Evrenin son zamanlarını insanoğlu görmeyecek. Bunu bir ihtimal olarak söylemiyorum, kesin bir dille ifade ediyorum.
Yıldız oluşumları muhtemelen 10 milyar yıl sonra sona erecek. Yıldızların yok olmasından değil, oluşumlarının son bulmasından bahsediyorum. Yüksek yoğunluklu kırmızı cücelerin yaşamı 100 trilyon yıl daha sürebilir.
Rakamın büyüklüğü net bir şekilde ortada "100 trilyon yıl". Biz o kadar uzun düşünmeyelim. Sadece 100 milyon yıl gibi kısa bir süreyi ele alalım. İstatistiki veriler, bu süre zarfında türümüzün çok farklı bir türe veya alt türlere evrimleşeceğini gösteriyor, yani artık homo saphiens olmayacak. Alt türlerin ataları olarak, soyumuzdur nihayetinde şeklinde düşünsek bile, Güneş yaklaşık 5-6 milyar yıl sonra kırmızı dev halini alacak ve ömrünün son dönemlerinde bizi yutacak. Fakat 5-6 milyar çok uzun bir süre, belki de galaktik ölçekte yaşanabilir gezegenlerde koloniler kuracağız. Fakat gene bir sorun var, yaşamı destekleyen anakol yıldızlar yok olmuş olacak (beyaz cüce, siyah cüce v.s.), ömrü uzun olan yüksek yoğunluklu cüce yıldızların ışıma yoğunluğu çok yüksektir ve yaşamı imkansız kılar (kuvvetli manyetik alanınız olsa bile). Bu arada yıldızların sönmesi ile evren son bulmuyor, devamında kara delikler çağı başlıyor ve evrende artık normal maddeden bahsedemeyeceğiz bir döneme giriyoruz. Normal maddenin olmadığı bir evrende yaşamı hayal etmek neredeyse imkansız.
Sonuç olarak; türümüz bu dönemlere ulaşamayacak. Ataları olduğumuz diğer türlerin ise bu dönemlere ulaşabilmesi neredeyse imkansız.