Eski ve benzerlik kavramları aşırı muğlak bir şekilde kullanılmış. Bunun evrim karşıtlığı için kullanıldığına emin olmak için birkaç kere okumam gerekti. İnsansı türler var evet ama genelde evrim karşıtlarına bunların neye benzediklerini gösterdiğinizde insana hiç benzemediklerini, çok farklı olduklarını söylerler. Kavramları yeterince iyi açıklarsanız zaten evrimsel olarak beklenen bir şey ortaya çıkıyor.
Homo sapiens türünün en eski fosilleri 300 bin yıla kadar uzanıyor. Homo cinsi ise yaklaşık 2 milyon yıldır var. Taksonomik anlamda türler bu tür sistematik benzerliklere göre sınıflandırıldığı için bu sistemik benzerlikleri karşılayan her fosil zaten insan fosili olarak kategorize edilir.
Eski ve benzerlik kavramını biraz daha geriye götürdüğümüzde bu sistematik benzerlikleri tam olarak karşılamayan, yani insan olmayan ama bize benzeyen fosiller bulacağız. Bunlar insan değil, insansı türler ama bizim akrabamız.
Bunu şöyle düşünün. Babanız size göre "eski" ve size "çok benziyor". Onunla aynı "çekirdek aile"densiniz. Ancak eski kavramını biraz daha eskiye götürdüğümüzde dedenizin dedesinin dedesi de size benziyor. Babanıza kıyasla daha az benzese de daha uzak akrabalara kıyasla daha "çok benziyor". Çekirdek ailenizdekilere benziyor ama onunla aynı çekirdek aileden değilsiniz. Peki bu akraba olduğunuzu değiştirir mi? Hayır. Peki, diyelim ki eskide kalmış başka bir çekirdek aile gördünüz: Kuzeninizin ailesi. Kuzeninizin ailesi de size çok benziyor. Bunlar akraba olduğunuzu değiştirir mi? Tam tersine. Akrabalıkta beklediğimiz de budur.
Aynı şekilde, bulunan insan fosilleri birkaç milyon yıl öncesine gidiyor. Bunlardan bazıları bizim atalarımız, bazıları kuzenlerimiz. Akraba olduğumuzu değiştirmiyor. Bundan daha geriye gittiğimizde "insansı" dediğimiz insan olmayan ama insana benzeyen türler olduğunu görüyoruz. Bunlar insana diğer insanlardan daha az benzese de adı üstünde "insansı" türler. Bu durum, evrimi zora sokmaz. İnsansı türlerin olması, tam da evrimin öngördüğü gibi geçiş fosillerinin bulunduğunu gösterir ve evrimin gerçekliğinin şahane bir göstergesidir.
Evrimin gerçekliğinin bu şahane göstergesini muğlak da olsa desteklediği için bu argümanı sunan kişiye teşekkür etmeliyiz.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Evrimin İşleyişi - 3: Bir Canlının Ebeveyni De, Çocuğu Da Kendisi İle Aynı Türken, Evrim Nasıl Yeni Türler Yaratır?. (22 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Ç. M. Bakırcı. İnsan Evrimi: İnsanlar Nasıl Evrimleşti? İnsanların Ataları Kimlerdi? İnsanın Evriminde Hangi Türler Var?. (30 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.60. | Arşiv Bağlantısı