Evet, bu teoride mümkün ve pratikte de tam olarak izah ettiğiniz gibi olmasa da, yaşandığını görüyoruz. Buna yatay gen transferi deniyor. Pratikte bu, türler arası çiftleşme yoluyla değil de, virüs ve bakteriler gibi birden fazla türe bulaşabilen ve hücrelerine girebilen canlıların konaklarından çaldıkları genleri diğer türlere aktarmasıyla oluyor.
Sizin söylediğiniz türden çaprazlanmalara da rastlıyoruz: Bitkilerde mesela, bariz bir şekilde farklı olan türler, hayvanlara göre çok daha kolay çiftleşebiliyorlar. Hayvanlarda da türleşmenin erken evrelerinde, ayrışan türler arası çiftleşmeler görebiliyoruz (Homo sapiens ile Homo neanderthalensis'in çiftleşmiş olması gibi). Buna da melezlenme adını veriyoruz. Bu yolla olan evrimeyse ağsı evrim deniyor. Bu, evrim ağacı üzerinde şöyle gösteriliyor:
Evrimin ağaç şeklindeki gösterimi kusursuz değil, aslında biraz basitleştirmeye dayanıyor. Daha ziyade evrim, bir çalı gibi ilerliyor. Çalıda da olduğu gibi, birçok dal birbiri içine geçmiş halde (bu da türleri çok keskin ayrıştıramama nedenlerimizden biri). O iç içe geçmeler, melezlenmelere karşılık geliyor.