Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Evrenimiz sonsuz mudur?
Mehmet Atcı
Üye 5 Ağustos 2022 12 Cevap
8

Evren sonsuz mu, neden?

1,601 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
12 Cevap
Ramazan Akbal
Ramazan Akbal
1,110 UP
Bilim okuru 5 Ağustos 2022

Evren sonsuz değildir, evren sınırsızdır. En azından şuanki teknolojimizle nasıl ortaya çıktığını bilmesekte buradanda göreceğin üzere sınırsız olduğu teorisine sahibiz. "sonsuz" ile "sınırsız" arasındaki farkı buradaki soruda daha net. Evrenin niye sınırsız olduğunu ise bilmiyoruz. Gelecekte öğrenmemiz mümkün olabilir.

122 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mert Canipek
Mert Canipek
148K UP
Öğrenci ve Sağlıkçı 16 Ekim

Evrenin sonsuz olup olmadığı sorusuna kesin bir cevap vermek için henüz yeterli bilgiye ve teknolojiye sahip değiliz evrenin sonsuz olması uzayda sonsuz olması düşünmesi bile heyecan verici değilmi? Sonsuz sayıda yaşam,gezegen heyecan verici sana bunun için kaynak evrim ağacından verebilirim tekrardan inceleyerek daha detaylı görebilirsin [1]

Kaynaklar

  1. C. Caner Telimenli, et al. (2018). Evrim Ağacı: Evren Sonsuz Mu?. Evren Sonsuz mu?, sf: 2. | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 12 Ekim
Orijinal Soru: Evrenimiz sonsuz mudur?

Evrenin sonsuz olup olmadığı konusunda aslında kesin bir yanıtımız yok ama bazı teoriler var. Evrenin genişliyor olduğunu biliyoruz yani her şey birbirinden uzaklaşıyor. Burada balon benzetmesiyle açıklamak işleri kolaylaştırabilir. Düşünsene bir balonu şişirdiğinde üzerindeki noktalar birbirinden uzaklaşır. Bu evrenin genişlemesine benziyor. Ama balonun yüzeyinde yürüdüğünü hayal edersen bir son veya sınır bulamazsın. Evren de bu şekilde olabilir genişlemeye devam etse bile dışarıda bir duvar ya da sınır olmayabilir ve belki de sonsuzdur. Evrenin başlangıç noktasına gelince, aklımıza tek bir yer gelmemeli. Büyük Patlama aslında her yerde oldu yani evrenin her noktasında aynı anda genişleme başladı. Bu yüzden tek bir başlangıç noktası yok gibi düşünebiliriz. Balon örneğinde olduğu gibi genişleme her noktada aynı anda gerçekleşiyor. Mikroskobik seviyeye inince de atom altı parçacıkların dünyası çok garip bir yer. Parçacıkların tam olarak nerede olduğunu bile tam olarak söyleyemiyoruz bir nevi her yerde ve hiçbir yerde gibi. Bu belirsizlik yüzünden burada da sonsuz veya sonlu terimleri çok anlamlı gelmiyor. Sonuç olarak, evrenin sonsuz olup olmadığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Ancak balon benzetmesi genişlemenin nasıl gerçekleştiğini ve evrenin yapısını anlamamız için faydalı bir düşünce aracı sunuyor. Belki bir gün daha net cevaplar bulabiliriz ama şu an için evrenin sonu olup olmadığı belirsizliğini koruyor. [1] kaynaktaki videoda detaylı bir şekilde konuyla ilgili bilgilenebilirsin.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. çağrı mert bakırcı ve evrim ağacı kanalı. Her Şeyin Kökeni: Siz, Evrendeki Her Şeye Nasıl Bağlısınız?. Alındığı Tarih: 12 Ekim 2024. Alındığı Yer: Youtube/Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 13 Ekim
Orijinal Soru: Evrenimiz sonsuz mudur?

UFKUMUZUN SINIRLARININ ÖTESİ!

SONSUZ kelimesi; en nadir kullanılması gereken fakat günlük yaşamda bile en sık kullandığımız kelimelerin başında geliyor ne yazık.

Gerek günlük yaşamda ve yaşamın olağan akışı içinde gerekse bilim alanında ve bir büyüklüğü, genişliği vb. tanımlamak için kullandığımız “SONSUZ” kelimesi her iki durumda da aslında aynı temele dayanıyor: Yerine göre “Ufkumuzun sınırlarının ötesi” veya “bilgimizin dışındaki her şey ve her yer”.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar birçok disiplinde sonsuzluk, ölçüsüz ve sınırsız olma durumu olarak ifade edilse de, ölçü ve sınır koyma işi bize özgü olduğundan, sonsuzluğun kendisi de biz merkezli bir tanımlama üzerinden; bizlerin bir noktadan sonra bir şeyi ölçememe veya sınırlarını belirleyememe durumunun tezahürü ya da daha içten bir ifade ile yetersizliği olarak kabul edilmelidir.

Evren için bugün ağırlıklı görüş olan sürekli genişleme eğilimi de bana göre sonsuz bir evren öngörüsü için yeterli değildir. Bunun iki nedeni vardır. İlki; bir başlangıcı olanın sonunun olacağı mantıksal zorunluluğu. İkincisi; Genişleyen bir evrende, gözlemlenebilir evrenimizin dahi her geçen süre içinde bizden ve artık gözlemlenemeyecek bir hızda uzaklaşmasına bağlı olarak bunu asla kanıtlama imkanına sahip olamayacağımız tespiti.

Olumlu olan şey; bilimde “asla ”ya asla yer olmaması. Olumsuz olan şey ise; maddi temelli sınırlarımızın (Canlılığın, dünyamızın, güneşimizin ve nicesinin ömrü itibarı ile) evreni anlamaya ve çözümlemeye yönelik hızımıza uyguladığı fren.

Geriye iki şey kalır: İlki, yukarıda da tanımlamaya çalışılan sonsuz kavramının “ufkumuzun sınırlarının ötesi” şeklinde ve en mütevazı ifadesi ile “ şimdilik bilmiyoruz” anlamına gelen tanımlamaya dayalı materyalist bakış, ikincisi ise sonsuzluğu birilerine zimmetleyip onun üzerinden tüm boşlukları doldurma ve kolaya kaçma idealist bakış.

Bu iki durumdan ilki bizlere, ETKİN olarak hayal kurma ve bu hayalleri gerçekleştirme imkanı sunan bir dinamo görevi görür ki buna bilim diyoruz. İkincisi ise EDİLGEN bir yaşam ve rıza…

121 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena İşbilen
Sadece bilim meraklısı bir sağlık çalışanı... 14 Ekim

Zannımca sonsuz değildir. Sırf boyut değiştirip evrenimizi dördüncü bir boyuttan gözlemleyemiyoruz veya ölçemiyoruz diye onun sonsuz olduğunu söyleyecek değilim. Sadece biz onu boyutlandırma konusunda şuanlık yetersiz kalıyoruz. Ayrıca başlangıcı olduğunu bildiğimiz bir var oluş nasıl sonsuz olabilir ki? Soruyu biraz farklı sormak lazım. "Başlangıcı olduğu bilinen evren sonsuza dek var olabilir mi? Yoksa gözlemlenebilir evrendeki her şeyin ölümüne bir bir şahit olurken, bu yok oluş en sonunda evrenin kendisinide mi bulacak?"

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close