Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ellerimiz neden ritim tutmakta zorlanır ?

Sağ elimizle bir ritim tutarken sorun yok tamam.Peki aynı anda sağ elimiz bir ritim tutarken sol elimizle başka bir ritim tutmak istediğimizde neden zorlanırız?
390 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Murat Demir
Murat Demir
4,574 UP
Konuya Meraklı

Beynimiz aynı anda tam anlamıyla ve verimli bir şekilde birkaç işi aynı anda yapabilecek şekilde evrimleşmemiştir. Günümüzde birçok işi aynı anda yapmak zorunda kaldığımızı ve bunun bize faydalı olacağını zannetsek de durum hiç de öyle değil. Sinirbilimcilere göre bu durum insanlara faydadan çok zarar veriyor. Multitasking, beynimizi aşırı derecede fazla uyarır ve karmaşık düşünceye neden olur. Stres hormonu olan kortizolün yanı sıra fight-or-flight response (Tür: savaş ya da kaç tepkisi) hormonu olan epinefrinin (ya da adrenalin) üretimini arttırır. Haliyle multitasking, bir dopamin bağımlılığı geribildirim döngüsü yaratır ve beyni, odağını kaybettiği ve sürekli olarak dış uyarıları aradığı için etkin bir şekilde ödüllendirir.[1] Bu yüzden, her ne kadar bazen kendimizi bir işi aynı anda yapıyor zannetsek de bu tamamen ödül sisteminin bir yanıltmacasından ibaret. Aslında bu durum birtakım psikolojik sorunlara neden olabilir. Kendimizi sürekli olarak sosyal medyayı ve E-Postamızı kontrol ederken bulmamızın nedeni budur.

Özetle, aynı anda iki elimiz ile farklı şarkılara ritim tutamamızın nedeni beynin bunu yapabilecek kabiliyette olacak şekilde evrimleşmemekle beraber bunun bir avantajdan çok dezavantaj olmasıdır.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. J. Levitin. Why The Modern World Is Bad For Your Brain. (18 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2022. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
  2. O. Zaloğlu. Birden Fazla İşi Aynı Anda Yapmak.... (11 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Beynimiz muazzam bir makine tabi eksikleride var. Önce Multi tasking kavramını anlatmam yerinde olur. Beynimiz aynı anda birden fazla işi yapabilir buna multitasking denir. Kadınlar için daha kolay iken erkeklerde kalp krizi ihtimalini arttırabilir. Kadınların yapabilme nedeni ise evrimsel eski çağlarda mağarada yaşayıp aynı zamanda bir tehdit olup olmadığını öğrenmek zorundalardı. Sonuçta beyin bu yönde gelişim gösterdi.

Konuya gelelim : Epilepsi hastalarındaki tedavi yöntemlerinden [1]birisi 2 beyin bölümü arasındaki iletimden sorumlu Korpus kallozum bölümü kesildiğinde epilepsi hastalarını nöbetleri durur. Artık iki ellerini aynı anda kulanabilir hale gelirler. Burdan Korpus kallozumum buna neden olduğu düşünülebilir. Korpus kallozum olmadan nasıl yapıyor bu insanlar peki. Beynin ikisinin birbirinden habersiz olması tek başına çalıştıkları anlamına gelir. Korpus kallozum kesilmeden bunu yapabilen kişiler beynini iki tarafını ya da bölümleri aynı anda kullanıyor olabilirler. İki elini aynı anda kullanabilen kişilerin zeki olduğu düşüncesi buradan gelir.

Ancak sonuçları daha kötü olabilir. Korpus kallozumları kesilen kişilerde yabancı el sendromu benzeri sorunlar gözlemlenebilir ancak doktorlar tuhaf birşey ile de karşılaşırlar. Beynin sağ lobuna tavuk gösterilir sol lobuna ise bir kürek. Sonuç hasta tavuk kümesini temizlemesi gerektiğini düşünür. Sağ lob yaratıcı düşünmede sol lob ise problem çözmede baskındır.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olabilmişimdir..

Kaynaklar

  1. David Eagleman. Beynin Bölümleri.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close