Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Evreni anlamak için neye ihtiyaç var?

327 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Dinlemek...

Evreni anlamak için bir çok şeye ihtiyaç var. Gözlemlemek, Okumak, araştırmak, odaklanmak, denemek, tartışmak sonra yine tekrar ve tekrar ve tekrar.

Bunun için bir çok makale bir çok kitap ve sayısız bilim insanının biyografisi de önerilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak belki de en önemlisi ister bir bilim sever ister bilim insanı olsun belki de gereken en önemli üç şey; çaba, sabır, tevazu. Bu meziyetleri edinebilmenin tek bir yolu var; ister bir bilim sever olarak bilim insanlarını ister bir bilim insanı olarak doğayı ve evreni dinlemek.

Yani aslında herhangi bir insanı, canlıyı anlamak için neye ihtiyaç varsa evren için de geçerli, dinlemek..

Dinlerken, bazen karşıdakinin (evrenin) kullandığı dilin bize yabancı oluşundan bazen de kulaklarımızın bizleri duyduğumuz şey konusunda yanıltabileceği ihtimalinden kaynaklı, farklı araçlarla ve zamanlarda yine ve yeniden dinlemek.

Aklımızı, hiç bir ön yargımız olmaksızın ve hiç bir beklenti içine hapsetmeksizin yine dinlemek.

Tüm Reklamları Kapat

"Akıl akıldan üstündür." diyerek, gururu, kibri, bencilliği, rekabeti kapı dışarı ederek ve yalnızca hakikat arayışına odaklanarak, aklımıza gösterdiğimiz hürmeti ve sabrı, başkalarının aklına da göstererek dinlemek.

Kulağımızın bir yerinde "acaba" yankısını sürekli diri tutarak içten gelen sesimizi de "ön sezi, ön görü' deyip dinlemek.

Evrenin bir parçası olan ve bizi bazen parçadan bütüne en kestirme yoldan götürme potansiyeli taşıyan doğanın ritmini, kendimize kalbimiz kadar yakın ve değerli tutup tevazu ile dinlemek.

Bütün çabalarımızın boşa düştüğü anlarda bile, eksik, hata demenin yanı sıra, uydurma, atma, yanıltma hesabı içine girmeden, "belki de henüz zamanı değil" diyerek sabır ile evrenimizin kesintisiz atan nabzını, kusuru ona yüklemeden ve en önemlisi bazen "bilmiyorum" diyebilmenin büyük bir erdem olduğunu bilerek

Dinlemek, dinlemek, dinlemek...

[1]

Kaynaklar

  1. Erich Fromm. (2019). Dinleme Sanatı. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 200.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close