Merhaba
Enzimler esnek yapılardır. Her enzimin boşlukları vardır ve genellikle bu kısımlar üzerinden aktivite gösterirler. Bu boşluklarda birtakım kilit aminoasit kalıntıları vardır, ki bunlar belli bazı bağ tiplerini gösterebilirler(Ör/dipol-dipol, hidrojen bağ etkileşimi vs.). Yani bu bölgelerin, enzimin bulunduğu ortamdaki bileşiklere karşı bir çekim kuvvet vardır.
Çekilen bileşikler yukarıdan da anlaşılabileceği gibi rastgele çekilmez. bileşiğin her bir kısmı farklı bir kalıntı tarafından çekilebilir. Bu da bileşiğin enzim içinde belli şekillerde konumlanabilmesi demektir. 2 farklı bileşik bu kısımlara çekilerek tam istenilen şekilde konumlandırıldıklarında normalde milyon kez farklı açıdan çarpışıcak ve doğru konumu bulacak olan moleküller, sadece 1 kez aynı anda girmeleriyle doğru konumda buluşacaktır.
Eh yeni bileşik oluşunca, oluşan bileşiğin o bölgeden ayrılması ile işlem tamamlanacaktır. Her ne kadar enzimin bir çekim kuvveti olsa da bu kovalet bir yapışma olmadığı sürece enzime zarar vermez, moleküller girer-çıkar, girer- çıkar. molekülün esnekliği de aktif bölgenin işleyişine katkıda bulunur.