Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Ekmeğin beynimiz için kısa veya uzun vadede zararı var mı?

Günlük 1 büyük ekmek hesaplanabilir. Türkiye gibi ülkelerde çok fazla karbonhidrat ve şeker tüketiliyor ama genelde sorgulanmıyor.
466 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı

Tek ekmek değil buğdaydan gelen çoğu karbonhidrat farklı derecelerle hem dolaylı hem direkt beyne zararlı. Ekmek bağımlılık yapıcı olabilir çünkü glutenin yapısında sinir ve sindirim sisteminde bağımlılık yapabilen opioid benzeri bileşimler üreten protein var.[1] opioidlerin beyne uzun vadede zararlı olduğu çok kez kanıtlandı.[2] eğer glutene hassasiyetiniz veya daha kötüsü alerjiniz varsa bağırsak mikrobiyotasını bozarak beyin işleyişini yavaşlatabilir.[3] ekmekten kan şekerinin yükselmesi de geçici de olsa beynin işleyişini yavaşlatabilir.[4] gluten proteini sindirebilmek için harcanan veya glutenden dolayı sindirilemeyen/daha az sindirilebilen vücut kaynakları yeteri kadar yoksa bu da beyin işleyişini yavaşlatabilir.[5] mental bozukluklarda keto diyetin (yağ ağırlıklı az karbonhidrat) yapılması ilaçların daha az alınmamasına/hiç alınmamasına kadar iyileştirmeler gösterdi.[6] kendinizin deneyip tecrübe etmenizi isterim.

Kaynaklar

  1. M. Watts. Ketogenic Diets Show Promise For Improving Mood And Research Suggests That The Diet May Possibly Benefit A Number Of Mental Health Conditions. (15 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Diabetes | Arşiv Bağlantısı
  2. Erik Vose. Gluten Opioids: Immune Dysfunction, And Mood Updated: Sept 2020. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: static1.squarespace. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Baldini, et al. (2012). A Review Of Potential Adverse Effects Of Long-Term Opioid Therapy: A Practitioner’s Guide. The Primary Care Companion to CNS Disorders. doi: 10.4088/PCC.11m01326. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. J. Bonder, et al. (2016). The Influence Of A Short-Term Gluten-Free Diet On The Human Gut Microbiome. Genome Medicine, sf: 1-11. doi: 10.1186/s13073-016-0295-y. | Arşiv Bağlantısı
  5. M. Haney. What Causes Brain Fog? The Metabolic Health Connection - Levels. (11 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Levels | Arşiv Bağlantısı
  6. Healthy Eating | SF Gate. Does Gluten Intolerance Cause You To Not Absorb Nutrients?. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Healthy Eating | SF Gate | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close