Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Parrhesia .
Parrhesia .
50K UP
Üye 13 Ocak 2020
2

Evrendeki toplam madde miktarı sabit midir?

Elektronlar nasıl oluşur (evrenin başlangıcı dışında) ve neredeyse ölümsüzlerse evrendeki madde miktarı artıyor mu?
2,024 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi 13 Ocak 2020

Elektronların nasıl oluştuğunu anlayabilmek için Standart Model dediğimiz, parçaçık fiziğndeki modele bakmak gerekir. Standart Model evrendeki temel kuvvetleri ve parçacıkları açıklamaya çalışan bir modeldir. Herşeyin Teorisi'ne doğru giden yolda önemli bir adımdır.

Bu modele göre evren 12 temel parçacık ve 4 kuvvet taşıyıcı parçacıktan oluşmuştur. İşimiz 12 temel parçacıkla ki biz bunlara "fermiyon" diyoruz. Bu 12 parçacığın 6'sı "kuark", kalan 6'sı ise "lepton" olarak adlandırılır.

Atomun yapısına bakıldığında kabaca, merkezde proton ve nötron etrafında ise belirli yörüngelerde dolanan elektronlar vardır. Proton ve nötronları oluşturan parçacıklar işte kuarklardır. (yukarı ve aşağı kuarklar).

Tüm Reklamları Kapat

Fakat elektorunu oluşturan alt parçaçıklar var mı derseniz yapılan deneyler şuan için olmadığını gösteriyor. Elektron bu yüzden lepton sınıfında yer alır. Ama elektronların ve diğer atomaltı parçacıkların nasıl oluştuğuna dair teorik olarak kuramlar var. Bunlardan biri olan "Sicim Kuramı" herşeyin teorisi olmaya aday kuramlardan biri. Bu kurama göre bu temel parçacıklar sicimlerin farklı frekanslarda titreşmesi şeklinde açığa çıkıyor. Keman telinin farklı frekanslarda titreşip farklı notalar üretmesi gibi.

Maddenin oluşumu ise kabaca şöyle özetlenebilir: Büyük Patlama'dan sonra etrafa yayılan enerji zamanla soğuyarak maddeye (parçacıklara) dönüştü. Tabii bunda evrendeki 4 temel kuvvetin (Güçlü kuvvet, Zayıf kuvvet, Elektromanyetik kuvvet, Kütleçekim Kuvveti ) rolü var. Ama aynı zamanda evrende maddenin karşıtı olan anti-madde de vardı. Sonra evrende "kendiliğinden simetri kırınımı" dediğimiz olay sayesinde, madde anti-maddeye galip geldi ve evren "görünür madde" dediğimiz maddeyle doldu. Madde ve atomaltı parçacıkları oluşumu kısaca böyle açıklanabilir.

Diğer soru ise şöyle açıklanabilir: Evrendeki toplam madde miktarı sabit mi? Einstein bize gösterdi ki enerji ve kütle (madde) aslında aynı şeyler. Ve termodinamik yasalarına göre evrendeki toplam enerji sabit olmalı ki enerji korunum yasaları ihlal edilmesin. Enerji yoktan var olmaz, vardan da yok olmaz, sadece dönüşür. Tabii buna göre toplam enerji sabitken, enerjinin dönüşümü ve kütle enerji eşleniği ile yeni maddeler oluşabilir ki oluşmakta da zaten. Ama her durumda yine toplam enerji sabit kalmak koşuluyla, dönüşmekte.

Ayrıca evrene baktığımızda evrenin % 74'ü karanlık enerji, %22'si karanlık madde ve geriye kalan yaklaşık %4'ü bizim görebildiğimiz türden madde... Daha bir sürü soru var bu konu hakkında cevaplanmamış :)

Umarım faydalı olmuştur.

1,001 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close