Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Elçin Hüseynov
Elçin Hüseynov
2,334 UP
Üye
1

Evrende her şeyi silersek yerde kalan şey ne olur?

Evrende her şeyi silersek yerde kalan şey ne olur yani hiçlik denilen şey neden oluşur Tam anlaşılır dilde anlatımı ve ya teorisi nedir
248 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğu Gündoğdu
Jeolog,astrolog

Hiçlik zamanın yerin ve enerjinin en önemliside bilginin olmadığı yerdir.Böyle bir olay olsaydıda biz bunu farkedemeden atomlarımız parçalanırdı ama zaman olmadığı için evren yok olduğu anda yeniden doğardı yani büyük patlama gerçekleşirdi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

“Hiçlik” ve “Arayış” üzerine…

Bilimin az bilinen yönlerinden biri de boşluk doldurma arayışı olduğudur. Belirsizliği akıl ve mantık ile belirli kılma arayışı…

Boşluk, belirsizlik can sıkıcıdır, ürkütücüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Ufku genişledikçe, her bir durağı akıl ve mantık ile aştıkça, bakış açısı geliştikçe insanı, katlanarak yeni boşlukların, devasa bilinmezliklerin içine sürükleyen budur. Kimine göre, bilgi arttıkça, mutsuzluğu da, tatminsizliği de arttıran da bu.

Ufku olabildiğince dar olanların böyle bir derdi yok. Hasbelkader böyleleri, ola ki ufkunu genişletme derdine düşse ve fakat akılsal ve mantıksal gelişimleri buna denk düşmese, kuvvetle muhtemel o ürkütücü bilinemezi, boşluğu kolay yerden doldurma derdine düşecektir. Ki olan da odur.

O boşluk, güvensizlik öyle bir hızda ve büyüklükte dolmalı ki, boşluk her büyüdüğünde kendiliğinden bir şeyler o boşluğu da kapsayacak şekilde büyüsün ve doldursun. Tahmin edileceği üzere bu, Tanrının kendisidir. “Cehalet mutluluktur” ifadesindeki kasıt budur.

Oysa aklı ve mantığı egemen kılan insan ve bunu sistematik olarak hayatı anlama ve anlamlandırma amacıyla kullanan bilim insanı öyle bakmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinemezlik( belirsizlik) onu da ürkütür fakat bir o kadar da cezbeder. Her yeni boşluk doldurma (ufuk genişletme) uğraşı her seferinde daha da büyük boşluklara (belirsizliklere) kapı aralar. Bu böyle sür git devam eder.

Fakat böylelerinin “yeni” boşluğu ne kadar muazzamsa, geride bıraktıkları dolu alanlar da, işin kolayına kaçana nazaran o adar muazzam ve kıyaslanamayacak kadar derin olur.

Fakat bazen soluklanmak lazım. Evrimsel gelişim sürecimizin, bilgi birikimimizin ve olanaklarımızın bir adım ilerisinde elbette olunmalı fakat bu gerçekliği tamamen yok sayacak denli mesafe farkı bizleri “akıl ve mantık” ile “Cehalet mutluluktur” arası çizgiye öyle bir yaklaştırır ki; bazen çizginin öte tarafına geçtiğimizin farkına bile varamayabiliriz.

Bir yaşında bir çocuk ile oynadığımız “cee-e” oyununda olduğu üzere; çocuk, bir şeyin arkasına saklandığımızda yok olduğumuzu, açığa çıktığımızda yoktan var olduğumuzu sanır. Onun için varlık ve ya yokluk görme eyleminden ibarettir. Gördüğü var, görmediği yoktur. Gelişim çağına da uygundur.

Evrenin “tahmin edilen” yaşı ve “öngörülen” devasalığı karşısında biz daha bir çocuk bile değiliz. Ve doğal olarak varlık, yokluk ve özellikle “hiçlik” gibi olguların kendisi ile ilgili değerlendirmelerimizin bir bütün olarak ufkumuzla, bilgi birikimimizle olağan bağını unutmadan, algılayabildiğimiz, ölçebildiğimiz, deneyimleyebildiğimiz, öngörebildiğimiz ve hayal edebildiğimiz ile “şimdilik” sınırlı olduğunu kabul edebilmeliyiz.

Bu, arayışımızı sonlandırmak anlamına gelmez. Aksine “atmak”, “uydurmak” yerine acele etmemeyi, biraz kendimize zaman tanımamızı öğütler. Çünkü bilmeyenin arayışı sürer fakat atıp tutanın, uyduranın arayışı biter. Hangisi daha makul…

Özeti: “Şimdilik bilmiyoruz” diyebilmek de büyük bir meziyettir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close