Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Eş seçiminde fiziksel güzellik neden bu kadar önemli?

Fiziksel olarak güzel birini eş olarak seçmek neden insanlar için bu kadar önemlidir? Fiziksel olarak güzel biriyle beraber olmak insanlara ne gibi bir avantaj sağlayabilir?
1,489 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
B Polat
B Polat
323K UP
Bilim Meraklısı

Çünkü fiziksel görüntüsü o canlılının genlerinin dışa vurmuş halidir. Sağlıklı vücuda sahip bireyler sağlıklı genetik bir miras taşırlar. Dişi ve erkek bireyler kendi çocuklarının sağlıklı olması gerektiği içgüdüsünü taşırlar ve bu içgüdü ile eş seçimi yaparlar. Genelde eş seçimindeki kriterler çok benzerdir ortalamanın üstü boy, fit bir vücut, simetrik bir yüz yapısı, özürlü olmayan organlar (yürürken, konuşurken ..vs). Kadınlar çocuk yapımda sorumluluğu daha fazla taşıdıkları için erkeklere nazaran çok daha seçidir. Hem kendisine, hemde bebeğe bakıcak güçteki (sağlık, varlık) bireyleri daha çok tercih ederler. [1]

192 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Wincenciak, et al. (2015). Mate Choice, Mate Preference, And Biological Markets: The Relationship Between Partner Choice And Health Preference Is Modulated By Women's Own Attractiveness. Evolution and Human Behavior, sf: 274-278. doi: 10.1016/j.evolhumbehav.2014.12.004. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Vildan Gülnar
Vildan Gülnar
2,270 UP
Popüler bilim takipçisi

Fiziksel güzellik eş opsiyonları arasında en ideal olanı seçmeyi kolaylaştırmak amacıyla evrilmiş bir kavram. Daha uyumlu ve güçlü gen kombinasyonlarını taşıyan bireylerin fetotiplerini çekici bulan bireyler gen havuzunda kalmaya devam ettiler. Böylelikle daha iyi genler canlılarda güzellik çağrışımı yaptı. Bu şekilde evrimin en önemli mekanizmalarından cinsel seçilim oluştu. Söz gelimi bizim türümüzdeki dişilerde iri kalçalar doğurganlık çağrışımı yaparken erkek bireylerde kaslı yapı güç, dolayısıyla iyi bir koruma ve avlanma olanağını temsil etti. Bütün bunlar bilinç dahilinde gelişmemiş dahi olsalar daha avantajlı fenotiplerin kalıtılmasını sağladı.

123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Uzel. Cinsel Seçilim Ve Estetik Evrim Teorisi: Evrim, Hayvanlarda Gördüğümüz Güzellik Kavramını Nasıl Açıklar?. (5 Aralık 2019). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Tavus kuşunun kuyruğunun sadece genlerin bir göstergesi olduğunu söyleyemeyiz. Bizlerin gözünde estetik ve sanat (oran orantı) kriterleri vardır. Bir şeye güzel dediğimiz de işlevsellik düşünmeyiz. Gözümüzü cezbedici bir görsel haz alırız. Bunun genlerle doğrudan bir ilgisi yoktur. Estetik duygusu bizlerde vardır. Sanat da bunun eseridir. Herşey işlevsellik ile tanımlanamaz böyle bir tanımlama geçerli de değildir. Çünkü insanlar hep aynı tipte insanlardan hoşlanmazlar örneğin. Herkesin gözündeki estetik algısı farklıdır. Bu da zaten yeterince konunun işlevsellik ötesinde olduğunu ortaya koyar. Genelde insanlar felsefi eğilimleri ile herşeyi kendi felsefelerine göre indirgemeci bir yaklaşımla basitleştirmeye ve işlevsellikle açıklamaya çalışırlar. Ama bunları çürütmek aksine örneklerle aslında çok kolaydır. Evrim canlıların gözüne estetik görünen tasarımlar ortaya çıkaracak bir mekanizmadır. Yani genler canlılara esasen ödül mekanizma ile bu estetik tasarımları sunar. Arka planda genler için olanla bizim gözümüzde olan çok farklı işler. Örneğin kendi yavrunuz size çok şirin ve sevimli gelir. Bu sayede bu 'ödül' (haz) ile siz onu sever korur kollarınız. Şuursuz Genler de bu sayede çoğalmalarını garantilemiş olur. Şimdi çıkıp da Şuursuz Genler nasıl olurda bunu yapar derseniz bu soru zaten konunun sadece işlevsel olmadığını ortaya koyan net ve çok da ilginç bir sorudur. [1]

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Ridley. (2006). Genome: The Autobiography Of A Species In 23 Chapters. ISBN: 9780060894085. Yayınevi: Harper Perennial.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close