Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Elektrokonvulsif Terapi (EKT) nedir?

Bildiğim kadarıyla genellikle psikotik rahatsızlıklarda kullanılan Elektrokonvulsif Terapi (EKT) nedir? Beynin hangi bölümlerine nasıl etki eder? Yapıldıktan sonra hastaya ne olur?
239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dılbaz Yenisoy
Öğrenci

Elektrokonvülsif terapi hastanın beynine kontrollü bir şekilde elektrik akımları gönderilerek hastalığın semptomlarını gidermeyi amaçlayan psikiyatrik bir tedavi yöntemidir. Genellikle şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyon gibi şiddetli psikiyatrik hastalıklarda son çare olarak kullanılmaktadır. Fakat hastalığın şiddetine bağlı olarak EKT, ilk seçenekler arasında yer alabilmektedir.

EKT yapılacak hastalarda hastanın şakak kemiklerine elektrotlar bağlanır. EKT sırasında vücut kasılmalarını önlemek için hasta yatağa sabitlenir ve çene kasılmalarının hastaya verebileceği zararların önlenmesi için hastaya ağızlık takılır. EKT medya da oldukça radikal görünmesine karşın psikiyatride en çok kullanılan, en etkili ve riski en düşük tedavi yöntemlerinden biridir.

Her ne kadar 1930'lu yılların sonlarına doğru EKT bulunmuş olsa da aslında ana fikri 1920'li yılların sonlarında Budapeşte'de bir araştırmacı olan Meduna ortaya atmıştır. Meduna, yaptığı çeşitli çalışmalarda epilepsi ve şizofreni hastalığının arasında bir zıtlık olabileceği fikrini ortaya atmıştır. Bu nedenle kimyasal yollarla beyinde yapay bir epilepsi nöbeti oluşturmanın şizofreni hastalarını iyileştirebileceğini düşünmüştür. Bu fikrini test etmiş ve başarılı olmuştur. Meduna bir şizofreni hastasını büyük ölçüde tedavi edebilmiştir. Fakat Meduna'nın yöntemleri yetersiz kalmıştır. Daha sonraki yıllarda yani 1930'lu yılların sonlarında İtalyan doktorlar Cerletti ve Bini elektrik ile beyinde yapay bir epilepsi nöbeti oluşturmayı amaçlamış ve bu çalışmanın sonucunda bir şizofreni hastasını tedavi etmişlerdir. Bu çalışma psikiyatride oldukça ilgi görmüş ve 1940 yılında EKT ilk defa kullanıma sunulmuştur. Meduna'nın hipotezi ise ileriki yıllarda yanlışlanmıştır. Ayrıca EKT'nin etki mekanizması günümüzde bile hala tam olarak bilinmemektedir. EKT sonrasında ise kısa süreli hafıza kaybı gibi yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Hastalar tedavi gördükleri süre boyunca meydana gelen olayları hatırlamakta güçlülük çekebilmektedirler. Fakat bu yan etkiler birkaç hafta veya ay içerisinde kaybolmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Mayo Clinic. Electroconvulsive Therapy (Ect). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Gazdag, et al. (2019). Electroconvulsive Therapy: 80 Years Old And Still Going Strong. World Journal of Psychiatry, sf: 1-6. doi: 10.5498/wjp.v9.i1.1. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close