Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rıdvan Arslan
Üye
1

Evrende bilgi kaybolur mu ?

Eğer bilgi kayboluyorsa nasıl kayboluyor ? Kaybolmuyorsa,bilincimizi oluşturan bilgi asla yok olmayıp, uzay zamanda bir şekilde sonsuza dek var olacak diyebilir miyiz ?
533 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Biraz zor ve karışık bir konu fakat anlatmaya çalışacağım. Bu konu bugün fizikte üzerinde çalışılan en önemli konulardan.

Evrende bilginin korunduğuna dair güçlü kanıtlarımız vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kuantum mekaniğine göre, izole sistemlerin bilgi içeriği zamanla değişmiyor. Bununla birlikte, entropinin alt katsayısı, bir kompozit sistemin tek parçalarına ve bunların korelasyonlarına baktığımızda fazla miktarda bilgiyi tanımlamaktadır. Ayrıca, çeşitli bölümlerden gelen entropik katkılar arasındaki denge üniter dönüşümler altında korunmamaktadır.

Temel kuantum mekaniği kavramı üzerine düşününce, böyle bir resimde önemli bir terimin gözden kaçırıldığını görüyoruz: saf hallerin tutarlılığında kodlanan içsel kuantum bilgisi. Bu boşluğu doldurmak için "eksik" bilgiyi hesaba katmak ve korumasını yeniden kurmak için gerekli olan tutarlı entropi dediğimiz bir miktar tanımlamamız isteniyor. İlginçtir, Tutarlı entropinin, gelecekte kuantum durumları tarafından iletilen bilgilere eşit olduğu bulunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Karadelikler üzerine olan çift oluşumu teorileri hep bilginin korunması temeline dayanır. Bir planck karelik bir karadelik yüzeyine 1 bit lik bilgi düşmektedir. Yani karadeliğe düşen bir maddenin bilgisi bizim evrenimizde kalmakta. Maddenin kendisi ise karadelik içine düşmektedir.

Bu karadelik bilgi paradoksu olarak adlandırılır. Kuantum kuramında iki ana ilke vardır :

Kuantum determinizmi , mevcut bir dalga fonksiyonu göz önüne alındığında, gelecekteki değişikliklerin evrim operatörü tarafından benzersiz bir şekilde belirlendiği anlamına gelir.

Tersinirlik , evrim operatörünün bir tersine sahip olduğu anlamına gelir; bu, geçmiş dalga fonksiyonlarının benzer şekilde benzersiz olduğu anlamına gelir.

İkisinin kombinasyonu, bilgilerin her zaman korunması gerektiği anlamına gelir.

1970'lerin ortalarından itibaren Stephen Hawking ve Jacob Bekenstein , genel görelilik ve kuantum alan teorisine dayanarak, sadece bilgi korumayla tutarsız görünmeyen, ancak bilgi kaybını hesaba katmadığı ve bunun için hiçbir neden olmadığını belirten teorik argümanlar ortaya koymuşlardır. Spesifik olarak, Hawking'in hesaplamaları, Hawking radyasyonu yoluyla kara delik buharlaşmasının bilgileri korumadığını göstermiştir. Bugün, birçok fizikçi holografik ilkenin (özellikle AdS / CFT dualitesinin ) Hawking'in sonucunun yanlış olduğunu ve aslında bilgilerin korunduğunu gösterdiğine inanıyor. 2004 yılında Hawking, kara delik buharlaşmasının aslında bilgiyi koruduğu konusunda görüşünü değiştirdi.

Bugün Leonard Susskind gibi ünlü fizikçiler dahil bilginin korunduğuna inanmaktalar. Bu konu holografik evren teorisini oldukça güçlendirmekte ve bu nedenle bu fikri savunan bilim adamları evrenin holografik ve zamanın bir yanılsama olduğu konusunda ortak düşünceye sahiplerdir.

Bilinç konusunda benzer çalışmalar çok yok fakat bilince ait bilginin korunduğunu düşünen bilim adamları da mevcut.

195 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Theoccasionalinformationist.com. (23 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close