Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Funny Science
Funny Science
44K UP
Üye 8 Ağustos 1 Cevap
2

E=mc² formülü nedir ve kütle-enerji eşitliği nasıl çalışır?

499 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 8 Ağustos

Albert Einstein E=mc²'yi 1905 yılında özel görelilik kuramının bir parçası olarak formüle etti. İlk olarak o yılın Haziran ayında ışık ve zamanın özellikleri hakkında bir makale yayınladı. Birkaç ay sonra, bize bu denklemi veren yeni bir sonuca ulaştı.

Bu, enerji ve kütle arasındaki temel ilişkiye dair anlayışımızı yeniden şekillendirerek fizikte çığır açan ve devrim niteliğinde bir kavrama işaret ediyordu.

Ayrıca, nükleer fisyon ve nükleer füzyon gibi nükleer reaksiyonların, kütlenin küçük bir kısmını kullanılabilir enerjiye dönüştürerek nasıl muazzam miktarlarda enerji açığa çıkardığını açıklayarak nükleer enerji alanında da derin etkileri oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu denklemden önce bilim insanları kütle ve enerjiyi ayrı ve farklı özellikler olarak ele alıyordu. Denklem, kütle-enerji eşdeğerliği teorisi etrafında döner - ancak Einstein'ın bu gözlemi yapan ilk kişi olmadığını belirtmek önemlidir.

Ancak E=mc² kütle ve enerjinin birbirinin yerine kullanılabileceğini ileri sürer. Pratik anlamda bu, az miktarda kütlenin büyük miktarda enerjiye dönüştürülebileceği ya da tam tersi anlamına gelir.

Söylendiğine göre Einstein, teorisinin başlangıçta bu kadar büyük bir yankı uyandırmamasından dolayı hayal kırıklığına uğramıştır. Ancak 1906'da Avrupalı fizikçiler denklemi onunla tartışmak için İsviçre'ye gittiler.[1]

E=m.c2, Almanya doğumlu fizikçi Albert Einstein'ın özel görelilik teorisinde kütle ve enerjinin aynı fiziksel varlık olduğunu ve birbirlerine dönüştürülebileceğini ifade eden denklem. Denklemde, bir cismin artan rölativistik kütlesi (m) çarpı ışık hızının karesi (c2), o cismin kinetik enerjisine (E) eşittir.

Özel görelilikten önceki fiziksel teorilerde, kütle ve enerji ayrı varlıklar olarak görülüyordu. Dahası, hareketsiz bir cismin enerjisine keyfi bir değer atanabilirdi. Ancak özel görelilikte, hareketsiz bir cismin enerjisi mc2 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, durgun kütlesi m olan her cisim, potansiyel olarak diğer enerji biçimlerine dönüştürülebilecek mc2 "durgunluk enerjisine" sahiptir. Dahası, kütle-enerji ilişkisi, böyle bir dönüşüm sonucunda cisimden enerji salınırsa, cismin durgun kütlesinin azalacağını ima eder. Durgun enerjinin diğer enerji biçimlerine böyle bir dönüşümü sıradan kimyasal reaksiyonlarda meydana gelir, ancak nükleer reaksiyonlarda çok daha büyük dönüşümler meydana gelir. Bu durum özellikle hidrojeni helyuma dönüştüren nükleer füzyon reaksiyonları için geçerlidir; bu reaksiyonlarda hidrojenin orijinal durgun enerjisinin yüzde 0,7'si diğer enerji biçimlerine dönüştürülür. Güneş gibi yıldızlar, helyum oluşturmak üzere kaynaşan hidrojen atomlarının kalan enerjisinden açığa çıkan enerjiyle parlar.[2]

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Lamb. What Is Gravity?. (1 Ocak 1970). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: HowStuffWorks | Arşiv Bağlantısı
  2. T. E. O. E. Britannica. Energy | Definition, Types, Examples, & Facts. (5 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close