Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Evren nerede ve neden genişlemekte?
Anonim
Anonim Üye
3

Evren nerede oluştu ve nasıl genişler?

Daha 17 yaşındayım saçma bi soru olabilir ama eğer evren bir patlama sonucu oluştuysa(teorik olarak) patlamanın olduğu yer neresiydi? Ve diğer sorum evren genişliyorsa genişlediği yerin ötesinde ne var yani nasıl anlatsam evrenin ötesinde hiçlik varsa zaten genişlemez tamamen sonsuz olması lazım ama patlamadan buyana sürekli genişliyor
1,031 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ege Özmeral
Ege Özmeral
156K UP
Fizik Mezunu / Evrim Ağacı Yazarı

Kaynakta bu platformda daha ayrıntılı bahsettiğim yazıyı bırakıyorum. Kısaca cevaplamak gerekirse

  1. Büyük Patlama isminin önerdiği aksine bir patlama değildir. Yani kimyasal etkileşim sonucu ani basınç ve sıcaklık artışı değildir fakat evrenin genişlemeye başladığı ana verilen isimdir.
  2. Evrenin genişlemesi için dışsal bir alana ihtiyaç yoktur. Böyle düşünmemizin sebebi aklımıza genişleyen bir cismi canlandırmamız ve bu cismin de bildiğimiz uzay içerisinde genişlediğini gözlemlememiz. Lakin bu düşüncede sıkıntı olan şey cisme "dışarıdan" bakabilmek için hali hazırda "dışarısı" olması gerektiğidir fakat evren için böyl bir durum söz konusu değildir. Evrenin genişlemesi demek evrenin içinde bulunan galaksiler gibi kozmik cisimlerin birbirinden uzaklaşmasıdır.
  3. Genişlemenin bir merkezi yoktur çünkü evrenin her yeri genişler. Bunu anlamak için bir balonu şişirdiğini düşün. Evren, bu balonun iki boyutlu yüzeyidir. Balonu şişirdikçe balonun yüzeyi de genişleyecektir. Peki balonun yüzeyinin genişlemesinin merkezi neresidir? Yoktur. Evrende hangi noktadan bakarsak bakalım daima genişlemenin merkezi bizmişiz gibi yani galaksiler bizden uzaklaşıyormuş gibi gözlemleriz.
175 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ege Özmeral. Büyük Patlama Teorisi'ne Dair 10 Soru, 10 Cevap!. (18 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Namesis Gzy
Namesis Gzy
10K UP
Okur

Evren kendi̇ İçeri̇si̇nde sürekli̇ geni̇şler.

Havaya attığınız bir top, pek doğaldır ki, Dünya’nın kütleçekimi nedeniyle yere düşer. Bir an için, havaya fırlattığınız topun yere düşmeyip, tam tersine, Dünya tarafından itildiğini ve giderek daha hızlı bir şekilde bir daha geri dönmemek üzere uzaya doğru yol aldığını hayal edin. Tuhaf olmaz mıydı?

Tüm Reklamları Kapat

Aslına bakarsınız, bu şaşırtıcı durum tam da astronomların Evren’imizle ilgili gözlemlediği şey! Evren’imiz genişliyor… Üstelik sabit değil, artan bir hızla!

Evren’imizi, üzerinde noktacıkları olan bir oyuncak balon gibi düşünelim. Balonu şişirirken noktacıklar arasındaki mesafenin giderek arttığını göreceksiniz. Tıpkı bu balon gibi Evren’imiz de genişliyor ve tıpkı noktaların arasındaki mesafelerin açılması gibi galaksi kümeleri de birbirinden uzaklaşıyor. Galaksi kümeleri diyoruz, çünkü bu kümeler içerisindeki galaksiler yerel olarak birbirlerine yaklaşabilirler; fakat kümelerin kendisi, Evren’in genişlemesiyle birlikte birbirlerinden sürekli uzaklaşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

1929’da gökbilimci Edwin Hubble bu durumu, yani galaksi kümelerinin hem birbirinden hem de Dünya’dan uzaklaştığını, Doppler Etkisi denilen bir olguyla ispatladı. Şimdi gelin bu olguyu biraz açalım. Bir ambulans sesi (ses kaynağı) bize (gözlemciye) yaklaştığı zaman farklı, bizden uzaklaştığı zaman farklı çıkar. Bunun sebebi, gözlemcinin kaynağa doğru yaklaştıkça ses dalgasının frekansının artması ve uzaklaştıkça azalmasıdır.

Stephan Hawking in kitaplarını okuyabilirsiniz bu konuda çok iyi kitapları vardır .

Her Şeyin Teorisi Kitabını okuyabilirsiniz Stephan hawking in ozaman daha iyi anlayacaksınız Evrenin oluşumunu

https://evrimagaci.org/her-seyin-teorisi-nedir-genel-gorelilik-ile-kuantum-mekanigini-nasil-birlestiririz-7332 bu Evrimagacının yazısınada bakabilirsiniz Kuantum mekaniği - herşeyin teorisi .

304 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evren'in Genişlemesi: Galaksi Kümeleri Neden Birbirinden Uzaklaşıyor?. (3 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru
Orijinal Soru: Evren nerede ve neden genişlemekte?

Öncelikle evren lokal bir noktaya göre diğer lokal bir yer açısından ışık hızından veya daha hızlı genişlemekte. Yani evrende iki nokta arasındaki mesafe genişleme hızının değişmesine neden olur. Bu yüzden kozmik ufkumuzun ötesi bizim için ışıktan hızlı bizden uzaklaşıyor ve dolayısıyla bu ufuk ötesi için evren ışıktan hızlı genişliyor bizim konumumuz bakımından.

Evren neden genişliyor. Uzay boşluğunun yani vakumun enerjisi olduğu biliniyor. Yani evrenin genişlemesi demek vakumun büyümesi demek ki bu da vakumu oluşturan enerjinin artıyor olması ve bu nedenle evrenin genişliyor olması demek. Aksi halde zaten artan kütle çekimi nedeniyle görelilik teorisine göre evren kendi içine çökerdi. Ancak sorun şu ki kaynağı bilinmeyen ve enerjinin korunumu yasasını vakum yönünden ihlal eden ve fizik yasalarına aykırı olan evreni genişleten bu (vakumun) enerji artışı nereden kaynaklanıyor bilinmiyor. Zaten adının karanlık olması da biraz da bundan belki. Kaynağı ve niteliği bilinmeyen enerji.

Tüm Reklamları Kapat

224 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close