Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Tokmuç
Üye 23 Kasım 2022
2

Engelliler neden iş yaşamında halen sorunlar yaşıyor?

Engelliler gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse özel sektörde başta işe girişte olmak üzere işe girdikten sonraki süreçte de ciddi sorunlar ile karşı karşıya gelmektedir. Bu durum son yıllarda biraz da olsa azalmış olsa da halen aşılamayn bazı şeyler var. Bu neden olabilir?
234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 Kasım 2022

Hepimiz bir engelli adayıyız. Engellilik bir tercih değildir!

Tamamen engelliliğe bakışımız ve aynı zamanda insan hakları belgelerindeki söylem ve eylem arasındaki derin tutarsızlık ile ilgili ne yazık!

B.M. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, sayısız “Protokol” (Kyoto Protokolü gibi) ve “Şart ”’tan (Paris Şartı gibi), Ulusal Anayasalara kadar, insan ve doğa hakları ile ilgili hemen hemen her yazılı beyanda ilk cümleler eşitlik üzerine söylenir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür cümlelerin istisnasız ortak vurgusu; din, dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal statü, ekonomik getiri, cinsel tercih, siyasi tercih vb. vb. vb. ile başlar ve bunlardan dolayı insanlar arasında hiçbir şekilde hiçbir ayırım yapılamayacağına, bunun temel bir insan hakkı ihlali olacağına hükmeder. ( Her ne kadar pratikte öyle olmasa da…)

Gerekçe; Bunların eşitliği bozmak için bir neden olmadığı ve özellikle ırk, renk, cinsiyet, din, dil vb. olguların insanın doğumu ile kendisine yamandığı, dolayısı ile insanların tercihinin bir ürünü olmaması nedeni ile de hiçbir insanın bunlardan dolayı yargılanamayacağı ve ayırımcılığa tabi tutulamayacağı üzerine inşa edilmiştir.

Ancak bunca gelişmeye ve insan hakları alanında bunca ilerlemeye rağmen ne yazık ki engellilik durumu bu kapsama alınmamış ve işin kolayına kaçılarak; engellilik de bu kapsama alınacağına pozitif ayrımcılık ile yetinilmiş ve sanki engellilik ırk, renk, cinsiyet, din, dil vb. gibi irade dışı bir durum değil de bir tercihmiş gibi sunulmaya çalışılmıştır.

Oysa engelliler için aslolan pozitif ayrımcılık değil, engelliliklerinin de, doğuştan ya da sonradan fark etmeksizin, kendi tercihleri olmaması nedeni ile hiçbir ayırımcılığa tabi tutulmadan eşit haklara sahip olması ve bu haklarını kullanabilmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Haliyle en temel insan hakları beyanları bile engellileri olağan, normal saymayıp, onları pozitif ayrımcılık ile hayatta bir yerlerde konumlandırma derdine düşünce, biz gibi sıradan insanlar, hak kavramının kağıt üzerinde kaldığı, eşitlik kavramının içinin doldurulmadığı coğrafyalar, engelliler için yaşamın var olan zorluğuna artı zorluklar ekleyecek ve onları olağan yaşamın dışına itecektir. Olan tam da budur.

Balık baştan koktuğunda da, hasbelkader bir yerlere gelip nasıl elde ettiği önemli olmaksızın bir koltuk edinenler, alışılagelmiş kültür üzerine konduğu mekanın, mekandaki insanların, mekanın oturduğu toprak zeminin, toprağın altındaki börtü böceğin de sahibi hissi ile engellileri bir “ayak bağı”, “nakıs” insan, idare edilmesi gereken “acınası varlıklar” ve çoğu zaman da “yük” olarak görmekte, engellilere yönelik bütün söylem ve eylemlerine ne yazık ki bu yön vermektedir.

Aşılabilir mi? Kesinlikle evet. Engelliliğin bir tercih olmadığı, ırk, din, dil, renk, cinsiyet gibi kişiden bağımsız bir durum olduğu kabul edilip, pozitif ayrımcılık yerine eşit hak statüsünde değerlendirildiği ve aykırılık insan hakkı ihlali sayıldığı gün değişim başlayacaktır.

Üstün bir de buna yönelik sosyal ve ahlaki farkındalık çalışması, devletler başta olmak üzere yerel yönetimlerce buna ( engellileri, bir hak olarak hesaba katan her tür yönetim, planlama, alt yapı, ulaşım, istihdam vb. şekilde) öncülük edilmesi, biraz zaman alsa da zikredilen soruna büyük oranda bir çözüm olacaktır kanısındayım.

Tabi en başta sorunu yaşayanların birinci el ve ağızdan sorunlarına örgütlü olarak sahip çıkması temel çıkış noktasıdır. Ki şu anda yeteri kadar olmasa da böyle bir sahiplenme var ve birçok kurum, kuruluş, kitle örgütü tarafından da desteklenmektedir. Ancak yeterli olmadığı ve çıtayı biraz daha yükseltmek gerektiği aşikardır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close