Rastgelelikten kastınız eğer evrendeki yapı hiyerarşisi, gezegen, yıldız, karadelik, sistemler gibi yapıların birbirleri ile olan ilişkileri, çarpışmaları ya da oluşumları ise rastgelelik vardır hatta tamamen geçerlidir. Örneğin 1 milyon yıl sonra Güneş Sistemimizin ne durumda olacağı sorusuna cevap vermek çok zordur. Çünkü herhangi bir yapının ömrünü etkileyebilecek çok fazla değişken vardır. Normalde yolu sistemimize uğramayacak olan devasa bir göktaşı, bir yıldızın kütleçekimi nedeni ile yörüngesinden sapıp sistemimize gelip bir gezegene ya da uyduya çarpıp ortalığı tozduman edebilir. Böyle bir olayı binlerce yıl önceden hesaplayamayız ya da etkileyemeyiz. Bu ve buna benzer olası durumlar tamamen rastgeledir.
Ama rastgeleliği kurallar, yasalar anlamında soruyor iseniz de rastgelelik yoktur. Fizik kuralları vardır ve evrenin her yerinde aynı şekilde geçerlidir. Hiç bir gök cismi, sistem bu yasaların dışında hareket etmez, davranış sergilemez. O nedenle ortada bir sürpriz yoktur.
Özetle, kurallar belirlidir ve kesindir. Ancak bu kuralların etkisinde hareket eden değişkenlerin miktarları ve sayıları öylesine fazladır ki tamamen kontrolsüzdürler.