Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Eğer yapay zekaya sahip bir robot birini öldürürse ceza nasıl verilir?

Bir yapay zekaya sahip robot düşünelim. Kendini eğitebiliyor ve kendi kendine bazı işlevleri yapabiliyor olsun. Eğer bu robot bir gün birini öldürmeyi öğrenirse ve öldürürse bunun cezası robotun yapımcısına veya yazılım sahibine mi verilir? Eğer onlara verilirse robotun onun için tasarlanmadığı kanıtlanamaz mı?
109 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı

Öncelikle yapay zekanın toplumdaki statüsüne bakmamız gerekir. Laboratuvarda yapılan, yapay zekaya sahip bir robot kaçıp birini öldürürse, sorumlusu tabi ki onu inşa eden olur. Çünkü toplum tarafından, ne kadar zeki olursa olsun, hala bir makine olarak görülecektir.

Oysa, bu robotlara toplumda birer görev verdiysek, insanlar arasında rahatlıkla dolaşıp, kas gücü ve zeka gerektiren işlerde, iş gücü olarak kullanılıyorsa, bu durumda işin içine yeni yasalar girecektir ve kendi kararlarını alabilecek bireyler olduğu, yasalar tarafından kabul edildi ise, o zaman yapay zekalar yaptıkları davranışların ve sonuçlarının bilincinde demektir. Dolayısı ile cezayı yapay zeka çekecektir.

Bu durumda bir paradoks ortaya çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer yapay zeka, yaptığı davranışların ve sonuçlarının farkında ise zaten kimseyi öldürmeyecektir. Çünkü cezalandırılacağını bilmektedir. İnsan gibi duygulara sahip olmadıkları için mantıklı olan, ne olursa olsun cezadan uzak durmaktır. Eğer buna rağmen yine de birini öldürdü ise, o zaman iki olasılık belirir. Ya yapay zeka, yaptıklarının bilincinde değildir, ki bu hatalı programlamadan kaynaklanır ve cezasını inşa eden çeker, ya da yapay zeka cezadan korkmaz. İşte tam da burada her şey bambaşka bir boyuta geçer.

Cezadan korkmamak dramatik sonuçlar doğurur. Ödül ve ceza, bizzat yaşanmadan, fark edilemeyecek olgulardır. Dört yaşındaki bir çocuğa, yemeğini bitirirsen çizgi film izleyebilirsin dediğinizde, sevinecektir. Çünkü daha önce çizgi film izlemiş ve o duygunun ne demek olduğu bilir. O duyguyu tekrar hissedebilmek için önündeki tek engelin yemeğini bitirmesi gerektiğini kavrar. Oysa hiç çizgi film izlememiş olsaydı verdiğiniz ödül, onun için çekici olmazdı.

Hiç ceza çekmemiş bir yapay zekaya, şunu yaparsan cezasını çekersin demek, yapay zeka için teoride olmasada pratikte bir şey ifade etmeyebilir. İnsanlar bazı korkular ile beraber doğar, yükseklik, su, vahşi hayvanlar vb. Bunların hepsi atalarımızdan gelen genetik bilgiler ve bizi hayatta tutacak bilgiler. Bu korkuları harmanlayarak bilincimiz oluştukça daha sağlam temellere oturturuz. Bir yapay zeka korkusuz doğar, kendine neyin zarar vereceğini bilemez. Cezayı, bu korkular ile ilişkilendirmemiz gerekir. Ortada bir korku yoksa, ceza teoride kalır, etkisini yitirir.

O zaman korkuları, robota simüle edelim dersek, bir robotun nelerden korkacağını nasıl bileceğiz?

Tüm Reklamları Kapat

"Senin yazılımını sileriz!" Bir şey ifade eder mi acaba ona? Sonuçta "1" ve "0"dan ibaret.

"Kolunu, bacağını keseriz!" Acı hissetmiyor ki, acıyı sadece tanımlayabilir ne olduğunu asla bilemez.

Bir robotu nasıl korkutabiliriz?

Ona bu duyguyu aşılayamazsak, cezadan çekinmesini nasıl sağlarız?

Görüldüğü gibi, aslından yapması çok basit görünen bir makinenin, düşünülmesi gereken o kadar çok parametresi vardır ki; sibernetik ile uğraşan bir çok bilim adamı, eğer bir yapay zeka yapacaksak, insan gibi duyguları olmalıdır aksi takdirde başarılı olamayız demektiedir. Bu duruma da, Stephen Hawking gibi bilim adamları karşı çıkmaktaydı çünkü duyguları olan bir yapay zeka, insanoğluna düşman olabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close