Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Eski fosiller, insana çok benzeyip insan olmayabilir mi? Bu kanıtlandı mi?

Hocam evrim teorisinin olmadığını, eski fosillerin ise insana çok benzediğini ama insanın olmadığını söyledi. Buna cevap veremedim.
638 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Eski ve benzerlik kavramları aşırı muğlak bir şekilde kullanılmış. Bunun evrim karşıtlığı için kullanıldığına emin olmak için birkaç kere okumam gerekti. İnsansı türler var evet ama genelde evrim karşıtlarına bunların neye benzediklerini gösterdiğinizde insana hiç benzemediklerini, çok farklı olduklarını söylerler. Kavramları yeterince iyi açıklarsanız zaten evrimsel olarak beklenen bir şey ortaya çıkıyor.

Homo sapiens türünün en eski fosilleri 300 bin yıla kadar uzanıyor. Homo cinsi ise yaklaşık 2 milyon yıldır var. Taksonomik anlamda türler bu tür sistematik benzerliklere göre sınıflandırıldığı için bu sistemik benzerlikleri karşılayan her fosil zaten insan fosili olarak kategorize edilir.

Eski ve benzerlik kavramını biraz daha geriye götürdüğümüzde bu sistematik benzerlikleri tam olarak karşılamayan, yani insan olmayan ama bize benzeyen fosiller bulacağız. Bunlar insan değil, insansı türler ama bizim akrabamız.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu şöyle düşünün. Babanız size göre "eski" ve size "çok benziyor". Onunla aynı "çekirdek aile"densiniz. Ancak eski kavramını biraz daha eskiye götürdüğümüzde dedenizin dedesinin dedesi de size benziyor. Babanıza kıyasla daha az benzese de daha uzak akrabalara kıyasla daha "çok benziyor". Çekirdek ailenizdekilere benziyor ama onunla aynı çekirdek aileden değilsiniz. Peki bu akraba olduğunuzu değiştirir mi? Hayır. Peki, diyelim ki eskide kalmış başka bir çekirdek aile gördünüz: Kuzeninizin ailesi. Kuzeninizin ailesi de size çok benziyor. Bunlar akraba olduğunuzu değiştirir mi? Tam tersine. Akrabalıkta beklediğimiz de budur.

Aynı şekilde, bulunan insan fosilleri birkaç milyon yıl öncesine gidiyor. Bunlardan bazıları bizim atalarımız, bazıları kuzenlerimiz. Akraba olduğumuzu değiştirmiyor. Bundan daha geriye gittiğimizde "insansı" dediğimiz insan olmayan ama insana benzeyen türler olduğunu görüyoruz. Bunlar insana diğer insanlardan daha az benzese de adı üstünde "insansı" türler. Bu durum, evrimi zora sokmaz. İnsansı türlerin olması, tam da evrimin öngördüğü gibi geçiş fosillerinin bulunduğunu gösterir ve evrimin gerçekliğinin şahane bir göstergesidir.

Evrimin gerçekliğinin bu şahane göstergesini muğlak da olsa desteklediği için bu argümanı sunan kişiye teşekkür etmeliyiz.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrimin İşleyişi - 3: Bir Canlının Ebeveyni De, Çocuğu Da Kendisi İle Aynı Türken, Evrim Nasıl Yeni Türler Yaratır?. (22 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. İnsan Evrimi: İnsanlar Nasıl Evrimleşti? İnsanların Ataları Kimlerdi? İnsanın Evriminde Hangi Türler Var?. (30 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.60. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close