Sorunuza vereceğim cevap, umuyorum ki sorunuza bir cevap teşkil etmeyecek. Çünkü size vermemiz gereken cevap, sorunuza değil, evrene ve bilime karşı tutturmuş olduğunuz bakışın yeniden gözden geçirilmesine destek olmalı. Çünkü sorduğunuz soru kendi içinde gerçekçi bir bakıştan beslenmiyor. Bu durumda eğer size, evrenin yaşayacağı "felaket"i anlatacak olursak aslında evreni anlamanızı zorlaştırmış olacağız. Ama her türlü sorudan önce hepimizin öncül ihtiyacı, evreni doğru anlamak. Çünkü ancak o zaman doğru soruları sorabileceğiz, ancak o zaman verilecek cevapları anlayabileceğiz.
Evrenin yaşayacağı hiç bir şeyi, felaket olarak isimlendiremeyiz. Felaket, insani bakışla, duygusal bir anlam barındıran bir kelime. Sorun, sıkıntı, üzücülük, yıkım vs. anlamlarını içeriyor. İnsanı ve duygusal içerikte bir kelime bu. Ama evren, biz insanların varlığından, duygularından, bakış açısından tamamen bağımsız bir yapı. Felaket diyorsunuz ya. Evrende her saniye sayısız felaket meydana geliyor zaten. Benim bu isimlendirmem, evrende her saniye sayısız felaketin olması aslında onun gayet normal ve sıradan hâli. Evren zaten böyle bir yapı. Biz insanlar, onun normal ve sıradan hâlini, kendi duygusal açılımlarımız ile açıklamaya ve anlamlandırmaya çalışıyoruz. Onu, bu şekilde anlayacağımızı ve anlamlandırabileceğimizi sanıyoruz ama bu büyük bir yanılgı. Evrende meydana gelecek hiç bir şey, bir felaket olarak isimlendirilemez.
En basitinden Evren, 13,8 milyar yıldır genişliyor. Giderek daha soğuk, daha karanlık bir evren hâle geliyor. Ve şu anda da bir çok uzaybilimci, evrenin belirli bir aşamadan sonra soğuk ve karanlık bir hal alacağını söylüyor. Bu noktada şunu sormalıyız: Hangi aşamadan sonrası soğuk ve karanlık? Buradaki soğuk ve karanlık yakıştırması, insanın algısına göre veriliyor. Evren ne kadar soğuk ya da karanlık olursa olsun bunu bir felaket olarak adlandırmak ne kadar doğru? Evren tamamen karanlık ve soğuk olsa ne olur ki? Evren yine evren olur. Dünya, insanoğlu için yaşanmaz olsa yine yerinde durur. Bugüne kadar gelmiş geçmiş milyonlarca türden biri oluruz. Bu durumlar, Dünyayı ya da Evreni incelememiz için bize bir veri sunmuyor. Kendi varoluşumuz için tamam, soğuk ve karanlık, bu doğru. Ama evrenin ne ve nasıl bir yapı olduğu düşünülürse ortadan pek de ilginç, farklı ve çarpıcı bir şey yok.
Özetle... Evreni, kendi insani algımızla değil, onun kendisine ait vasıfları ile değerlendirmeli ve anlamaya çalışmalıyız. Evren bugünkünden milyarlarca kat daha büyük ve karanlık bir hâle gelse ya da bir anda cup diye tekilliğe dönüşse ve yok olsa bile bunlar onun için pek de ilginç durumlar sayılmaz. Evreni olduğu gibi görmeyi ve kabullenmeyi öğrenmemiz gerekli...[1]
Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla...
Kaynaklar
- Y. İğın. Evrenin Sonu: Evren Nasıl Sona Erecek? Evrenin Sonuna Dair Olası Senaryolar Neler?. (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı