Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali YUCE
Üye
6

Evrende küre şekli dışında bir gezegen görmemiz olası mı ?

Şu an evrende bildiğimiz tüm gezegenlerin şekli küre biçiminde acaba zaman ilerledikçe farklı şekillerde gezegenler görmemiz olası mı
700 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
7 Cevap
Cevap
Metehan Yiğit
Metehan Yiğit
4,764 UP
düşünür

Sadece gezegenler değil aynı zamanda evrende gördüğümüz yıldızlar, gezegenler, kümeler vb. küresel bir yapıya sahiptir. veya çember tarzı bir şekil oluşturabilir. (Küre merkez noktasından yüzeyine olan uzaklıklarının hepsinin eşit olduğu bir geometrik şekildir. Bu uzaklığın adı yarıçaptır.)

Bunu Newton'un sözünü ettiği"Kütle çekim kanunu" ile açıklamak mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Kütle çekim kanunu
Kütle çekim kanunu

Aşağıya ekleyeceğim kaynak1'de şu cümleler geçiyor;

"Evrende bulunan kütleler yakınlıklarına bağlı olarak birbirlerine bir çekim uygularlar. Bu çekimin sonucunda en nihayetinde öbeklenerek gruplar, kümeler oluştururlar. Bu gruplar ve öbekler de giderek küresel veya çembere ait bir geometri oluşturur. Bu tamamen çekim kuvvetinin ve kürenin kusursuz simetrisinin bir sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Kürenin yüzeyinin neresinden bir nokta alırsanız alın, uzaklık yarıçap(r) olacağından her noktaya uygulanan çekim kuvveti de aynıdır."

Yani cevap içinde bulunduğumuz fizik kanunları için "hayır" :)

504 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak1. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak2. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Vikipedi. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Ecem @cadıbozmasıı
Safsata Avcısı

Metehan Beyin cevabı hatalıdır.

Evrenimizde Yumurta Şeklinde gezegenler mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

WASP-121b bunun en bilinen örneğidir. Kısaca kendi yıldızı tarafından adeta lokma lokma yutulan bu gezegen artık yumurta şeklindedir.

Lütfen Kaynakçayı inceleyin

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1 Numara. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Ecem @cadıbozmasıı
Doğrucu

Metehan Bey

İkimizin de cevapladığı soru çok net .

Tüm Reklamları Kapat

Evrende küre şekli dışında bir gezegen görmemiz olası mı?

Sizin Cevabınız :

Tüm Reklamları Kapat

Yani cevap içinde bulunduğumuz fizik kanunları için "hayır" :)

Benim cevabım :

Evet olası , buyurun bu da örneği .

Bu şekilde , ilgili kriterlere uygun bir gezegen gösterdikten sonra artık , 'ilgili fizik kanunları içinde hayır' değil 'evet olası' olacaktır.

Zira WASP 121B gezegeninin durumunda ilgi çekici bir şeyler olduğu muhakkak olsa da fizik yasalarını ihlal eden bir durum yoktur . Aksi halde bu doğaüstü bir olay olurdu .

Çok düşük bir ihtimal ama mermerden bir Meryem Ana heykelinin size el sallaması fizik yasalarına aykırı değildir. Elektronların tesadüfen aynı yöne hareketi sonucu bu olay oluşabilir, ve bu olay heycan verici de olsa fizik yasalarını ihlal etmez.

Ünlü Evrimsel Biyolog Richard Dawkins The Blind WatchMaker da böyle der. Fizik yasaları tahmin ettiğimizden çok şeye izin veriyor kısaca .

Isıtılınca genleşmeyen gaz olmaz iddiası ve Kolalardan oluşmuş bir nehir olmaz iddiası farklı şekilde değerlendirilir

Tüm Reklamları Kapat

Isıtılınca genleşme eğiliminde olmayan bir gaz yaratamayız ,fizik yasaları buna engeldir çünkü . Böyle bir gaz görürsek , bu tek kelimeyle fizik yasalarının ihlalidir, mucizevi bir olaydır diyebiliriz.

Fakat şu günkü sahip olduğumuz teknolojiyle eğer çok paramız olursa kolalardan oluşan bir nehir yapabiliriz peki ala . Bu fizik yasalarını ihlal etmez.

Bunu da Fizikçi ve Felsefeci Enis Doko bir programda söylemişti.

Aynı şekilde WASP 121B de bir Isıtılınca genleşme eğilimi göstermeyen gaz değil olsa olsa kolalardan oluşmuş bir nehirdir.

Sağ olun , var olun her şey için .

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Gülnur A
Gülnur A
25K UP
2KediAnnesi

Bence sorduğunuz soru çok güzel bir soru. Durumlar el verir ve mesleğimi yapabilecek şartlara ulaşabilirsem sınıfımdaki çocuklara soracağım ilk soru olacak. Bakalım okul öncesi grubu bu soruyu nasıl yanıtlayacak? 😂 Gerçekten merak ettim.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Metehan Yiğit
Metehan Yiğit
4,764 UP
düşünür

sn. Hypatia, maalesef yazdıklarımın arkasında durmak zorundayım. Çünkü yazdıklarım iddia değil. Fizik kanunları ve sizin yazdıklarınız da maalesef dolaylı olarak paylaştığım formülü doğrulamakta.

WASP-121B yumurta şekilli çünkü etrafında döndüğü yıldızına yaklaşık 3 milyon kilometre yakınlıkta seyrediyor. Karşılaştırmak için Merkür 5500 derecelik sıcaklığıyla WASP-121’den nispeten soğuk olan yıldızımıza 58 milyon km uzakta dönüyor. Ayrıca yine paylaştığınız makalede yer alan bilgiye göre, etrafında döndüğü yıldız güneşimize oranla 1.4 kat daha büyük ve 1.35 kat kütleli. Sıcaklığı ise güneşimizden yaklaşık 680 derece sıcak.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman, WASP 121B isimli gezegenin içinde bulunduğu zorlu şartlar dolayısıyla yumurta şeklini aldığını ben değil sizin paylaştığınız yazı söylüyor.

"Güneş rüzgarında bulunan yüksek hızlı parçacıklar da WASP-121b atmosferini bombalıyor ve zaten sıcaktan genleşerek yerçekiminden kurtulma eğilimi gösteren kalın atmosferin üst katmanlarını soğan gibi soyup uzaya üflüyor. Bu da sıcaktan şişen ve rüzgarın baskısıyla ters yönde yumurta şeklini alan WASP-121b’nin yavaş yavaş buharlaşmasına yol açıyor"

Tüm Reklamları Kapat

Devasa evrenimizin bir yerlerinde "normal" olan küre şeklini içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla kaybetmiş ya da yine "normal" kabul ettiğimiz bazı şartların dışına çıkmış gök cisimleri olduğuna şüphe yoktur zaten. Bunlardan bir tanesi de, Kasım 2004 tarihinde McGill Üniversitesi'nden Jason W. T. Hessels tarafından keşfedilen "PSR J1748-2446ad" isimli pulsardır. Bu pulsar kendi etrafında saniyede 716 kez dönmektedir. Birkaç kaynak ekliyorum.

sağlıcakla kalın.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. National Radio Astronomy Observatory. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. New Scientist. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close