Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Enzimler ortamdaki suyu algılayabilen yapılar mı?

Lise biyoloji müfredatında enzim aktivitesi için minimum %15 su gerektiği öğretiliyor.Benim anlamadığım enzim ortamdaki su oranını nasıl biliyor,bilmiyorsa yeterli suyu aldığını nasıl anlıyor?(Bu oran nasıl belirleniyor da denebilir)
517 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mevlüt Can Ay
Bilim Meraklısı

Enzimler tabii ki bir bilince sahip değil ve suyun olup olmadığını bilmiyor. Enzimler, su moleküllerinin varlığı ve aktivite ortamındaki suyun miktarıyla etkileşim halinde olan proteinlerdir. Enzimlerin katalitik aktiviteleri, suyun varlığı ve düzeyi tarafından etkilenir. Bu etkileşimlerin bazı temel nedenleri vardır:

Su, enzimlerin yapısal bütünlüğünü sağlar: Enzimler, proteinlerden oluşurlar ve proteinlerin yapısal bütünlüğü suya bağımlıdır. Su molekülleri, proteinin üç boyutlu yapısını korur ve stabilizesini sağlar. Bu, enzimlerin aktif bölgelerinin doğru şekilde katlanmasını ve işlevsel hale gelmesini sağlar(Sekonder, Tersiyer ve Kuaterner yapı).

Su, substratların ve enzimlerin difüzyonunu kolaylaştırır: Enzimler, substratlarla etkileşime geçerek reaksiyonları katalizler. Su, substratların ve enzimlerin aktif bölgelerine ulaşmasını kolaylaştırır. Su molekülleri, substratların enzimlere bağlanmasını ve katalitik süreçlerin gerçekleşmesini kolaylaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Su, proton transferi ve kimyasal reaksiyonlar için uygun bir ortam sağlar: Enzim katalizi sırasında, suyun içinde bulunduğu çözelti, kimyasal reaksiyonların gerçekleşebilmesi için uygun bir ortam sağlar. İyonlar ve moleküller su içinde iyonize olabilir, böylece enzimler tarafından kataliz edilebilen reaksiyonlar gerçekleşebilir.

Enzimler, doğal olarak su içinde bulunurlar ve su molekülleriyle etkileşim halindedirler. Ancak, enzimler suyun miktarını doğrudan algılayan yapılar değillerdir. Bunun yerine, enzimlerin suyun varlığı ve düzeyiyle etkileşimde bulunma yeteneği, enzimlerin doğal yapısında ve kimyasal etkileşimlerinde bulunan suya duyarlı bölgelerle ilişkilidir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Fatih Elmas
Aynı düzeyde öğrenciyim

Enzimler bilince sahip varlıklar değillerdir, suyun varlığından haberleri yoktur ve olamaz. Enzimlerin suyun yetersiz olduğu ortamlarda çalışmamasının sebebi kimyasal ve fiziksel yasaların bu duruma izin vermemesiyle ilgilidir. Ancak detaylarını bilmiyorum.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close