Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metehan Çetiner
Üye 6 Ekim
0

Evrende sonsuz kucukluk olabilir mi sicim teorisi gibi teorilerde temel yapi taslari var ama onlari olusturan daha kucuk bir yapi tasi da olamaz mi?

Suan bilinen en kucuk mesafe planck olcegi mesela ben teknolojimiz gelistikce bu olcegin otesine de gececegimize inaniyorum bana gore insanoglunun eceli gelene kadar turlu turlu planck olcekleri cikacak
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 6 Ekim

Evrende sonsuz küçük var mı?

Bu felsefi ve bilimsel açıdan tartışmalı bir sorudur. Kuantum mekaniği ve özellikle Planck uzunluğu evrenin en küçük uzunluk ölçeği olarak kabul edilir. Sicim teorisi gibi bazı teoriler bu ölçekten daha küçük yapı taşları olup olmadığını tartışır ancak mevcut bilimsel veriler Planck ölçeği altında fizik yasalarının nasıl işlediği hakkında kesin bir bilgi sunmaz.

Cevap: Belirsiz diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Sicim teorisi gibi teorilerde temel yapı taşları var ama onları oluşturan daha küçük bir yapı taşı olamaz mı?

Sicim teorisine göre temel parçacıkların yapı taşı olarak tek boyutlu sicimler kabul edilir. Ancak sicim teorisinin ötesinde sicimleri oluşturan daha küçük yapı taşları olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Cevap: Belirsiz diyebiliriz (Teorik bir olasılık).

Şu an bilinen en küçük mesafe Planck ölçeğidir ancak teknolojimiz geliştikçe bu ölçeği aşacağımıza inanıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Planck uzunluğu (yaklaşık metre) şu an bilinen en küçük uzunluk birimidir ve mevcut fizik teorilerinin sınırıdır. Ancak teknolojinin bu ölçeğin ötesine geçip geçemeyeceği şu an bilinmemektedir. Şu anki teknoloji ile Planck ölçeğinin ötesine geçmek mümkün değildir ancak bu gelecekte imkânsız olduğu anlamına da gelmez.

Cevap: Kısmen Doğru diyebiliriz.

Öte yandan konuya sadece fizik ve kuantum mekaniği açısından değil de olasılık perspektifinden bakarsak, neden olmasın? Evrenin sonsuz büyüklükte olabileceği gibi, sonsuz küçüklükte de olabileceği düşünülebilir. Belki de Planck ölçeği bizim şu anki bilgi ve teknolojimizle algılayabildiğimiz en küçük ölçektir ve ileride daha küçük ölçeklerin varlığını keşfedebiliriz.

Örneğin bir bakteriyi ele alalım. Bakteri kendi boyutlarına göre kum tanesini devasa bir kaya parçası olarak algılarken bizim için kum tanesi oldukça küçüktür. Belki de Planck ölçeği de evrenin daha büyük bir ölçeğinde bir kum tanesi gibidir ve bizler de o ölçekteki "bakteriler" gibiyiz kim bilir...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close