Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Shndigan Shndi
Shndigan Shndi
1,567 UP
Üye
0

Eğer Newtonun çarpışan denge toplarını vakümde çarpıştırırsak, sonsuza kadar çarpışmaya devam ederler mi?

384 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Murat Avcim
Murat Avcim
6K UP
Bir maarif platformunun âmir-i hatâdarıyım

Eğer Newtonun çarpışan denge toplarını vakümde çarpıştırırsanız, topların çarpışması teorik olarak sonsuza kadar sürebilir. Bunun nedeni, topların çarpışması sırasında ortaya çıkan enerjinin tamamen kaybolmamasıdır. Vakümda, topların çarpıştığı ortamın hava olmadığı için, topların hareketleri sırasında havada yaratılan sürtünme gibi enerji kaynakları yoktur. Bu nedenle, topların çarpışması sırasında ortaya çıkan enerji tamamen toplar arasında geçişir ve çarpışmaları sürekli bir şekilde devam eder.

Ancak, bu teorik olarak mümkün olabilir, ancak pratik olarak pek olası değildir. Bu nedenle, topların çarpışması sırasında ortaya çıkan enerji, topların yüzeylerinde meydana gelen sürtünme gibi nedenlerden dolayı zamanla kaybedilecektir ve topların çarpışmaları zamanla yavaşlayacaktır. Bu nedenle, topların çarpışması sırasında ortaya çıkan enerjinin tamamen kaybolmadığını ve topların çarpışmalarının teorik olarak sonsuza kadar sürdüğünü düşünürsek bile, topların çarpışması pratik olarak sonsuza kadar süremez.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Altar Kibar
Altar Kibar
6K UP
Makina mühendisi, felsefe okuru.

Teorik olarak mümkün değildir. Sözünü ettiğiniz düzeneğin vakum ortamına taşınması yalnızca hava sürtünmesini ortadan kadırır. Sarkaç mekanizmasının yarattığı sürtünmeyi, topların çarpışma anında meydana gelen sürtünme kayıplarını vb., ortadan kaldırmaz. Bunlar düzeneğin sonsuza kadar çalışmasını pratikte olanaksız kılan etkenlerdir.

Asıl önemli olan, bu durumun, teorik olarak mümkün olmamasıdır. Sürtünme vb.,kayıpları ihmal ettiğimizi varsayarak, düzeneği, içi vakumlu ve termodinamik açıdan tamamen kapalı yani olabilecek en korunaklı bir kabın içine koyalım. Sistem tamamen kapalı olduğu için dışarıdan hiçbir şekilde ısı ve iş alışverişi yapamayacaktır. Bu durumda sistemin iç enerjisi daima sabit kalacaktır. Düzeneğin iki uç noktasındaki toplar (Bu arada ilk hareketin, düzenek sistemin içindeyken verildiğini kabul varsayıyoruz, bunun, teorik açıdan sorunlu bir yanı yoktur.) sürekli yanındaki topa çarpacak, çarpmanın yarattığı momentum diğer toplar aracılığıyla diğer uçtakine aktarılacak; bu defa aynı davranışı o sergileyecek ve onun çarpmasının yarattığı momentum, diğer uca aktarılacak ve bu şekilde sürüp gidecek.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda iki uçtaki toplar, çarpma hareketiyle birbirleri üzerinde momentum aktarımıyla iş yapmaktadır. Fakat aradaki toplar aynı momentum aktarımına maruz kaldıkları halde harekete geçememekte, onların üzerinde iş yapılamamaktadır. Bu durumda sistemin toplam iç enerjisi sabit kalmakla birlikte, enerjinin bileşiminde, ısının lehine yerçekimine karşı ilk başta yapılmış olan işin aleyhine bir değişim olacaktır. Sistemin toplam ısısı yerçekimine karşı yapılmış olan işin tümünün ısıya dönüşümüne kadar sürecektir. Isı artışı sıcaklık artışı sonucuna yol açacağı için ve kapalı bir sistemde sıcaklığın artışı entropiyi artıracağı için, düzeneğin hareketi bir süre sonra bozulacak ve durma noktasına gelecektir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close