Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kerem Çoban
Kerem Çoban
47K UP
Üye 19 saat önce 8 Cevap
8

En sevdiğiniz filozof kim? neden?

457 görüntülenme
En sevdiğiniz filozof kim? neden?
En sevdiğiniz filozof kim? neden?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
8 Cevap
Serkan Çetin
Adalet konusunda amatör olarak araştırma yapıyorum. 5 saat önce

“Filozofu sevmek” ne demek? Filozofa sevgi-nefret ilişkisi ile yaklaşmak ne kadar sağlıklı? Felsefeyi “hikmet sevgisi” olarak tanımlayanlar var ama bu sevgiyi bir filozofa uygulamak! Hikmeti sevmek bir soyutlamadır temelde. Bir filozofa sevgi-nefret ilişkisi ile yaklaşmak ise işleri çok zorlaştıracaktır. Öyle filozoflar vardır ki, kişisel tercihleri ile nefreti hak ederler. Mesela Martin Heidegger gibi. Ama felsefe bize ayırmayı öğretir. Düşüncelerle duyguların arasını ayırmayı öğrettiği gibi, bir nazinin siyasal görüşlerinden, o kişinin filozof yönüyle düşüncesinde değerli olacak şeyler varsa onları da ayırıp değerlendirmeyi öğretir.

Düşünce, pek çok alışkanlıktan, kültürel yaklaşımdan uzaklaşarak, ayrılarak, neredeyse hepsini sorgulayarak ortaya çıkar. Aristoteles buna çok güzel bir açıklama getirir “Platon’u severim ama gerçeği daha çok severim.”

Filozoflar genellikle sinir bozucu insanlardır. Eleştireldirler, sivridirler, herkesin dediğinin aksine düşünceler öne sürer ve ayrışırlar… Onlara sevgi ya da nefretle değil; düşüncelerini değerlendirme konusu yaparak, eleştirerek ya da düşüncelerine katkı yaparak “severiz” Bu “sevgi” de gerçekle çeliştiğini düşündüğümüz yere kadardır. Buradan sonra bildiğimiz anlamda sevgi işlemez “acımasızca” eleştirilir. Ha! Kişisel olarak sevmeye devam edilebilir tabi!

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 6 saat önce

Gönlüm: Batı Felsefesi'nin temelini atan Platon desede, akıl ve mantığım; milyarlarca insanı binlerce sene öncesinde yaptığı felsefeleriyle ve düşünürlülüğü sayesinde din halini almış bugünkü Çin teknolojisi sayesinde batıya ilham kaynağı olmuş Konfüçyüs demek daha cazip geliyor.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 5 saat önce

Benim için felsefenin babası ve vazgeçilmezi,

Immanuel Kant: Aydınlanmanın filozofu

Immanuel Kant kendisi çok fazla göremese de dünyayı değiştirdi. Alman filozof memleketi Königsberg’den neredeyse hiç ayrılmadı, fakat yazıları tüm dünyada düşünce yapısını değiştirdi. Kendisi Aydınlanma Çağı’nın en önemli filozoflarından biri olarak kabul ediliyor, eserleri pek çok insan için günümüze kadar güncelliğini kaybetmedi. Bu da onun ne kadar değerli biri olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

" Aydınlanma; kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir." Sadece bu sözü bile onu mükemmel biri yapıyor bence.

Aynı zamanda Kant'ın “Ahlaki bir eylem nedir?” sorusuna yanıt ararken geliştirdiği Ödev Ahlakı onu felsefenin liderlerinden biri yapıyor.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 17 saat önce

Dünyanın En Zor Uğraşı Sıfırdan Bir Kapıyı Aralamaktır…

Bu nedenle ve tartışmasız THALES…

Sevip sevmemek bugün itibarı ile aldığımız siyasi-ideolojik konumlanışın bir neticesi olarak özneldir.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa kişi, olay ve olguları tarihsel süreçleri itibarı ile zaman ve mekana dayalı ele aldığımızda durum değişir ve kapıyı aralayanların (tarihsel metinlerden bildiğimiz kadarı ile) bir adım ve bir artı önde değerlendirilmesi vefaya denk düşendir.

Thales bunların başında gelir ve İyonya aydınlanmasının öncüsü olması vesilesi ile ipi ilk göğüsleyendir. (ipin boyu ve koşunun mesafesi önemli olmaksızın).Bu diğerlerini değersiz kılmaz. Sevgiyle…

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Ata Gökçe
Öğrenciyim(orta okul ) deneyimim ise Evrim hakkında kitaplar okumam 17 saat önce

Merhabalar,

Sorunuzun cevabı kişiden kişiye değişebilir çünkü her bilimle uğraşan insanın alanı farklıdır. Ancak benim sevdiğim filozof Giordano Bruno’dur.

Çünkü hayatı ile edindiğim bilgiye göre, evrenin sonsuz olduğunu açıklayan bir kitap yazmış, anlatan bir kitap. Yaklaşık 16. yüzyılın ortalarında İtalya'da doğmuş ve sırf din kitaplarına uymadığı için, kendi kitapları ile beraber çırılçıplak bir şekilde yakılıp öldürülmüş bir filozoftur. Tarihte adını çok duymamış olabilirsiniz çünkü din kitapları ve din insanları, hala bu bilim insanını tarihten silmeye çalışıyorlar. Geçenlerde bir belgesel izledim; bu adamın yazdığı kitaplardan biri (orijinalinden) geçtiğimiz yıllarda 120.000 dolara İtalya’da bir Amerikalıya satıldı. Kitaplardan dünyada çok az kalmış.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer sorunuzun cevabını alabildiyseniz, ne mutlu bana. Umuyorum ki, bana ayrılan süreyi hak etmişimdir. İyi günler diliyorum, görüşmek üzere.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close