1 hidrojen atomunun çapını 1 mm kabul edersek en yakın elektron 5 metre uzaklıkta dönmektedir.. Bu mikro ölçekte böyle olduğu gibi makro ölçekte de böyle.. Evren büyük çoğunlukla boşluktan oluşmaktadır..
Samanyolu galaksisinde bulunan 250 milyar yıldız uzaktan baktığımızda ışıl ışıl şenlik yeri gibi görünse de her bir yıldız birbirine çapları oranına göre çok çok uzaktadır..

Saman yolunun çapı 130.000 ışık yılı..
Bizler merkeze 32.000 ışık yılı uzaklıkta bir yarı çapta dönmekteyiz..
Proxima Centuria en yakın yıldız 4,24 ışık yılı uzaklıkta.. (yaklaşık 40 trilyon km)
Güneşin Oort örtüsü 0,03 Işık yılı çapında (yani güneşin kütle çekim alanından etkilenen bölge)
Güneşin çapı sadece 1,5 x 10^-7 ışık yılı (1,4 milyon km)
Güneşin çapını en yakın yıldız ile arasındaki mesafenin yarısına bölersek.. (Yarısına kadar aydınlatsa ve kalan yarısını da Proxima Centuri aydınlatsa)
1 : 14.350.000 gibi bir oran çıkıyor..
Dolayısıyla sen 1 büyüklüğündeki bir cisimden.. 14.350.000 katı büyüklüğündeki bir boşluğu aydınlatmasını beklemiş oluyorsun..
Tabi ki bu hesaplamalar afaki, farklı yıldız tipleri farklı oranlarda ışık saçmaktadır.. Ve bir madde olmayan bir boşluğu da aydınlatamayız.. Bu rakamlar sadece yıldızları gözünde fazla büyütme diye.. Boşlukların büyüklüklerine oranla..
Ancak süpernovaları gözünde büyütebilirsin.. Bir tek süpernova bir galaksi kadar ışık saçabilmektedir..
Çinlileri tarihi kayıtlarına göre M.Ö 1100 yıllarında gökyüzü aylarca, gece de gündüz kadar aydınlık olmuş.. Bunun yakınlarda gerçekleşen bir supernova olduğu tahmin ediliyor..
Kaynaklar
- Yazar Yok. Cosmos. (7 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı