Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Evlilik, insan doğasına aykırı mıdır?

309 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Görkem Öge
Görkem Öge
307K UP
Sinema yazarı

Evlilik, insan doğasına aykırı diyen kişiler, doğa, evrim, insanın evrimsel dinamikleri üzerine pek de bir şey bilmeyen kişiler olsa gerek. Çünkü evlilik, insanın doğasına aykırı değil aksine insanın doğasının ortaya çıkardığı, her insanın yapmak zorunda olduğu bir birliktelik biçimi. İnsan eğer üremek, neslini devam ettirmek istiyorsa evlenmek zorunda.

Bunu burada defalarca kez açıkladık. Burada bir kez daha kısaca anlatalım.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan yavrusu, doğadaki en aciz, en olgunlaşmadan dünyaya gelen yavru. Bunun nedeni de büyük bir beyne ve bu nedenle de büyük bir kafaya sahip olması. Genel prensip olarak doğada hamilelik süreleri yavrunun, dünyaya geldiğinde kendi başına beslenebilmesi, temel bedensel hareketleri yapabilmesi, yürümesi, çevresini görebilmesi gerekliliklerini ona kazandırma süresi ile belirleniyor. Ama insanda hamilelik, yavruyu bu yeterliliklere ulaştıracak kadar sürmüyor çünkü bu süre beklenirse yavrunun başı, doğum kanalından çıkamayacak kadar büyüyor ve anne kayıpları artıyor.

Bu durumda ortaya hayli zayıf ve aciz bir yavru çıktığı için o yavru uzun süreler bakıma muhtaç oluyor. Bu görev de temel olarak annede. Kadınların hayli gelişmiş memelere sahip olmasının sebebi de bu zaten. Anne sütü insan yavrusu için hayati önemde. İşte bu yavrunun bakılıp, beslenip, korunduğu sürede de anne, doğal şartlarla, düşmanlarla uğraşamayacağı ve gıda temin edemeyeceği için de o anne ve yavrunun korunma, beslenme gerekliliklerini 3. bir insan karşılamak zorunda. Bu kişi de baba zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Bu evrimsel durumda da şu ortaya çıkıyor: Eğer insan üremek ve sağlıklı bireyler dünyaya getirmek istiyor ise bir kadın ve bir erkek, yavru kendi hayatiyetini sürdürebilecek yetişkinliğe gelene kadar iş birliği yapmak zorunda. Bu süre ne kadardır? Doğal şartlar göz önüne alındığında tahminen en az 5-6-8 yıl gibi bir şeydir. E bu da evlilik demek zaten. Bir erkek üremek istiyor ise, bir kadına ve bir bebeğe, bu süreler boyunca bakmayı göze almalı. Kadın da bu süreler boyunca kendisine ilgi gösterecek bir erkek seçmeli.

Bu iş birliği gerekliliğini detaylandırır isek de o kadar fazla cevapsız sandığımız soru cevaplanır ki şaşırırız. İnsanların eş seçme dinamikleri, kadın güzelliği, erkeğin gücü, güven, sadakat, kadın ve erkeğin aile ve toplum içindeki görev ve konum dağılımları vs. Her şey bu iş birliği gerekliliğinin ışığında ortaya çıkıyor zaten. Cevabımı uzatmamak için buralara girmiyorum.

Özetle... Evlilik insan doğasına aykırı falan değil. Tam tersi biçimde evlilik insan doğasının bir parçası ve gerekliliği. Gayet dönemsel, popülist, aslında temelde saçma ve yalan nedenlerle milyonlarca yıllık evrimsel bir birliktelik biçimini geçersiz kılmaya çalışmak çok çocukça ve mantıksız.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Umut Asaf Ayran
Bir gözlemci

Evlilik göreceli bir durumdur. Kimi insanlara göre olmazsa olmaz kimisine göre ise gereksizdir. Sorduğun sorunun cevabı kesin olarak verilemez çünkü insan doğası olarak bahsettiğin şey her insana göre farklılık gösterir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close