İnsanın hepçil tür olduğu biliniyor ancak et yemese de insan yaşayabiliyor. Peki bu durumda "et yemek etik değildir" görüşü felsefi olarak çürütülebilir mi?
Etik demek ahlaki olarak iyi demektir. "Et yemek etik değildir" gibi söylemler bana göre saçmalıktır. İnsanoğlu hem etçil hemde otçuldur. Yüzyıllardır süregelen doğamızı değiştirme çabasından başka bir şey değildir. Bu söyleme göre otçul beslenmek de etik değildir. Bu söylemin eşdeğeri başka bir söylem şudur: Sizi öldürmek üzere olan vahşi bir hayvanı öldürmek etik değildir. Doğamızı yaşamak etik midir değil midir? Bir ayı, bir maymun omnivor(hepçil) canlılardır. Bir ayının balık yemesi de etik değildir buna göre (Hayvan alemi için etiğin varlığını kabul edersek). Ama bunlar yalnızca doğasını yaşar.
Bu tarz düşünceler farklı din ve kültürlerden ve birkaç sebepten doğmuş düşüncelerdir.
Benim fikrim bu yönde.
Gelişimimizi tamamen ete bağlıyız. et yiyerek geliştik ve et yemenin kotu olduğunu düşünüyoruz, bir nevi paradoks, bana kalırsa et yemek etik çünkü zaten et yiyerek geliştik ama laboratuvarda yapılan eti mi yemek daha iyi hayvan kesip yemekmi daha iyi dersen yapay et daha az acı verici
Evet yaşaya bilir ama bunun bir evrim sürecinde vardır çünkü insanlar bir anda et yemeği bırkaksak insan vücüdunda proteyin eksikliği yarana bilir ama yavaş yavaş bırkalırsa insan vücüdu buna alışa bilir
Evrimsel olarak et, olmazsa olmaz bir besin kaynağı kaçınılmaz şekilde sapiens için. Yaşamda kalmak için et tüketmenin etik olup olmaması, et yemeden yaşıyor olmaya bağlanamaz. Kaldı ki vegan beslenmenin kognitif sorunlara (elzheimer demans vs) yol açtığı biliniyor. Burada etik sorgulama yapılacak konu, besin amaçlı etinden faydalanılacak hayvanların barınma beslenme kesilme vs süreçlerinin etikligi olacaktır. Günümüzde sadece kesim değil süt ü alınan hayvanlar bile canlı için işkence şartlarına sahip. Sokak hayvanlarının içinde bulunduğu durum bile bu konuda en dip noktada durmakta. Sadece et yemek etik mi diye sormak, yapilan onca yanlış ı meşrulaştırmak oluyor ister istemez.
Hayvan haklarının önemi, can taşıyan bütün varlıkların değeri olması gerektiği değere ulaşmadan et yemek etik mi diye sormaya hakkımız yok.
Hayvanlara gereken değerin verilmesine çalışmak gerekiyor ki sonrasında et süt yün vs yararlanim koşullarından bahsedelim.
Ömer badur dediğini örneklendirirsek hatırladığım kadarıyla(yanlış hatırlıyor olabilirim) mesela eski çinlilerde et yemiyorlardı ve daha çok tarım yaptıkları yiyecekleri yiyorlardı ve bu yüzden kısa ve çelimsizlerdi. Ama eski türklerde(hala olduğu gibi) et bolca tüketiliyor ve sindirimi kolaylaştırsın diye sebze ve meyvesini de yiyorlardı(yaşama stilleri de etkiliyor)bu yüzden türkler uzun boylu ve güçlülerdi.