Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Eğer insanlar ölünce toprağa karışıyorsa şimdiki topraktaki minareller neden insan olmuyor?

1,089 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Emir Oğuz Kaya
Evrim teorisinin gerçek olduğunu biliyorum.

Açıkçası şaka yapmış olduğunuzu düşünüyorum ama aksi ihtimale karşı da cevap verilebilir. Öncelikle insanın "toprağa karışması" (sanırım kadavranın toprakta saprofitler tarafından ayrıştırılmasını kast ettiniz) ile evrim arasında nasıl bağlantı kurduğunuzu çok merak ediyorum. Çünkü evrim kabaca "popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesi" olarak düşünülebilir. Ölü bir bireyin veya hiç canlı olmamış toprağın ya da canlılığı sürdürmeyen insan parçalarının nasıl bir seçilim baskısı altında kalacağı veya nasıl neslini devam ettirebileceği de merak konusu.

Sorunun ekinde belirttiğiniz bir ifade çok garip geldi :"Bir de gelip hala evrim saçmalığı teorisi gerçek diyorsunuz."

Zaten bahsetmiş olduğunuz evrim 'saçmalığı' teorisi, adı üzerinde bir teori olduğu için gerçektir.

Tüm Reklamları Kapat

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrimin topraktan insan olması gibi bir iddiası yok. Bu dini bağlamda sunulan bir inanç sadece. Bunu saçma buluyorsanız evrimi değil, dini yorumu suçlayacaksınız.

Kimyasal evrim diye bir olgu var. Abiyogenez süreci sayesinde cansızlıktan canlılık bu şekilde oluştu.

Aşırı özetleyecek olursak hidrotermal bacalarda karmaşık bir kimyasal çorba içinde birçok kimyasal tepkime yaşanıyor. Hidrotermal bacaların yapısı zaten devasa bir kimyasal tepkime çeşitliliği sağlıyor. Bu kimyasal tepkimeler giderek karmaşıklaşarak canlılığın temellerini oluşturdu. En çok kabul gören bulgulardan biri bir otokatalizör olan ribozimin keşfi. Bu, RNA'nın atasal bir versiyonu ve tepkimeleri hızlandırıyor. Bu atasal yapı zamanla karmaşıklaşarak RNA oluştu, daha sonra bu RNA'dan ters transkripsiyon yolu ile DNA oluştu buradan da canlılığa gidecek süreçler devam etti, ki bunu retrovirüslerde görüyoruz. Canlılığa gitmeyen başka kimyasal süreçler de oldu ama onlar canlılıkta olduğu gibi bu özellikleri aktaramadığı için ya yok oldular ya da "cansız" kaldılar. Zaten bu sebeple her şey "canlı" değil.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Canlılık oluştuktan sonra sadece insan da oluşmadı. Milyonlarca tür oluştu ve yok oldu. Dolayısı ile doğanın insan yaratma gibi bir amacı yok. Az önce anlattığım olguya bakın, bir de sizin sorduğunuza. Burada çürükçüller tarafından parçalanan insan bedeni tekrar insan yapacak bir şey görebiliyor musunuz? Öldükten sonra sizi baştan insan yapacak bir çeşitlilik ve çevresel baskı yok. Bu, spontane jenerasyon denilen, Evrim ya da Abiyogenez ile alakası olmayan bir görüştür.

Geçmiş zamanlarda yani Modern Evrim ve Abiyogenez bilimlerinden önce insanlar cansız bir maddeden (et gibi) canlı bir maddenin (sinek gibi) puf diye birdenbire oluştuğu düşüncesine inanıyordu. Siz de topraktaki insan bedeninin parçalanmış cansız moleküllerinden pat diye insanın oluşmasını bekliyorsunuz. O moleküllerin o parçaların insana ait olduğunu bilme gibi bir bilinci yok. İnsanı oluşturması için hiçbir çevresel etken yok. Dolayısıyla Bu olamaz.[2] Ama bu Abiyogenezi ya da Evrimi çürütmez. Alakası bile yoktur.

Genel olarak Evrimin İşleyişini öğrenmenizi öneririm. Çok eksiğiniz var gibi görünüyor. Buradan başlayabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. U. Derin. İlk Canlı Nedir Ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?. (9 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. U. Derin. Pasteur, Cansızlıktan Canlılığın Oluşmasını Çürüttü Mü?. (20 Mart 2021). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Bir insanın oluşması ya da doğması ya da var olması için mutlaka iki eşey hücresi birleşmelidir. Bu da kadın yumurta ve erkek sperm hücresi birleşimi ile olur. Toprakta bu birleşme olamaz sadece kadın rahminde olur. O nedenle topraktan insan oluşmaz. İslamda da böyledir, bilimde de böyledir, ateizmde de böyledir, evrimde de böyledir, Göktanrı inancında da böyledir. Tüp bebek yönteminde de böyledir sadece rahim açısından fark vardır. Hücreler dışarıda birleştirilir ve rahime konur. Rahim dışında birleşme işlemi olmuş olabilir, bir haber okuduğumu hatırlıyorum bilimsel kaynaklardan ancak bu toprağın içinde kesinlikle olmaz. Olsa olsa laboratuvarda olur ve yapay rahim üretimi anlamına gelir. Bilimle kalın. Evrim teorisi kanıtlandı mı yazarsanız Google a evrimin bu yasa olduğunu ve henüz aksinin bulunmadığını görebilirsiniz. Evrim Kur'an a aykırı değildir. Herkes inançta özgürdür.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
The Sılexs
The Sılexs
7K UP
Bilim meraklısı

İlk olarak bu düşünce tamamen yanlışdır. Nedeni ise:

1) İnsan ölünce toprak olmaz. Öldükten sonra bakteriler tarafından yenilir.

2)mineraler asla evrimleşemez. Çünki evrimleşmek için canlı olmak gerek . Minerlaler ise canlı değilerdir! Bu iddia en az " şimdiki taşlar neden insan olmuyor " demek kadar hatalıdır .

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close