Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
4

Einstein görelilik teorisindeki sonuçlara nasıl vardı?

Bir çok yerde E = mc² denkleminin anlamı, ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşlaması hakkında yazı, makale vb. şeyler görüyoruz. Fakat hiç Einstein'ın bu sonuçlara hangi yolla veya nasıl vardığı hakkında konuşmuyoruz. Einstein bu sonuçlara nasıl vardı?
258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Albert Einstein, ünlü E = mc² denklemini içeren özel görelilik teorisini 1905 yılında geliştirdi. Einstein'ın çalışması iki temel ilkeye dayanıyordu: görelilik ilkesi ve ışık hızının sabitliği ilkesi.

Görelilik ilkesi, fizik yasalarının birbirlerine göre düzgün hareket eden tüm gözlemciler için aynı olduğunu belirtir. Bu, hareketi ölçmek için mutlak bir referans çerçevesi olmadığı anlamına gelir; bunun yerine, tüm hareket diğer nesnelere göredir.

Işık hızının sabitliği ilkesi, gözlemcinin veya ışık kaynağının hareketinden bağımsız olarak ışık hızının her zaman aynı olduğunu belirtir. Bu, ışık hızının doğanın temel bir sabiti olduğu anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein, uzay ve zaman anlayışımızı temelden değiştiren özel görelilik teorisini geliştirmek için bu iki ilkeyi birleştirdi. Zaman ve uzayın mutlak olmadığını, gözlemcinin hareketine göre göreceli olduğunu gösterdi. Bir nesnenin hızı ışık hızına yaklaştıkça, zaman yavaşlar ve uzay daralır, bu da zaman genişlemesi ve uzunluk daralması olarak bilinir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aybars Çağlayan
Lise öğrencisi

Maxwell’in meşhur 4 denkleminin birinden, ışık hızının sabit olduğu sonucu çıkıyor (aynı sonuç Michaelson-Morley deneyinden de çıkıyor fakat Einstein, çalışmasında Maxwell denklemlerinden beslenmişti). Bu bilgiyi kullanarak belli başlı matematiksel işlemler sonucunda rahatlıkla e=mc2 veya özel göreliliğin temel matematiksel ifadelerine ulaşılabiliyor. Aslında özel göreliliğin temel matematiği daha önce de mevcuttu fakat henüz gerçek dünya ile bağdaştırılamamıştı. (Bkz: Lorentz dönüşümleri). Bu denklemlerin gerçeği yansıttığını Einstein keşfetti. Bu konuda Einstein’ın lise seviyesinde yazdığı “Görelilik Teorisi” kitabı, Maxwell’in aynı başlıklı kitabı veya Einstein’ın ileri matematik içermeyen “On the Electrodynamics of Moving Bodies” başlıklı makalesine bakabilirsiniz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close