine sadece “aklederek” varmak ile deney yaparak anlamak arasındaki farka iyi bir örnek! Ancak yine de deneysel açıdan iyi bir zihin jimnastiği olduğu için hedefli evrim metodunu da metot seçenekleri arasından kaldırmadık.

Hedefli evrim metodunda bilgisayar rastgele 28 harf üretir. Sonra bunu hedef cümlenin 28 harfi ile karşılaştırır. Hedef cümledeki nnn'inci harf ile o an denenen cümledeki nnn'inci harf aynı ise, artık o harfe dokunmaz. Diğer harfler için rastgele harfler üretmeye devam eder. Bu metot ile ulaşabildiğimiz en erken sonuç 56. deneme oldu. Ancak “faydalı mutasyon / sonraki nesile aktarma / doğal seçilim” yaklaşımını tam anlamıyla modellemeyen bir yaklaşım olmadığını da tekrar belirtelim.

Birikimli Evrim!

Üçüncü yaklaşım ise Dawkins’in “birikimli seçilim” olarak ifade ettiği metot. Bu metotta yaptığımız, basitçe, ilk baştaki cümleyi "yavrulatmak". Dawkins'in anlatımıyla:

Şimdi bu gelişigüzel cümle ‘yavrulasın’, bilgisayar cümleyi durmadan tekrarlasın, ama kopyalarken gelişigüzel hata -mutasyon- yapma olasılığı olsun. Sonra da mutasyon geçirmiş anlamsız cümleleri yani asıl cümlenin yavrularını incelesin ve hedef cümleye en çok benzeyenini (bu benzerlik ne kadar az olursa olsun) seçsin.

Bu metodu denemek isteyenler yukarıdaki bağlantıda yer alan sayfamızda metot kutusunda “birikimli” seçeneğini seçerek deneyebilirler.

Sayfanın alt kısmında yer alan Geçmiş kutusunda ise tüm denemelerin listesini görebilirsiniz. “Bekleme” (İng: "Delay") kutusu ile denemeler arası beklenecek süreyi (10 ile 999 arası) ayarlayabilirsiniz.

Umarız “Bir DNA birdenbire nasıl tesadüfen oluştu.” manipülasyonuna yıllardır açıkladığımız “Birdenbire olmadı. Faydalı mutasyonların korunması ile birikimli bir şekilde ulaşıldı.” açıklaması için iyi bir örnek sergilemişizdir.

Tabii ki Shakespeare’in bir cümlesi ile DNA aynı şey değil. Ama 40-60 nesil arasında tamamen anlamlı bir cümleye nasıl ulaşıldığını görünce; on milyonlarca yılda, milyarlarca nükleotite sahip trilyonlarca hücreyi barındıran milyonlarca bireyden oluşan yüz binlerce neslin kademeli olarak nasıl evrimleştiğini biraz daha iyi anlayabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. S. Karakoyuncu. Richard Dawkins'in Meşhur Weasel Kodu Ile Evrimi Öğrenin!. (20 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close