Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Sala
Üye
1

Evren mi zamanın içinde yoksa zaman mı evrenin içinde?

733 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökhan Kahraman
Bilim ve felsefe sevdalısı

Öncelikle merhabalar

Fizikçilerin genel görüşü, zamanın yaklaşık 13.8 milyar yıl önce , tüm evrenin aniden sonsuz derecede sıcak, sonsuz yoğun bir tekillikten genişlediğinde, bizim anladığımız şekliyle fizik yasalarının bir noktada genişlediği Büyük Patlama ile belirli bir noktada başladığıdır. Bu, evrenin “doğumu” ve bildiğimiz şekliyle zamanın başlangıcı olarak kabul edilebilir. Big Bang'den önce uzay ve zaman yoktu. Zamanda Big Bang'den daha geriye gidemezsiniz, tıpkı Kuzey Kutbu'ndan daha kuzeye gidemeyeceğiniz gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Teorik fizikçi Stephen Hawking'in 1988 tarihli Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabında da belirttiği gibi zaman Büyük Patlama ile başlamamış olsa ve ondan önce başka bir zaman çerçevesi olsaydı bile, daha önceki zaman diliminden bizim için hiçbir bilgi yoktur ve o zaman meydana gelen herhangi bir olayın şimdiki zaman dilimimiz üzerinde hiçbir etkisi olmazdı.

Big bang teorisi kanıtlanmış olmasada evrenin oluşumunda en çok kabul gören ve en tutarlı olan teoridir. Bizim evrenimiz dışında çokluevrenler olabilir ve bu da evrenimizin zamanından önce çokluevrende zaman olduğu anlamına gelir. Diğer soruna gelecek olursak az önce de dediğim gibi bizim zamanımız dışında paralel evrenler var olabilir paralel evrenler için argümanlar bulunsada anti argümanları da bulunmaktadır attığım kaynakları okuman bu dediklerimden daha kapsamlı bilgiler sunacaktır. Hoşça kalın.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

[2]

[3]

Kaynaklar

  1. www.exactlywhatistime.com. Time And The Big Bang – Exactly What Is Time?. Alındığı Tarih: 14 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.exactlywhatistime.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Vicky Stein, et al. Paralel Evrenler. Alındığı Tarih: 14 Eylül 2022. Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
  3. Stephen Hawking. (1988). A Brief History Of Time.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Zamanın doğası ve evrenin zaman içinde olup olmadığı veya zamanın evrende olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma vardır. Bazıları evrenin dışında zamanın olduğuna inanırken, diğerleri evrenin zamanın dışında olduğuna inanır. Bu yazıda, argümanın her iki tarafını da inceleyeceğiz ve zamanın ve evrenin doğası hakkında bir sonuca varmaya çalışacağız.

Tartışmanın bir tarafında evrenin zaman içinde olduğuna inananlar var. Bu, evrenin bir başlangıcı ve bir sonu olduğu ve zamanın doğrusal bir ilerleme olduğu anlamına gelir. Bu görüş, evrenin genişliyor gibi görünmesi gerçeğiyle desteklenir, bu da onun bir başlangıcı olduğunu düşündürür. Ek olarak, termodinamik yasaları, evrenin sonunda bir denge noktasına ulaşacağını, ardından büzülmeye başlayacağını ve sonunda sona ereceğini öne sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Argümanın diğer tarafında, zamanın evrende olduğuna inananlar var. Bu, evrenin sonsuz olduğu ve zamanın doğrusal bir ilerleme olmadığı anlamına gelir. Bu görüş, evrenin sonsuz gibi görünmesi ve bir başlangıç ​​ya da son olduğuna dair hiçbir kanıtın olmaması gerçeğiyle desteklenmektedir. Ek olarak, termodinamik yasaları evrenin bir denge noktasına ulaşacağını önermez, bunun yerine evrenin sonsuza kadar genişlemeye devam edeceğini öne sürer.

Peki, argümanın hangi tarafı doğru? Kesin olarak söylemek zor. Ancak evrenin gerçekten sonsuz olduğunu ve zamanın doğrusal bir ilerleme olmadığını gösteren kanıtlar var. Bu, evrenin zamanın dışında olduğunu ve zamanın da evrende olduğunu gösterir.

Zaten evren dediğimiz şey oxford sözlüğünde de yazdığı gibi "the whole of space and everything in it, including the earth, the planets, and the stars" yani dünya, gezegenler ve yıldızlarda dahil olmak üzere uzay-zaman ve her şey. Kısaca sorunun cevabı bir dualite/ikilik üzerinden olacaktır. Evreni hem zamanın dışında, hemde içinde olarak düşünebilirsin (bir bütün).

Kaynaklar

  1. E. Özmeral. Uzay Sonlu Mudur, Yoksa Sonsuz Mudur?. (24 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close