Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Buhari
Enes Buhari
4,477 UP
Üye 20 Mart 2021
1

Pasteur, Abiyogenez Teorisini (cansızlıktan canlılığın oluşmasını) çürüttü mü?

"Cansız maddelerin hayat oluşturabileceği iddiası artık kesin olarak tarihe gömülmüştür" diyor Fransız biyolog Louis Pasteur. Peki evrimcilere göre ilk hücre nasıl oluşmuştur? Bir hücrenin meydana gelmesi için gereken şartlar, rastlantılarla açıklanamayacak kadar fazla mıdır? Hücrenin yapı taşı olan protein tesadüfen meydana gelebilir mi?
904 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 20 Mart 2021

Bu çok sık karşılaşılan tarihsel bir yanlış anlama. Pasteur'ün zamanındaki cansızlıktan canlılığın oluşması düşüncesi ile günümüzdeki modern "Abiyogenez Teorisi"nin ilgisi yok.

O zamanlarda ve daha önceki cansızlıktan canlılığın oluşması görüşü, Spontane Jenerasyon denilen cansız bir maddeden (et gibi) canlı bir maddenin (sinek gibi) puf diye birdenbire oluştuğu düşüncesi. Yani Pasteur'ün yaptığı deney, Abiyogenez Teorisi'ni çürütmez, hatta bu deney, modern Abiyogenez Teorisini çürütmeye yönelik değil, canlılığın bir anda var puf diye var olması iddiasının çürütülmesine yöneliktir. Bu deneyi Abiyogenez Teorisi'ni çürütüyor gibi sunan kişilerin puf diye birdenbire oluşmayı savunması da oldukça ironik. Abiyogenez Teorisi'nin "bir anda var oluverme" iddiası yoktur. Yani bu deney Abiyogenez Teorisi ile uyumludur.

Bu deney dikkatlice incelendiğinde cansızlıktan canlılığın puf diye birdenbire oluştuğu görüşünü çürüttüğü ama cansızlıktan canlılığın kimyasal evrim ve doğal yollarla kademeli olarak oluşmasını inceleyen Abiyogenez Teorisi'nin yanlış olduğunu göstermediği ve deney düzeneği ve deneyin içeriğinin Abiyogenez Teorisi'ni çürütmeye uygun olmadığı görülecektir. Bu deneyi ve Abiyogenez Teorisi'ni daha iyi anlamak için kaynakçadaki içerikleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca kısa bir özet olarak "İlk canlı nasıl oluştu?" gibi soruları da buradaki cevabımda açıklamıştım.

Tüm Reklamları Kapat

321 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Spontane Jenerasyon Ve Pasteur Deneyleri: Abiyogenez Teorisi, Çürütülmüş Bir Teori Mi?. (27 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 20 Mart 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı. Abiyogenez Teorisi. (20 Mart 2021). Alındığı Tarih: 20 Mart 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. U. Derin. İlk Canlı Nedir Ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?. (9 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 20 Mart 2021

merhabalar Enes Buhari

Louis Pasteur çok değerli bir bilim insanı olsa da 1895 yılında vefat etmiştir. yaklaşık son 150 yıllık bir bilimsel gelişmeden habersiz bir şekilde öldüğü için yanlış yada doğruluğu artık geçerli olmayan fikirlere sahip olma ihtimali oldukça yüksek. yani Louis Pasteur'un sözüne bakarak komple abiyogenez teorisi çökertmeye çalışmak hatalı bir yaklaşımdır. ayrıca canlılığın başlamasını evrim teorisi değil abiyogenez teorisi ilgilenir, evrimcilerin araştırdığı bir konu değildir bu.

diğerki sorularına da cevap vermek isterdim ama malesef ki abiyogenez teorisi tamamen her şeyi açıklayabilen bir teori değildir, içinde çok fazla boşluk vardır, açıklanamayan çok şey vardır. sana evrim agacında daha önce yazılmış bir link atıyorum bu abiyogenez teorisini daha iyi açıklar=

Tüm Reklamları Kapat

https://evrimagaci.org/canlilik-nasil-basladi-canliligin-kokeni-uzerine-bilimsel-varsayimlar-ve-spekulasyonlar-9292

belki incelersin=

https://evrimagaci.org/kimyasal-evrime-giris-canlilik-ve-cansizlik-nedir-ne-degildir-canlilar-ile-cansizlar-arasindaki-farklar-nelerdir-33

223 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close